Sony Ericsson C905: profík ve focení
recenze

Sony Ericsson C905: profík ve focení

9

Sony Ericsson C905 je vlajkovou lodí řady Cyber-shot pro letošní rok. Výbava telefonu zahrnuje vše nezbytné, od propracovaného hudebního přehrávače, kompletní datové výbavy, Wi-Fi a akcelerometru až po GPS navigaci. Největším klenotem telefonu je pak 8,1 Mpx fotoaparát se zajímavě řešenou krytkou objektivu. Jak se telefon celkově povedl?

Výrobce představil špičkový Sony Ericsson C905 zhruba v polovině června. Telefon je unikátní hned v několika směrech. Ač se to nemusí někomu zdát, výrobce vůbec poprvé použil výsuvnou konstrukci pro zástupce řady Cyber-shot, dále se jedná o první Sony Ericsson s 8,1 Mpx fotoaparátem, který se bude prodávat v Evropě a telefon je unikátní také tím, že nabízí Wi-Fi i navzdory tomu, že nedisponuje otevřeným operačním systémem.


Sony Ericsson C905 - oficiální fotografie

Sony Ericsson C905 k nám do redakce poprvé dorazil již koncem srpna. Tehdy se však jednalo pouze o prototyp, který se mohl do finální verze ještě mírně změnit. Nyní po zhruba třech týdnech jsme pro vás otestovali již finální vzorek. V následující recenzi se zaměříme především na zbylé vlastnosti telefonu, o kterých v našich týdenních dojmech nepadlo ani slovo a podíváme se také na zoubek věcem, které jsme u prototypu nemohli předčasně hodnotit. Recenzi tedy berte spíše jako doplňující text k našim prvním dojmům.

TIP: Předem odkazuji na článek Sony Ericsson C905: týdenní zkušenosti

Technické parametry

Rozměry 104 x 49 x 18 mm (19,5 mm tloušťka v místě s objektivem)
Hmotnost 136 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé (Night Black), stříbrné (Ice Silver), zlaté (Copper Gold)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4“
Paměť 160 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (v balení 2GB karta)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Verze firmware R1BA034
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, paměť kódů, diktafon, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač s ekvalizérem (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0, internetový prohlížeč NetFront 4.5, geotagging, akcelerometr
Fotoaparát 8,1 Mpx (3264 x 2448 bodů), autofocus, xenonový blesk, LED dioda, až 16x digitální zoom, detekce tváře, redukce červených očí, stabilizátor obrazu, BestPic, Smart contrast, scény, vyvážené bílé, efekty, PictBridge, odesílání fotek do blogu
nahrávání videa v rozlišení QVGA (320 x 240 px) s rychlostí 30 snímků/s
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, navigační software Wayfinder Navigator 7 (za poplatek)
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g, standard DLNA)
Baterie a výdrž Li-Pol 930 mAh
Doba hovoru: až 9 hod (GSM), až 4 hod (UMTS), pohotovostní režim: až 380 hod (GSM), až 360 hod (UMTS)
Cena a dostupnost 13 990 Kč
říjen 2008


Sony Ericsson C905 - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku + CD se softwarem PC Suite
  • mobilní telefon Sony Ericsson C905
  • paměťovou kartu Memory Stick Micro (M2) 2GB
  • datový USB kabel (USB 2.0)
  • M2 USB adaptér
  • stereo headset HPM-62 s peckovými sluchátky
  • poutko k uchycení telefonu na ruku
  • nabíječku


Obsah balení s mobilním telefonem Sony Ericsson C905

Design a konstrukce: Cyber-shot vlastenec

Telefon s rozměry 104 x 49 x 18 milimetrů a hmotností 136 gramů se mi v rukou držel velmi dobře, ačkoliv v místě s objektivem činí tloušťka ještě o 1,5 mm více (19,5 mm). Oproti prototypu Sony Ericssonu C905 jsou u finální verze telefonu plastové kryty na zadní straně přístroje pogumované jako například u prvního Cyber-shotu s označením K800i. Kvůli tomu pak máte lepší pocit při držení přístroje v ruce. Na druhou stranu se ale na pogumovaný povrch uchycují otisky prstů, které jen tak nepustí.



Sony Ericsson C905 se v ruce drží dobře i přes vyšší hmotnost 136 gramů

U prodejního kusu je již na místě ohodnocení konstrukčního zpracování. Při výrobě vlajkové lodi C905 si dal švédsko-japonský výrobce velmi záležet. Výsledkem je, že na sebe plastové kryty prvotřídně lícují, nikde nic nevrže. Výsuvný mechanismus telefonu je pevný, do horní úvratě nám vždy pomůže pružina zhruba v polovině vysunutí. Menší výtku bych směřoval pouze na adresu posuvné krytky objektivu fotoaparátu, která měla menší vůli viklat se do stran. Jelikož prototyp tímto neduhem netrpěl, tak odhaduji, že to byla pouze výrobní chyba námi testovaného kusu.


Ještě se podíváme na rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Přední straně dominuje TFT displej, nad ním název výrobce, sluchátko, kamerka pro videohovory a dvojice tlačítek pro vyvolání poslední pořízené fotografie či celé fotogalerie členěné podle měsíců. Bohužel, stejně jako u prototypu, ani u finální verze nebylo možné využívat tyto klávesy pro jiné úkony. To dřívější Sony Ericsson K790i/K800i nabízel stejná tlačítka, která v jedné z prvních verzí firmware umožňovala také procházení menu telefonu či listování ve fotografiích. Škoda, že od této možnosti ovládání výrobce upustil. Navíc by se jistě i hodilo, kdyby šlo použít tyto klávesy pro ovládání her v režimu na šířku. Snad na tom Sony Ericsson do příště zapracuje.


2,4" TFT displej ... ovládací blok ... levý bok se systémovým konektorem a slotem pro paměťové karty

Na pravém boku najdeme dvoufázovou spoušť fotoaparátu, klávesy pro regulaci hlasitosti (lze použít také pro ovládání hudebního přehrávači, přidržením déle než 2 vteřiny přeskočíte na předchozí či následující skladbu), tlačítko pro otevření galerie a klávesu pro změnu fotoaparátu na videokameru. Především tlačítko pro spuštění galerie mi připadá úplně zbytečné. Poslední snímek či celou galerii lze otevřít také pomocí tlačítek nad displejem. Levý bok přináší systémový konektor Fast-port a slot pro paměťové karty Memory Stick Micro, který je skrytý za gumovou krytkou. Spodní bok zahrnuje dírku pro uchycení šňůrky a dále pak nešikovně umístěný reproduktor. Ten totiž téměř vždy, když telefon držíte vertikálně, hraje přímo do vaší ruky.

Baterie a výdrž: solidní 2 až 3 dny

Oproti prototypu Sony Ericssonu C905 se výdrž baterie o trochu zvýšila. Telefon nabízí Li-Pol baterii s kapacitou 930 mAh, což je standardní údaj, který můžeme spatřit i u mnoha dalších telefonů švédsko-japonského výrobce. S průměrnou denní zátěží nám Sony Ericsson C905 vydržel zhruba 2 až 3 dny. Při několikahodinovém používání Wi-Fi se výdrž telefonu rapidně snižuje na necelý jeden den. Přístroj můžeme nabíjet standardně přes nabíječku či pomocí dodávaného datového USB kabelu, připojeného k PC.


Zadní strana telefonu bez ochranných krytů, detail slotu pro paměťovou kartu a objektivu fotoaparátu

Ovládací blok a klávesnice: tuhá navigační klávesa mínusem

Na ovládacím bloku se stala hlavním ovládacím prvkem čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Už u prototypu jsme si stěžovali na ovladač, který byl velmi tuhý, a tak jeho stisk nebyl vůbec příjemnou záležitostí. Bohužel vše zůstalo i u finálního kusu. Ovládací blok dále zahrnuje dvojici kontextových kláves, tlačítka pro přijmutí/ukončení hovoru, klávesu „multitasking“ a mazací tlačítko „c“. Numerická klávesnice je jednolitá a aby nedocházelo k přehmatům, jsou jednotlivé řady tlačítek horizontálně odděleny stříbrnou linií z kovu, který je na dotek dobře rozpoznatelný. Na výsuvné klávesnici se tak píše poměrně dobře. Otisky prstů se na plastový povrch neuchycují. Dobré ohodnocení si zaslouží také rovnoměrné podsvícení s dostatečnou intenzitou, které se týká numerické klávesnice i ovládacího bloku.


Numerická klávesnice ve dne a v noci ... podsvícení a intenzita jsou dostatečné

Displej: kvalitní podání barev

Sony Ericsson C905 nabízí aktivní TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), zobrazí až 262 tisíc barev a jeho úhlopříčka odpovídá 2,4 palce. Po parametrové stránce jsou tedy údaje totožné s mnoha dalšími modely švédsko-japonského výrobce. Na přímém slunci je však displej lépe čitelný a oproti jiným displejům výrobce i konkurence si můžeme všimnout lepšího podání barev, které jsou na oko sytější. Sony Ericsson C905 se dále pyšní ochranným krytem z odolného minerálního skla.


Jasný TFT displej zobrazí až 262 tisíc barev a disponuje dostatečnou úhlopříčkou 2,4"

Prostředí telefonu, ovládání: klasický Sony Ericsson bez OS

Sony Ericsson nevybavil svůj vlajkový model C905 otevřeným operačním systémem. Je to škoda, neboť takto špičkově vybavený model by si to rozhodně zasloužil. Telefon tak přichází s platformou A200, která je založená na trojici kontextových tlačítek. V pohotovostním režimu jsou k této trojici tlačítek přiřazeny následující funkce: levé kontextové tlačítko nabízí vstup do nabídky média, uprostřed najdeme nabídku menu a napravo vstup do telefonního seznamu.


Prostředí telefonu ... nastavení a aktivace bezdrátového Wi-Fi

Finální verze telefonu se vyznačovala rychlou odezvou. Žádné problémy v podobě zamrznutí přístroje či pomalejšího překreslení nabídky během testování nenastaly. Jednu z prvních verzí firmware tak můžeme směle označit za velmi stabilní. Co se týče nastavení, v telefonu lze změnit zobrazení menu na matici, seznam ikonek nebo rotující ikonky. Samozřejmostí pak jsou různá schémata, obrázky na pozadí či spořiče obrazovky. V menu je možné se pohybovat pomocí čísel numerické klávesnice. U Sony Ericssonu je dobře známo, že jeho modely i střední třídy nabízejí jednoduchý multitasking. Výjimkou není ani high-endový model C905. Díky příslušnému tlačítku na ovládacím bloku je navíc multitasking vždy po ruce.

Hudební přehrávač, rádio a další zábava: skvělé po všech stránkách

Pro multimédia výrobce přichystal vnitřní paměť o velikosti dostatečných 160 MB. Tu je možné dále rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro. V originálním balení každý nalezne rovnou 2GB kartu, kterou jistě každý ocení. Dostatečně velké volné místo se totiž hodí nejen na hudební obsah, ale u modelu C905 také na pořízené fotografie a video. Veškerý multimediální obsah se nachází v nabídce média a samozřejmě také ve správci souborů. Nechybí prohlížeč obrázků, hudební přehrávač, video přehrávač, JAVA hry, RSS čtečka a možnost nastavení orientace displeje. Díky akcelerometru lze navíc zapnout automatické převrácení obsahu.


Prostředí nabídky média s hudebním přehrávačem, obrázky, videem a dalším obsahem

Výrobce vybavil Sony Ericsson C905 velmi kvalitním hudebním přehrávačem, který se podobá verzi 3.0 známé z Walkman telefonů. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů, nechybí rozšířené stereo, obrázek alba, opakování, náhodné přehrávání, vyhledávání postupným zadáváním znaků, minimalizace na pozadí a lze také vytvářet playlisty. Potěšilo nás také, že v nabídce s hudbou lze přidávat skladby do fronty i bez vytvoření playlistu, což je velmi šikovné, pokud si chcete skladby navolit pouze pro jedno poslechnutí. Tuto funkci jsme ocenili již dříve u hudebního modelu W890i. Sony Ericsson C905 dále nabízí ekvalizér, ve kterém je na výběr z režimů: Normal, Bass, Mega Bass, Voice a Treble boost. Vlajkový model je tak špičkově vybavený i po stránce hudebního přehrávače. K dispozici není akorát funkce SensMe a Shake control. Uživatel si také posteskne po absenci 3,5 mm konektoru Jack. Sluchátka tak k telefonu musíte připojit přes systémový konektor Fast-port.


Hudební přehrávač v režimu na šířku, displej se automaticky překlápí díky akcelerometru

Výbava telefonu také zahrnuje FM rádio, které disponuje funkcí RDS. Přítomna je i funkce TrackID. Samozřejmostí je JAVA 2.0 s podporou 3D. V telefonu byla předinstalována trojice her: Kasparov Chess, Need for Speed ProStreet a Tennis Multiplay. Sony Ericsson C905 nabízí GPS přijímač, který spolupracuje s předinstalovaný navigačním softwarem Wayfinder Navigator a aplikací Google Maps. Základem je však mít aktivovaný nějaký datový tarif, obě aplikace si totiž neustále stahují data z internetu. Jen dodám, že k používání navigace od společnosti Wayfinder je nutné mít zaplacenou licenci. Podle aktuálních informací bude výrobce k telefonu dávat 3-měsíční licenci zdarma. Uživatel se poté sám rozhodne, zdali tyto služby bude či nebude nadále využívat.

Fotoaparát: výsostných 8 mega

Elitní fotomodel od Sony Ericssonu přináší fotoaparát s vysokým rozlišením 8,1 Mpx a autofocusem. Objektiv fotoaparátu proslulé značky Cyber-shot je chráněn posuvnou krytkou, která po posunutí automaticky stlačí vedlejší část a potichu přejede přes ni. V kapse proto nedochází k její samovolné aktivaci. Výrobce si zaslouží obrovskou pochvalu za zpracování, které je opravdu precizní. Pod krytkou je schovaný xenonový blesk, přisvětlovací LED dioda, zrcátko pro autoportréty a snímač světla pro různé nastavení fotoaparátu. Sony Ericsson C905 je možné bez problémů postavit na levý bok, takže lze jednoduše využít samospoušť.


Detail objektivu fotoaparátu a posuvné krytky


Zadní strana telefonu s propracovanou posuvnou krytkou objektivu

Při focení je k dispozici až 16x digitální zoom, zajímavá funkce detekce tváře, redukce červených očí, stabilizátor obrazu, BestPic, Smart contrast, scény, vyvážené bílé a různé efekty. V nastavení lze zatrhnout možnost, aby se ke snímkům automaticky přidala současná pozice, kde byly pořízeny, a to pomocí vestavěného GPS přijímače. Poté je lze jednoduše zobrazit na mapě. Prostředí fotoaparátu je již notoricky známé z jiných modelů Cyber-shot. Zvuk závěrky je možné v nastavení vypnout.


Prostředí fotoaparátu a různé související nastavení

Zkušební fotografie – Sony Ericsson C905:


Exteriér za dobrých světelných podmínek v podání Sony Ericssonu C905


Podání barev je věrohodné ... ukázka makro režimu

Kvalitou fotografií se Sony Ericsson C905 řadí mezi ty nejlepší fotomodely na současném trhu. Výborné podání barev, ostrost, nízká úroveň šumu a také vysoké maximální rozlišení, to vše staví vlajkový model C905 do role kandidáta na současného krále fotomobilů. Telefon výborně využívá své papírové předpoklady. V porovnání Sony Ericssonu C905 se zhruba rok starým modelem K850i je již jedna z prvních verzí firmware velmi dobrá v oblasti kvality snímků. Stejně jako prototyp Sony Ericssonu C905 však uměl finální kus nahrávat pouze QVGA video s rychlostí 30 snímků/s. Výrobce tedy nakonec při představení sliboval něco jiného, než tomu tak po téměř čtyřech měsících je.

Zkušební video (MP4, 320 x 240 px, 30 snímků/s, 1 267 KB)

Telefonování a telefonní seznam: stále kvalitní

Telefonní seznam u Sony Ericssonu C905 je kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel a paměť SIM karty běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, upozornění na zprávu, datum narození, e-mailovou adresu, název internetové stránky, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení, podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson C905 nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu.

Zprávy: paměť na tisícovku zpráv snad postačí

Paměť Sony Ericssonu C905 je připravena pojmout až 1000 zpráv. Během vytváření zpráv je k dispozici prediktivní zadávání v podobě slovníku T9. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i nejvybavenější Sony Ericsson řady Cyber-shot začne při psaní zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku. Samozřejmostí je podpora zpráv MMS v maximální velikosti 300 KB. Telefon dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP).

Organizační a datové funkce: telefon postrádá prohlížeč Office dokumentů

V organizační výbavě je vše nezbytné, to znamená: kalendář s možností zobrazení měsíce nebo týdne, kalkulačka, úkolovník, poznámky, diktafon, 5 opakovaných budíků (s možností využít i FM rádio), časovač, stopky a paměť kódů. Kvůli nářkům ze strany věrných uživatelů výrobce mírně upravil prostředí kalkulačky, jenže to však stále nabízí pouze základní operace. Oproti prototypu telefonu se ve finální verzi již nenacházela aplikace světlo. Uživatelům Sony Ericssonu K790i/K800i či K810i se jistě v této souvislosti vybaví JAVA aplikace s názvem Torch. Ta však u modelu C905 plně nefungovala. Po spuštění se totiž přisvětlovací LED dioda rozsvítila pouze na dvě sekundy, poté zhasla.


Stopky, světlo, Wi-Fi, kalkulačka, převodník a kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením

Nejvybavenější Sony Ericsson bez otevřeného operačního systému bohužel postrádá prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel, PowerPoint). Datová výbava zahrnuje kvarteto služeb, tedy GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Výrobce vlajkový model C905 vybavil také bezdrátovým Wi-Fi, které rozhodně ocení mnoho uživatelů. Telefon disponuje internetovým prohlížečem NetFront v nové verzi 3.4. Ta přináší možnost automatického překlopení displeje, formuláře, záložky a zoom. Nechybí Bluetooth 2.0 s dosahem až 10 metrů včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a USB 2.0.

Zhodnocení: fotomodel s všestrannými funkcemi

Na Sony Ericsson C905 jsme směřovali veškerou chválu již u dříve testovaného prototypu. Finální verze se o mnoho nezměnila. Výrobce zlepšil konstrukční zpracování, povrch zadní strany pogumoval, aby se telefon lépe držel v ruce, a výrazně pak vylepšil verzi firmware. I přes vyčnívající 8,1 Mpx fotoaparát by nikomu neměly uniknout další přednosti tohoto modelu, a to všestranné multimediální, organizační a datové funkce. Pokud hledáte špičkový telefon na trhu a není pro vás prioritou otevřený operační systém, pak by rozhodně měl být Sony Ericsson C905 pro vás žhavým kandidátem.

sony-ericsson-c905
Klady
  • 8,1 Mpx fotoaparát s autofocusem, xenonovým bleskem a krytkou objektiv
  • kvalitní QVGA displej s úhlopříčkou 2,4 palce
  • vestavěný GPS přijímač
  • špičková multimediální, organizační a datová výbava
  • bohaté příslušenství v balení
Zápory
  • licenci na navigaci je nutné dokoupit
  • absence 3,5 mm konektoru Jack
  • chybí prohlížeč Office dokumentů
  • tuhá pětisměrná navigační klávesa
Diskuze ke článku
no teda
To jste se moc nevyznamenali, fotky mají moc kontrastu a trpí vinětací... Takhle si profíka nepředstavuju
ki
kolik bude stat ta licence na navigaci? prosim odpoveste na e-mail
Jura
Chci se zeptat jestli je toto pravda v tomto telefonu:
Telefonování a telefonní seznam: stále kvalitní

Telefonní seznam u Sony Ericssonu C905 je kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel a paměť SIM karty běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, upozornění na zprávu, datum narození, e-mailovou adresu, název internetové stránky, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení, podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson C905 nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu.


Hlavně mi jde o tuto větu :
Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, upozornění na zprávu, datum narození, e-mailovou adresu, název internetové stránky, poznámku, narozeniny apod.

Prostě jestli tam jde vyzvánění na zprávy pod jednotlivé kontakty???????
Pavel
Zdravím všechny fandy telefonů. Nedávno jsem zešílel a koupil si ho a můžu ve všech směrech doporučit , foťák je bezkonkurenční prostě jako normál digitální, internet, stahování atd parádně rychlé, gps je taky v poho je přesná jen se s ní naučit jezdit :) stojí přibližně 1000 na rok u nového telefonu je na 3 měsíce zdarma, tak lze vyzkoušet. Zkrátka jsem nadšený jen baterie by mohla být lepší po chvilce na gps, hodinka na netu a chvilka hraní což vás u tohoto telefonu nepustí :) je baterie skoro hotová, vydržela mi taky jen jeden den ale to jsem telefon skoro zavařil, za čas mě to pustí a baterka bude v poho, zkrátka nemám nic co bych na tomto telefonu měnil. vřele doporučuji. Jen ta cena :( ale jistě pude za čas dolu i když konkurenci zatím nemá jsou jen 3 tel. které mají 8 mpix a to je zatím dost na to aby se udržel nahoře.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze