Sony VAIO VGN-NS11S/S: s krokodýlí kůží
recenze

Sony VAIO VGN-NS11S/S: s krokodýlí kůží

Sony VAIO s označením VGN-NS11S/S je elegantní notebook, který zaujme kvalitní výbavou za příznivou cenu. Předem zmíním 15,4" displej, dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, 320 GB harddisk, slot pro paměťové karty SD a Memory Stick, optickou jednotku a přítomnost Wi-Fi. Naopak jsme ale postrádali Bluetooth modul. Notebook běží na dodávaném operačním systému Windows Vista Home Premium.

Japonský výrobce Sony už se svojí řadou VAIO zaznamenal mnohé úspěchy. Jednalo se vždy totiž o jedny z nejvybavenějších notebooků na trhu, za které si zákazník většinou rád připlatil. V současné době můžeme zakoupit i levnější sourozence, které jsou po stránce technických parametrů sice o něco horší, ale přesto přinášejí celkem kvalitní základ… a také nesou proslulou značku VAIO. Jedním takovým je právě testované Sony VAIO VGN-NS11S/S.


Sony VAIO VGN-NS11S/S - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 270 x 360 x 31,4 (až 38,0) mm
Hmotnost 2,9 kg
Barevné provedení stříbrné
Displej typ LCD X-Black, rozlišení WXGA (1280 x 800 px), úhlopříčka 15,4"
Otevřený operační systém Windows Vista Home Premium
Grafika Grafický čip Mobile Intel PM45 Express, grafická karta ATI Mobility Radeon HD 3430
grafická paměť cca 1510 MB s vyhrazenou video pamětí GDDR3 256 MB
Procesor Intel Core 2 Duo T5800 s technologií Enhanced Intel SpeedStep
2GHz, 2 jádra, 2048 KB L2 Cache, 800 MHz FSB
Paměť DDR2 SDRAM (2 x 2048 MB), rychlost 800 MHz
slot pro paměťové karty SD a slot pro paměťové karty Memory Stick (Memory Stick, MS Duo, MS PRO, MS PRO Duo)
Pevný disk 320 GB, sériový ATA, 5400 ot/min
Optická jednotka DVD+-RW/+-R DL/RAM
Software Adobe Reader 8.1, Microsoft Office Ready 2007 (60 dnů Trial verze), McAfee Internet Security Suite (s 60 dny aktualizace virové databáze zdarma), nástroj VAIO Recovery Utility - obnova pevného disku (skrytá příčka), balíček softwaru Google
Přední videokamerka 1,3 Mpx (1280 x 1024 px), nahrávání SXGA (1280 x 1024 px) videa, 30 snímků/s
Konektory 4x USB port (USB 2.0, typ A), VGA konektor pro připojení monitoru, otvor pro kartu Express (typ 34 mm)
přímý port RJ-11 (modem), přímý port RJ-45 (síť), konektor pro mikrofon (stereo), 3,5 mm konektor Jack, Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/ Draft n)
Baterie a výdrž Li-Ion 4400 mAh, typ VGP-BPS13B, výdrž: až 185 minut
Obsah balení notebook, napájecí adaptér se šňůrou, baterie
Cena a dostupnost 18 500 Kč (k 5. listopadu 2008)
3. čtvrtletí 2008

Design, konstrukce a výdrž: povrch s krokodýlí kůží

Sony VAIO VGN-NS11S/S bezesporu na první pohled upoutá povrchovou úpravou na přední stříbrné straně. Říkejte tomu, jak chcete, mě tento povrch připadal jako kůže krokodýla. Jedná se o měkký plast, který je matný, takže není zapotřebí neustálé leštění a čištění od otisků prstů a dalších nečistot. Zadní strana notebooku je také z matného plastu, tentokrát v černé barvě. Japonský výrobce si rozhodně zaslouží pochvalu za konstrukční zpracování. Ačkoliv se nejedná o model z vyšší třídy, je vzájemné lícování všech plastů opravdu na jedničku. Jedinou výhradu bych měl k měkkému plastu na přední straně, který se při silnějším zatlačení značně prohýbá.


Notebook v zavřeném stavu ... obsah balení - napájecí adaptér a šňůra

Notebook přináší rozměry 270 x 360 x 31,4 (až 38,0) mm a hmotnost 2,9 kg. Nejde tedy o žádného rekordmana. Pro pohodlné denní nošení je především hmotnost poněkud vyšší, než by bývalo bylo zdrávo. Jako vždy se ale dá i na toto časem zvyknout. Otevřít Sony VAIO VGN-NS11S/S jednou rukou je velmi složité. Mechanismus se zdá být o něco tužší, než u jiných modelů konkurence. Maximální úhel otevření odpovídá zhruba 135°, což je zcela dostatečné. Menší zajímavostí je pak napájecí adaptér, který měří 14 x 6 x 3 cm, čímž se v současné době řadí mezi „ty větší“. Ani nízkou hmotností se nemůže adaptér pochlubit.


Levý a horní bok notebooku Sony VAIO VGN-NS11S/S

Nyní je na řadě přiblížení rozmístění jednotlivých prvků. Na pravém boku notebooku nalezneme 2x USB port a optickou mechaniku. Levý bok zahrnuje otvor pro kartu Express (typ 34 mm), FireWire port, 2x USB port, audio konektory, analogový VGA výstup pro připojení monitoru a větrák, který prvotně nasává vzduch na zadní straně notebooku. Horní bok přináší kromě klasického otvoru pro napájení také zdířku pro modem a LAN. Spodní bok je osazen posuvným mechanickým tlačítkem, které má na starosti zapínání/vypínání Wi-Fi. Při zapnutém Wi-Fi svítí zelená LED dioda.


Pravý bok přístroje s optickou mechanikou

Na spodní straně dále najdeme slot pro paměťové karty SD s LED diodou, která signalizuje přítomnost karty, dále pak trojici LED diod, informujících o stavu notebooku, a slot pro paměťové karty Memory Stick. Také u něj nechybí signalizující zelená LED dioda. Sony VAIO VGN-NS11S/S disponuje baterií typu Li-Ion s kapacitou 4400 mAh. Výrobce použil typ VGP-BPS13B. Na oficiálních stránkách uvádí maximální výdrž až 185 minut. Nám notebook při standardním zatížení a minimálním podsvícení displeje vydržel zhruba 2 hodiny 45 minut. Pokud budete připojeni k Wi-Fi síti a nebudete notebook rozhodně šetřit, pak by vám měl při standardním podsvícení vydržet necelé 2 hodiny.

Klávesnice a ovládání: není co vytknout

Mechanická QWERTY klávesnice se skládá z tlačítek, která jsou uskupena do šesti řad. Blok vyhrazený přímo numerickým klávesám notebook nepřináší, neboť do modelu s 15,4“ displejem by se prostě z hlediska ovladatelnosti nevešel. Číslice tedy nalezneme klasicky v druhé horní řadě. Klávesy s českou diakritikou taktéž nechybí. Rozmístění i velikost jednotlivých kláves můžeme pochválit. Na QWERTY se nám psalo velmi dobře. Stisknutí vždy doprovázelo mírné cvaknutí, které však v žádném případě nerušilo. Otisky se v žádném případě na povrchu plastových kláves neuchycovaly. Klávesnici pak doplňuje touchpad s dvojicí tlačítek, která se vyznačovala velmi hlučným chodem. Nad QWERTY klávesnicí stojí za povšimnutí tlačítko pro ovládání hlasitosti, nastavitelná klávesa AV MODE a vypínací tlačítko. V nastavení si můžeme zvolit, zdali po jeho stisknutí vypneme notebook, uvedeme ho do režimu hybernate, sleep či se nestane nic.


QWERTY klávesnice zdálky a detailně

Displej: někde se hold šetřit muselo

Sony vybavil model VAIO VGN-NS11S/S displejem s technologií X-Black. Rozlišení odpovídá WXGA (1280 x 800 px), při úhlopříčce 15,4". Co se týče pozorovacích úhlů, především vertikální jsou velmi malé. Někde ale výrobce musel šetřit, takže to nemůžeme japonskému koncernu tolik zazlívat. Kdyby Sony použil některý z kvalitnějších displejů, rázem by se tento model zařadil do vyšší cenové kategorie, čehož inženýři u Sony nechtěli dosáhnout. Běžnému uživateli tento displej zcela postačí. V nastavení lze měnit jas displeje, standardně nechybí pozadí obrazovky či spořič displeje.


Displej notebooku z několika pohledů

Hardware a software: dvoujádrový Intel Core 2 Duo

Dostatečně rychlý běh notebooku obstará procesor Intel Core 2 Duo T5800 s technologií Enhanced Intel SpeedStep. Jedná se o model taktovaný na frekvenci 2GHz a disponuje dvojicí jader, 2048 KB L2 Cache a 800 MHz FSB. Frekvence procesoru je upravitelná, lze zvolit nižší výkon pro docílení úspory baterie. Sony vybavil testovaný notebook grafickým čipem Mobile Intel PM45 Express a grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 3430. Grafická paměť zhruba 1510 MB činí s vyhrazenou video pamětí GDDR3 256 MB. S běžnými hrami si notebook poradí. Pokud však chcete notebook vyloženě na graficky náročné hry, pak raději zvolte jiný model. Sony VAIO VGN-NS11S/S běží na operačním systému Windows Vista Home Premium.

Výrobce testovaný model vybavil pamětí SDRAM o velikosti 2 x 2048 MB. Jedná se o typ DDR2 taktovaný na frekvenci 800 MHz. Svá data si můžete uložit na pevný disk o velikosti 320 GB s rychlostí 5400 otáček za minutu. Nechybí ani slot pro paměťové karty SD a slot pro paměťové karty Memory Stick (Memory Stick, MS Duo, MS PRO, MS PRO Duo). Optická jednotka podporuje DVD+-RW/+-R DL/RAM. Z datového hlediska notebook zahrnuje 4x USB port (USB 2.0, typ A), VGA konektor pro připojení monitoru, otvor pro kartu Express (typ 34 mm), přímý port RJ-11 (modem), přímý port RJ-45 (síť), konektor pro mikrofon (stereo), 3,5 mm konektor Jack a bezdrátové Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/ Draft n).


Značka VAIO je na přední straně nepřehlédnutelná

Sony VAIO VGN-NS11S/S na druhou stranu postrádá vestavěný Bluetooth modul. To už naštěstí v dnešní době řeší externí Bluetooth modul, který se připojí do USB portu. S notebookem výrobce dodává různý software. Zmíním hlavně Adobe Reader 8.1, 60 denní Trial verzi Microsoft Office Ready 2007, bezpečnostní program McAfee Internet Security Suite (s 60 dny aktualizace virové databáze zdarma), nástroj VAIO Recovery Utility - obnova pevného disku (skrytá příčka) a balíček softwaru Google.

Zhodnocení: komfort za přijatelnou cenu

Sony VAIO VGN-NS11S/S je dobře vybavený notebook s věhlasnou značkou VAIO. Výrobce se snažil o jediné – nabídnout zákazníkovi komfort a kvalitní výbavu za přijatelnou cenu. A to se mu dokonale povedlo. Mínusem je pouze absence Bluetooth modulu, kterou však lze vyřešit koupí externího modulu, a také poněkud větší napájecí adaptér. Celkově ale můžeme notebook označit za velmi povedený.

Klady
  • elegantní stříbrné provedení s kvalitní povrchovou úpravou
  • dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo
  • paměť 4 GB RAM, 320 GB harddisk + slot pro paměťové karty SD a Memory
  • optická jednotka, 4x USB port, Wi-Fi
  • příznivá cena
Zápory
  • chybí Bluetooth modul
  • poněkud větší napájecí adaptér
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze