Nokia 3600 Slide: rovnocený zbrojník, co oslní
recenze

Nokia 3600 Slide: rovnocený zbrojník, co oslní

2

Nokia 3600 Slide je elegantní vysouvák, který upoutá velmi slušnou výbavou za dobrou cenu. 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem a dvojicí LED diod, nahrávání VGA videa, podpora EDGE a paměťová karta 512 MB v balení. To vše s prostředím Series 40 5th Edition. Hvězdným prachem, rozkládajícím se na povrchu hran telefonu, možná pokryje i vás.

Nokia 3600 Slide je utvořena ve dvojici barevných provedení - černé (Charcoal) a vínově-červené (Wine). My jsme otestovali první jmenovanou, které se třpytily hrany při bližším prozkoumání těla telefonu. Nemůžeme slíbit, že se budete tak třpytit i vy, až si telefon případně zakoupíte, ale recenzi si přečíst rozhodně můžete. Cenová kategorie pod 5 tisíci korun dostala značně vyspělého konkurenta, který si vás tak či onak získá.

Technické parametry

Rozměry97,8 x 47,2 x 14,5 mm
Hmotnost97,3 gramů
Konstrukcevýsuvná
Barevné provedeníčerné (Charcoal) a vínově-červené (Wine)
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2“
Paměť64 MB vnitřní (použitelných 30 MB) + paměťové karty microSD (až 4GB, v balení 512 MB karta)
Otevřený operační systémne / (Series 40 5th Edition)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA 2.0 s podporou 3D, předinstalovaný internetový prohlížeč Opera Mini, Yahoo! Go, Nokia Maps
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, 2x LED dioda, až 8x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama
nahrávání VGA (640 x 480 px) videa s 15 snímky/s nebo QVGA videa s 30 snímky/s
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (multislot třídy 32, až 100 kb/s), EDGE (multislot třídy 32, až 296 kb/s), TV-Out (PAL)
Baterie a výdržLi-Ion 860 mAh
Doba hovoru: max. 5,5 hodiny
Pohotovostní režim: max. 280 hodin
Přehrávání hudby: až 10 hodin
Cena a dostupnost4 500 Kč (k 30. listopadu 2008)
říjen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem

Pro koho je Nokia 3600 Slide?

  • pro ty, co si neumí představit život bez zažitého „nokiáckého“ menu v telefonu
  • koupí si ho příznivci výsuvných modelů, kterým jde o kompaktnost telefonu
  • pro všechny nenáročné uživatele, kteří však rádi pořizují fotografie

Pro koho naopak není Nokia 3600 Slide?

  • pro lidi, kterým vysloveně vadí po měsících rozviklaná konstrukce telefonu
  • není pro funkcemi rozmazlené lidi, vhledem k ceně však obsahuje dost
  • pro datové nadšence, kteří musejí mít v telefonu Wi-Fi

Design a konstrukce: lesknoucí se hvězdný prach po hranách

Nokia 3600 Slide je elegantní telefon výsuvné konstrukce s rozměry 97,8 x 47,2 x 14,5 milimetrů a hmotností 97,3 gramů. Rozumí si ve všech čtyřech pásmech sítí GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz. Zamrzí pouze absence 3G. Výrobce připravil dvojici barevných provedení - černé (Charcoal) a vínově-červené (Wine), z nichž vám představujeme tu černou. Jednoduchost a nenáročnost, to jsou hlavní styčné body modelu 3600 Slide. To ostatně poznáte z recenze, která začíná jako tradičně popisem konstrukce a zpracování.

Přední strana nám toho v zavřeném stavu telefonu mnoho nenabízí, naopak v otevřeném vidíme všechno podstatné, zejména provedení klávesnice a po uchopení také vůli výsuvného mechanismu. O tom si troufám tvrdit, že vydrží celkem dlouho, než se rozviklá. Na druhou stranu, přílišnou manipulací s ním si tuto dobu zkrátíte. Proto si nudné chvilky nekraťte vysouváním a zasouváním horního pohyblivého dílu telefonu. Když už, tak raději pozorujte hvězdičky a hvězdný prach na povrchu krytu telefonu, které jsou patrny zejména na bocích přístroje.

Zadní strana poskytne solidní 3,2 Mpx fotoaparát s dvojicí LED diod, jemuž schází snad jen nějaká ta protekce proti poškrábání (krytka). Spodní hrana telefonu je holá, naopak horní obohacená trojicí funkcionalit. Nalézáme port pro nabíječku, tlačítko zapnutí/vypnutí telefonu, kterým jednoduše měníte i používaný profil, v poslední řadě 2,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek. V balení jedny takové obdržíte.

Levý bok má odklopnou krytku portu miniUSB, která drží na gumičce. Pravý bok tradičně obsahuje dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti a tlačítko fotoaparátu. Delším podržením se dostanete rovnou do prostředí fotoaparátu. Hledá někdo z vás otvor pro poutko? Ano, i to tu nechybí, záhyb levého boku směrem k horní hraně má téměř nenápadný otvůrek, do něhož provázek poutka lze provléct.

Baterie a výdrž: nabíječku ponechejte přes víkend doma

Běžný uživatel ocení okolo tří dní provozu telefonu bez nutnosti jej nabíjet. Otvor pro nabíječku nalezneme na horní hraně telefonu. K baterii se dostaneme odejmutím celého zadního krytu, to by problém být v případě tohoto telefonu neměl. Dodávána je Li-Ion baterie o kapacitě 860 mAh, jinak řečeno typ BL-4S. V pohotovostním režimu telefon setrvá přibližně 250 hodin, hovorů snese až 5,5 hodiny. Hudbu si s ním můžete dopřát uspokojivých 10 hodin. Nám v provozu vydržel při denních pracích, jakými bylo několik kratších hovorů, poslaných SMS zpráv a surfování po internetu, zhruba 3 dny. Záleží na konkrétních případech využití, zapomínat pak v našem testování nesmíme ani na nastavenou střední hodnotu jasu či vypnuté vibrace.

Ovládací blok a klávesnice: romanticky podsvícený oválek

Charakterizujícím prvkem modelu 3600 Slide je patrně podsvícení, z něhož na první pohled upoutá protáhlé písmeno „U“ ve středním sloupko klávesnice. Celkově musím podotknout, že je telefon výborně podsvícen, takže s případnými komplikacemi ve tmě nepočítejte. Psaní na klávesnici je na můj vkus pohodlné a patří u Nokie rozhodně k těm lepším. Tlačítka jsou dostatečně měkká, ale mnohdy dochází k vrzání vlivem přílišného prohnutí do stran. Ovládací tlačítka jsou rozmístěna na horní výsuvné části a dá se o nich říci, že by s nimi mohl pracovat kdokoliv. Jsou ohromná, lehce stlačitelná, stejně tak i hlavní ovládací prvek – pětisměrné tlačítko.

Displej: s notnou dávkou finského humoru

Na čelní straně je zakomponován 2“ displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), který zobrazuje u Nokie standardních 16 milionů barev. Nenajdeme ovšem žádné zapuštění displeje pod úroveň krytu, je ve stejné úrovni, avšak působí, jako by byl pod velmi tlustou ochranou průhlednou vrstvou. Na poškrábání si nicméně dejte pozor. V nastavení ve složce displej můžeme měnit intenzitu jasu, při vyšších hodnotách počítejte s o něco menší výdrží baterie, naopak s lepší čitelností.

Zvuk: přidělá vrásky na čele, má jen 2,5 mm Jack konektor

Telefon z hlediska hudební produkce do světa díru rozhodně neudělá, na druhou stranu běžnému uživateli bude, myslím, dostačovat. Je potřeba vzít na zřetel, že na těle modelu 3600 Slide nalezneme pouze 2,5 mm Jack konektor, proto případné připojení vlastních sluchátek s 3,5 mm Jack konektorem bude muset být řešeno přes redukci. Hlasitost je poměrně vysoká, při nejvyšších hodnotách až zkreslující, proto ji nedoporučujeme. V balení nechybí sluchátka HS-47, což jsou klasická pecková.

Prostředí telefonu, ovládání: Series 40 páté generace, dokonce i mapy

Telefon přináší uživatelské prostředí Series 40 5th Edition. Po zapnutí vás přivítá pohotovostní režim. Zobrazit si můžete také jen samotnou tapetu. Vraťme se ale zpátky k pohotovostnímu režimu. Ten je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být velmi matoucí.

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video.

Hlavní menu lze zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 10 položek, matice ikonek v rozložení 3 x 3, matice ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zvolení položky v menu je možné pomocí odpovídajících čísel numerické klávesnice. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit k obrazu svému pomocí motivů. Klávesy se zamykají buď automaticky, což je možné zvolit v nastavení, nebo ručně po stisknutí středu navigační klávesy a následně hvězdičky. Odemknutí provedeme stejným způsobem.

Fotoaparát a natáčení videa: vymazlené VGA video a 3,2 Mpx fotky

Příjemným potěšením je fotoaparát, který zachycuje až 3,2 Mpx fotografie. Pro horší světelné podmínky je připravena dvojice LED diod. Nokia přidala i automatické ostření, neboli autofocus. Nastavení umožňuje měnit: režimy (na šířku, výšku), jas, blesk (zapnout, vypnout, automaticky), noční režim, samospoušť, efekty (normální, odstíny šedé, hnědá, negativ), vyvážení bílé, velikost fotografie, rozlišení videa, zvuky fotoaparátu, volbu uložení (telefon, paměťová karta), délku a kvalitu videa (640 x 480, 352 x 288, 176 x 144, 128 x 96). Jak je patrné, video umí telefon pořizovat v rozlišení VGA. U telefonů v této cenové relaci bychom se dočkali spíše QVGA rozlišení.

Zkušební fotografie - Nokia 3600 Slide:

Telefonování a telefonní seznam: Nokii není problém poznat

Telefonní seznam modelu 3600 uloží 1000 vícepoložkových kontaktů. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM karta), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně.

Zprávy: pohodlně napíšete, přijmete email či pochatujete

Nokia 3600 Slide má na zprávy přichystanou sdílenou vnitřní paměť telefonu, která dovolí uložení v podstatě ohromného počtu zpráv. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Přidat lze i více příjemců najednou. V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Maximální velikost multimediální zprávy je 300 KB. Hlídejte si proto velikost fotografií, osobně jsem zažil případ, kdy jsem potřeboval odeslat více obrázků ve zprávě a nebylo mi to umožněno přesahující velikostí. Např. Sony Ericsson totiž obrázky značně konvertuje do menší velikosti. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani jednoduchého e-mailového klienta.

Organizační a datové funkce: od každého něco absentuje

Telefon nabízí slušnou organizační výbavu, která zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením. Automaticky se může vymazat poznámka po uplynutí, lze nastavit různý tón upozornění. Dále budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, odpočítávací měřič (časovač), stopky a diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor a lze nastavit i prodlevu opětovného buzení. Poznámky je možné zobrazit v pohotovostním režimu. Maximální délka poznámky je 3000 znaků a při psaní lze použít slovník T9. Kalkulačka je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček.

Přístroj obsahuje také Mapy, jejichž spuštění zabírá několik sekund. Ihned padá dotaz na povolení připojení k internetu, aby telefon rychleji vyhledal aktuální pozici. GPS modul telefonu chybí, proto bude očekávat nějaký připojený přes Bluetooth. Nabídka obsahuje sekce poslední mapa, najít adresu, uložené lokality, poslední lokality, aktuální poloha, plánovat trasu, extra služby a nastavení. Volitelné je zejména osvětlení, jednotky, hlasová navigace, použití sítě, volba trasy či placených silnic.

Nokia 3600 Slide bohužel nenabízí např. paměť kódů, RSS čtečku, prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel, PowerPoint) a především pak multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač, přehrávač videa či FM rádio. Telefon je nadmíru dobře vybaven JAVA aplikacemi a hrami. Jedná se o novou verzi jazyka JAVA 2.1. Zmíním aplikace: Flickr, Hledání, webový prohlížeč Opera Mini, Převodník, Převodník velikostí, Sensor, Stáhnout!, Světový čas, WidSets a Yahoo! Go. Hry v telefonu najdete tyto: Golf Tour, City Bloxx, Beckgammon II, Music Guess, Snake III a Sudoku.

Z hlediska datových připojení přináší model dvojici GPRS/EDGE (obojí multi-slot třídy 32). Rychlá data, díky nimž bychom mohli uskutečňovat i videohovory, schází. Bezdrátově propojíte Nokia 3600 Slide s okolím pomocí Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby). K PC lze telefon také připojit datovým USB kabelem (USB 2.0, microUSB konektor, Mass Storage), který je již součástí balení. Port pro připojení se zasouvá na levém okraji hrany telefonu.

Zhodnocení: celkem slušný vysouvák

Na vysouvák nižší střední třídy jsme byli poměrně zvědavý. A jaký je závěr po našem dvoutýdenním testování? Nokia 3600 Slide nezklamala, ba naopak. Výbava je více než příznivá vzhledem k ceně, pohybující se v současné době na začátku prosince nad 4 tisíci korun. Nenajdeme moc telefonu s kvalitním 3,2 Mpx fotoaparátem, jemuž nebyl upřen autofocus a LED diody. K užitku jsou např. mapy Nokia, které ovšem pro plný chod potřebují buďto připojení k internetu nebo připojení GPS modulu přes Bluetooth, a na to jsou nutné další finanční prostředky ke koupi. Jednoduchost ovládání, poměrně pevná výsuvná konstrukce a solidní výdrž baterie, to jsou znaky, které budou uživatele motivovat ke koupi. A co vy, už jste si jej pořídili?

nokia-3600-slide
Klady
  • kvalitní zpracování
  • prostředí Series 40 5th Edition
  • čitelný displej
  • 512 MB microSD v balení
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • mapy (nutný GPS modul)
Zápory
  • chybí RRS čtečka
  • schází multitasking
  • čtečka Office dokumentů
Diskuze ke článku
carreaum
Dobrý den, o tento telefon jsem se zajímal a ve vaši recenzi mě zarazila jedna věc. Na začátku píšete, že telefon má ve vysunutém stavu vůli. A v resumé je zde zas napsáno, že telefon má kvalitní zpracování. Tak jak je to ? vůle u slideru mi nepřijde jako synonym ke kvalitně zpracovanému telefonu. To lze říct např. o LG KF750..Děkuji
ghost
docela by mě zajímalo jak je to teda s tou konstrukcí...vyviklá se brzo nebo ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze