Motorola ve stále větších problémech, bude propouštět

Americká Motorola oznámila výsledky své divize mobilních telefonů za 3.čtvrtletí 2008. Čísla dokazují, že Motorola se v řadě klíčových ukazatelů výrazně zhoršila. Kromě zisku klesají i tržby, prodeje mobilních telefonů a též podíl na trhu.

Motorola zaznamenala v 3.čtvrtletí 2008 ztrátu 397 milionů USD, zatímco ve stejném období minulého roku vykazovala zisk 40 milionů USD. Tržby pak klesly více, než předpokládali analytici. Za 3.čtvrtletí 7,48 miliard USD, tedy o 15% méně, než ve stejném období v minulém roce.

Motorola ve stále větších problémech, bude propouštět

Třetím ukazatelem, který ukazuje nezáviděníhodnou pozici Motoroly, jsou prodeje telefonů. Ve třetím kvartálu prodala Motorola 25.4 milionů mobilů, což je ve srovnání s 3.čtvrletím 2007 s prodejem 37.2 milionů mobilů výrazný pokles. Pro srovnání, Nokia ve stejném období letošního roku prodala 117.8 milionů telefonů, Samsung 51.3 milionů, Sony Ericsson 25.7 milionů a LG 23 milionů mobilů.

Motorola doufá, že se nepříznivý trend podaří zvrátit telefony s operačním systémem Android od Googlu. První telefony s tímto novým systémem by měla Motorola představit v průběhu roku 2009, což je ale vzhledem k současným výsledkům a vývoji podle některých analytiků až příliš pozdě.

Motorola na nepříznivé výsledky reagovala oznámením o propuštění 3000 zaměstnanců, přičemž 2000 z nich z mobilní divize. Již dříve též představila úsporný plán, který by měl přinést zkrácení výdajů v roce 2009 o téměř 800 milionů dolarů.

zdroj: Reuters

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze