Nokia N79 naživo - fotografie a první dojmy

Na dnešní tiskové konferenci výrobce jsme měli možnost seznámit se s dvojicí nových a multimediálních Nokií N79 a N85. Naše první dojmy vám prozradí, jak si prozatím stála módní a zároveň špičkově vybavená Nokia N79 s výměnnými kryty Xpress-on.

Nepřehlédněte: preview Nokie N79

Předem upozorňuji, že se jednalo zatím pouze o prototyp Nokie N79, který měl k finální podobě sériově vyráběného telefonu ještě hodně daleko. Proto by v tuto chvíli nemělo žádný smysl hodnotit například konstrukční zpracování či prostředí (rychlost odezvy, přechodové efekty apod.). Pojďme se tedy spíše podívat na to, co nového zákazníkům Nokia N79 může nabídnout.

Nokia dnes informovala, že její multimediální telefony řady Nseries si pořizují převážně muži, ze všech prodaných výrobků této řady jde právě mezi ně zhruba 70% telefonů. Finský výrobce to však chce brzy změnit. Proto nasadil novou multimediální Nokii N79 s módním designem a výměnnými kryty zadní strany telefonu. K dispozici bude ze začátku prodeje pětice barevných krytů: modrý, hnědý, bílý, zelený a červený. V balení každý nalezne hned tři výměnné kryty.

Kryt lze jednoduše sejmout a nahradit jiným. Až posud jsou plastové kryty srovnatelné například s těmi, které nabízí modely s přídomkem Supernova. Kryty u Nokie N79 však po zaklapnutí na své místo automaticky změní barevný motiv telefonu a podsvícení klávesnice. Pokud telefon "oblečete" do modrého krytu, bude displej vyveden v modré a podsvícení tlačítek rovněž.

Prostředí telefonu přináší mírně pozměněné ikonky v menu, nové přechodové efekty a celkově velmi pohlednou grafiku. O nový Feature Pack 3 se přesto nejedná. Nokia N79 běží na dobře známém operačním systému Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2, který nabízejí například modely 6650, 6210 Navigator, N78 či N96. Neodpustím si do Nokie také trochu rýpnout. Rychlost odezvy byla velmi nízká, výrobce ani nechtěl prozradit, jaký procesor v telefonu použil. Na otázku ohledně frekvence procesoru odpověděl trochu šalamounsky: "Procesor u Nokie N79 bude tak rychlý, jak je potřeba". Doufejme, že jde tedy jen o vadu na kráse u prototypů.

Nebudeme znovu jmenovat výbavu telefonu. Podíváme se na GPS navigaci. Ta je vyřešena standardně pomocí navigační aplikace Nokia Mapy 2.0. Žádné změny ale nenastaly. Nechybí A-GPS či funkce geotagging, která při focení přiřadí ke snímku pozici, kde byla pořízena. Při koupi telefonu budou rovnou na dodávané 4GB paměťové kartě microSD nahrány mapy ČR a okolních zemí. S Nokií N79 zároveň zdarma zákazník obdrží 3-měsíční licenci na hlasovou navigaci. Když už jsme u těch licencí, s telefonem také každý obdrží kód, kterým si bude moci zakoupit jednu plnou verzi N-Gage hry. Celkem 10 jich pak bude v telefonu předinstalováno ve zkušebních demo verzích.


Zkušební fotografie prototypu - kvalitu snímků očekáváme u finální verze telefonu mnohem lepší

Nokia N79 je dobře vybavený mobilní telefon multimediální řady Nseries a bude rozhodně velmi zajímavé, jak se lidem celkově zalíbí. Designová stránka je věc osobního vkusu, avšak díky výměnným krytům si může vybrat snad úplně každý. Během seznámení s telefonem jsme na druhou stranu objevili také pár nedostatků. Ty ale připisujeme na vrub neprodejnímu prototypu a jedné z prvních verzí firmware. Pokud výrobce dokáže zajistit lepší odezvu telefonu a zkvalitnit fotografie, pak se mají nač těšit jak muži, tak i ženy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze