Motorola VE66: nový pětimegapixel s Wi-Fi

Motorola představila svůj druhý telefon s 5 Mpx fotoaparátem. Jedná se o pohledný slider nabízející rychlý procesor, Wi-Fi, FM rádio a podporu sítí 3. generace. Motorola rovněž připravila několik zajímavých novinek, jako například nové widgety.

Teprve v červnu představila Motorola svůj první 5 Mpx telefon, a to ZINE ZN5. Model klasické konstrukce nabídl netradiční klávesnici, optiku od firmy Kodak, automatické zaostřování a xenonový blesk. Současná 5 Mpx novinka bude alternativou s vysouvací konstrukcí a velmi podobnou výbavou.

Motorola VE66 s rozměry 103 x 50 x 15.2 mm a předpokládanou hmotností 110 gramů nebude žádným střízlíkem. Novinka pod numerickou klávesnicí nezvykle postrádá "bradu", která byla typickou součástí vysouvacích telefonů od Motoroly. Na přední straně nalezneme běžný TFT displej s uhlopříčkou 2,2 palce, QVGA rozlišením a zobrazením 256 tisíc barev. Kurzorová klávesa pod displejem by dle tiskové zprávy měla disponovat funkcí Fast Scroll pro rychlé a pohodlné procházení menu pomocí pouhého dotyku prstu. Telefon bude běžet na operačním systému Linux Montavista v2.6.10 a nabídne rychlý 500 MHz procesor.


Motorola VE66: oficiální fotografie

Hlavním tahákem telefonu je bezpochyby 5 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním. Na rozdíl od modelu ZINE Z5 však chybí xenonový blesk, který je nahrazen klasickými LED diodami. Ani optika není ocejchována nálepkou Kodaku. Že by následek nové spolupráce Kodaku s Nokií (více zde). Motorola slibuje inteligentní funkci redukce červených očí a účinnou (avšak pouze digitální) stabilizaci obrazu. Z dalších multimediálních funkcí můžeme jmenovat FM rádio s RDS nebo hudební přehrávač. Uživatelská paměť telefonu má velikost 110 MB a je dále rozšiřitelná díky slotu pro microSDHC paměťové karty (až do 16 GB).

Motorola VE66 bude kromě čtyř pásem GSM podporovat i UMTS včetně HSDPA, čímž se odlišuje od modelu ZINE Z5, který si poradil pouze s GSM sítěmi. Užitečnou a potěšující funkcí je Wi-Fi, díky kterému bude možno rychle stahovat emaily a surfovat na webu. Z datových funkcí nechybí samozřejmě ani Bluetooth 2.0 včetně A2DP.


Prostředí menu nové Motoroly VE66 - zdroj: gsmarena.com

Kromě běžných organizačních a datových funkcí přináší nová Motorola několik inovativních funkcí. Výrobce vyzdvihuje technologii Crystal Talk. Díky dvěma mikrofonům a technologii na potlačení okolního hluku by měl telefon nabídnout výbornou kvalitu zvuku. Další novinkou je podpora nových widgetů, které si lze do telefonu stahovat. Uživatel tak může mít podle toho, které widgety má v paměti, okamžitý přehled o počasí, zprávách, burzovních trzích a dalších událostech. Widgety tak budou sloužit jako rozšířená RSS čtečka.

Motorola VE66 se dostane do prodeje ještě v tomto čtvrtletí. Cenu ani podrobnosti o dostupnosti na jednotlivých trzích však výrobce nezveřejnil.

Technické parametry

Rozměry 103 x 50 x 15.2 mm
Hmotnost 110 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černo-béžová
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (320 x 240 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 110 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém Linux Montavista 2.6.10
Organizační funkce kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, CrystalTalk (redukce okolního hluku)
Multimédia hudební přehrávač (podpora MIDI, MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, WAV, AMR-NB, Real Audio (RA) v10), FM rádio s RDS, přehrávač videa, JAVA 2.0, webový prohlížeč Opera, widgety
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, LED diody, digitální stabilizace obrazu, intelitentní redukce červených očí, vyvážené bílé, efekty, nahrávání videa
Datové funkce USB 2.0 (microUSB), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 12), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA, Wi-Fi (Wi-Fi 802.11 b/g, DLNA)
Baterie a výdrž Li-Ion 810 mAh
Doba hovoru: až 400 min, pohotovostní režim: až 400 hod
Cena a dostupnost ? Kč
4. čtvrtletí 2008

zdroj: Motorola, GSMArena.com, zimbio.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze