Mobilní telefony od Nokie budou natáčet video v HD kvalitě

6

Nokia plánuje, že do dvou let budou již první mobilní telefony na trhu schopny pořizovat videonahrávky ve vynikající HD kvalitě. Všem uživatelům se tak pomalu od těchto chvílí začíná otevírat brána do světa nových možností.

Tero Ojanpera oficiálně sdělil minulý týden médiím: "Budoucnost se již neoddalitelně blíží, technicky vzato je možné zavést takový čip, který by umožňoval pořizování videa v HD kvalitě, do mobilních telefonů řádově tak do dvou let." Uvidíme ale, jak tomu bude ve skutečnosti. Dokud totiž Nokia nabízí jako jedna z předních výrobců telefony se schopností nahrávat video ve VGA rozlišení (640 x 480 px), pak není důvod jít tak rychle směrem kupředu, odpoutat se natolik od konkurence.

Finská společnost přišla již před rokem na trh s multimediální Nokií N95, která dokázala pořizovat video v maximálním rozlišení VGA (640 x 480 px). Do dvou let bychom se však mohli dočkat i prvního modelu s natáčením videa v HD kvalitě, tedy s rozlišením až 1920 x 1080 bodů.


Oficiální fotografie Nokie N95

Co si myslíte vy o budoucnosti mobilních telefonů, které by mohli již za pár let natáčet video v rozlišení až 1920 x 1080 bodů? Je to vůbec reálné a hlavně je to na místě zlepšovat více rozlišení videa místo počtu snímků/s? Podělte se o své názory do diskuze přímo pod tímto článkem.

zdroj: news.yahoo.com, electronista.com

Diskuze ke článku
Galovie
Samozrejme,že je to možné-len displeje a najmä ich rozlíšenie by sa malo zlepšiť,zvýšiť ten čip to vyrieši Nokia si myslím,že dosť spoľahlivo a teda dá sa na ňu spoľahnúť...veď Nokia chcela dať aj projektor do svojich mobilov,ktorý by mal údajne premietať v širokej hlopriečke a pri DVD kvalite...takže keby to skombilovali dokonalé natáčanie v dokonalej kvalite by sme si to mohli pozrieť taktiež vo vysokej kvalite obrazu a z toho istého telefónu ale to je iba zatiaľ rajská hudby budúcnosti a samozrejme aj pomerne dosť reálne...sú na to prostriedky na uskutočnenie...len ich treba dať dokopy,odtestovať...všetko raz bude i ten čip a bude stále dokonalejší a dokonalejší ako všetko v mobilnom telefóne Nokia. S pozdravom-Galovie.
Fantom
Myslím, že kdyby vzal Sony Ericsson Nokii N90, odstranil by jí fotoaparát a nahradil jej HD kamerou tak, aby se při natáčení držel mobil za dolní díl a displej byl na šířku jako kamera, Symbian UIQ v nějaké lepří verzi a ještě do toho hard disk alespoň 40GB a nápis Handycam- to by byl trhák roku a mobil za všechny prachy...
George
Jo Handycame to je jako nějaká sci-fi-vždyť jestli seš ve vobraze tak víš že Sony-Ericsson jen tak tak zvládá rozlišení videa 176x144 a vyjímečně 320x240 asi ve třech modelech-takže jak se píše v článku výše-aby se Nokia tak moc neodpoutala od konkurence...!
Vlastimil
Sice je dobré zvětšovat rozlišení, ale také by bylo dobré zvíšit počty snímků za vteřinu v HD kvalitě by mělo být aspon 50snímků/s... měla by se zvýšit i přisvětlovací dioda což nokia nedělá a taky by se měl u fotoaparátu použít xenonový blesk místo diot a optický zoom by taky neuškodil.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze