Výzkum: technologie podporuje produktivitu zaměstanců

Společnost GN Netcom provedla výzkum, který dokazuje, že zaměstnanci tráví více času než dříve mimo pracovní stůl. Dnešní moderní technologie však ale zároveň maximalizují jejich produktivitu.

Nové studie ukazují, že zvýšená mobilita v kancelářském prostředí neomezuje produktivitu. Nezávislý výzkum, provedený firmou GN Netcom, světovou jedničkou v oboru inovativních sluchátkových řešení ve spolupráci se společností E-Media ukázal, že skoro 85% pracovníků částečně nebo celkově tráví pracovní dobu mimo kancelář. Přesto více než polovina respondentů souhlasí, že jejich produktivita se během pěti let zvětšila a 56% tvrdí, že moderní technologie umožňuje pracovat produktivněji a přitom méně času trávit v kanceláři.

Výsledky výzkumu ve zkratce:

  • Jenom 15% zaměstnanců tráví celou pracovní dobu u pracovního stolu
  • 56% pracovníků souhlasí, že lepší technologie zvyšuje jejich produktivitu
  • 68% zaměstnanců odpracuje menší či stejný počet přesčasových hodin než před pěti lety

Podle výzkumu GN Netcom, který zahrnul téměř 150 pracovníků kanceláře ve Velké Británi, mobilita v kancelářském prostředí se značně zvýšila přesto, že skoro tři čtvrtiny všech respondentů tráví více než jeden a půl hodiny mimo pracovní stůl. 62% respondentů tráví čas s kolegy, navštěvuje zákazníky a zúčastňuje se telekonference.


Moderní technologie dnes umožňují zaměstnancům volný pohyb po kanceláři

Avšak dvě třetiny zaměstnanců souhlasí, že 50 až 90% času tráveného mimo pracovní stůl je produktivní. 56% respondentů konstatuje, že dnešní moderní technologie podporují produktivitu. Bezdrátové headsety, bezdrátový přístup k internetu, palmtopy, notebooky či jiná zařízení dovolují zaměstnancům pracovat efektivněji i když jsou mimo pracovní stůl. Výzkum GN Netcom ukazuje také, že 68% pracovníků odpracuje menší nebo stejný počet přesčasových hodin než před pěti lety, což znamená, že čas trávený mimo pracovní stůl výkon negativně neovlivňuje.

Možnost zvednout hovory mimo pracovní stůl je dalším faktorem, který má vliv na produktivitu. Výzkum dovádí, že více než polovina pracovníků ztratí alespoň dva důležité hovory denně a dodatečně tráví hodiny voláním zpátky. Více než 60% respondentů souhlasí, že bezdrátový headset by jim dovolil zvedat hovory jak u pracovního stolu tak i mimo něj, co by mělo pozitivní vliv na jejich produktivitu. Z druhé strany 13% respondentů doplňuje, že polovina času tráveného mimo pracovní stůl je neproduktivní. Mezi hlavní příčiny patří účast v bezvýznamných schůzkách (41%), nedostatek mobilních zařízení (20%) a neschopnost koncentrace (12%).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze