Vodafone 228: operátorův levný hnědý klenot
recenze

Vodafone 228: operátorův levný hnědý klenot

Vodafone 228 přináší pasivní CSTN displej s rozlišením 128 x 160 bodů a zobrazením až 65 tisíc barev, paměť pro 300 kontaktů a 100 SMS, baterii s kapacitou 670 mAh, chybí fotoaparát a pokročilé funkce. Interní paměť činí jen 4 MB. Chcete-li se dozvědět, jakému testování se podrobil, není nic jednoduššího, než se podívat na tuto recenzi.

Vodafone nabízí další levný telefon s výsuvnou konstrukcí, model 228. Ten je vyráběn asijským výrobcem ZTE. Za cenu kolem tisíce korun získáte kvalitní přístroj s atraktivním vzhledem, který stačí na volání, posílání zpráv a také nějakou zábavu. Displej je ovšem pasivní, CSTN, zobrazuje 65 tisíc barev a příliš na něm nevykoumáte. K primárnímu určení telefonu, což je masová prodej uživatelům postačujícím základní funkce ovšem naprosto vyhovuje.


Oficiální fotografie telefonu Vodafone 228

Technické parametry

Rozměry98 x 48 x 14 mm
Hmotnost85 gramů
Konstrukcevýsuvná
Barevné provedenístříbrno-hnědá
SítěGSM 900 / 1800 Mhz
Displejpasivní, typu CSTN, rozlišení 128 x 160 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 1,7 palce
Paměť4 MB vnitřní
Operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkcekalendář, kalkulačka, převodník měn, opakovaný budík
Multimédia-
Fotoaparát-
Datové funkcemicroUSB konektor (nabíječka)
Baterie a výdržLi-Ion 670 mAh
Doba hovoru: až 5 hod, pohotovostní režim: až 200 hodin
Cena a dostupnost1 077 Kč (k 1. červnu 2008)
2. čtvrtletí 2008

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 670 mAh

plus Plusy

  • atraktivní vzhled
  • cenová úroveň
  • jednoduchost
  • microUSB
  • výdrž

minus Mínusy

  • chybí fotoaparát
  • pasivní CSTN displej
  • nedostatek organizačních funkcí

Pro koho je Vodafone 228?

  • pro uživatele, kteří chtějí telefon pouze na volání a psaní zpráv
  • pro všechny, co rádi vysouvák za dobrou cenu

Design a konstrukce: hnědák s oblými hranami

Vodafone 228 přichází co by kompaktní přístroj s výsuvnou konstrukcí, který byl odproštěn od fotoaparátu, slotu na paměťové karty a dalších nepotřebných vymožeností, které běžný uživatel ve většině případů nevyužije. Je tedy určen pro ty z vás, kteří telefon potřebují především k práci, tím myslím telefonování a psaní sms zpráv. Díky svému provedení se pohodlně vejde do každé kapsy a nebude vůbec překážet.

Přední část se na nás usmívá v tmavě hnědém provedení, z něhož vybočuje pětisměrné navigační tlačítko a boky telefonů, nesoucí odstín hliníku, a displej. Ten je sice poměrně malý, na práci však dostačující. Pokud vysuneme klávesnici skrytou pod vrchní částí telefonu, spatříme vhodně rozvržená tlačítka, se kterými bez problémů a překliků napíšete jakoukoliv zprávu. Hliníkové zakulacené tvary dodávají výsledný pozitivní dojem.

Boky telefonu můžeme jednoduše přeskočit, nepřinášejí totiž ani jedno tlačítko. Pouze pravý bok nese microUSB zdířku pro připojení nabíječky. Ostatní boky jsou zcela holé, je to ovšem logický fakt vzhledem k zaměření modelu. Za cenu nad hranicí tisíce korun (k 1.6.2008) získáte adekvátní přístroj.

Baterie a výdrž: 670 mAh

Baterie je ukryta netradičně v horní části zadní strany telefonu. Je to způsobeno absencí fotoaparátu a také výsuvným tělem přístroje. Kryt drží baterii velice pevně, navíc ani nijak nevrže při pomačkání. Po vyjmutí baterie o kapacitě 670 mAh se dostáváme k SIM kartě, která je zasunuta směrem k dolní hraně telefonu. Nelze ji ale vyndat samostatně bez baterie. Pojďme si přiblížit hodnoty výdrže telefonu. V pohotovostním režimu je udáváno až 200 hodin, při volání 5 hodin. Nám v běžné denní zátěži několika vyřízených hovorů a odeslaných zpráv vydržel bez problémů 3-4 dny.

Klávesnice: jednoduše jednoduchá

Tlačítka klávesnice jsou zapuštěna až na úroveň vysouvací konstrukce, nesou stejnou stříbrnou barvu a jsou dostatečně podsvícená. Svou velikostí sednou tlačítka lidem s malými i většími prsty. K zapínání telefonu je určeno tlačítko červeného telefonu, kterým se taktéž mění aktuálně používaný profil.

Podsvícení je patrné z následujících fotografií. Trochu ošizené zůstalo snad jen u tlačítka s číslovkou 1, které bylo podsvíceno opravdu málo. Intenzita osvícení je na velmi nízké úrovni, čímž se samozřejmě našetří nějaké minutky v celkové spotřebě.

Displej: pasivní typu CSTN

Telefon se osazen displejem o úhlopříčce .. palce, který má rozlišení 128 x 160 px a zobrazuje 65 tisíc barev. K prohlížení webových stránek to opravdu není, na klasické úkony s telefonem spojené bezesporu stačí. V nastavení telefonu lze nastavit úroveň jasu, stejně jako hodnotu kontrastu. Na pozadí si definujete vlastní tapetu v podobě obrázku, nebo dáte přednost přednastavení daného schématu.

Hlavní menu, ovládání: snadněji už nelze

Do hlavního menu se dostaneme středovým bodem pětisměrného tlačítka, taktéž levým kontextovým tlačítkem. Menu nese celkem 9 ikon (matice 3 x 3), které uživatel obeznámený s produkty Vodafone jistě pozná. Customizované telefony operátora mají ve většině případů shodné menu, včetně použitých ikonek. Na výběr jsou tedy ikonky: Hry, Hovory, Nástroje, Profily, Zprávy, Budík, STK, Kontakty, Nastavení. Orientovat se dokáže opravdu každý.

Telefonování a telefonní seznam: kompaktní škatulka

Telefon je připraven pojmout až 300 kontaktů, u kterých ale kromě jména a příjmení nenastavíte nic víc. Vyhledávat kontakt je možné zadáním počátečního písmena. S kontakty toho více neuděláte, než jejich úpravu, přiřazení specifického zvonění k dané osobě či kopírování z nebo na SIM kartu a mobil. U telefonu této cenové kategorie neschází opravdu nic.

Zprávy: jednoduchost především

Paměť telefonu na zprávy umožňuje uložení až 100 zpráv. Editor vytváření zpráv je velice jednoduchý, umí vkládat přednastavené šablony. Chválíme počítadlo znaků, které odpočítává od hodnoty 160 znaků dolů. Psát lze i delší zprávu, která se následně rozdělí do částí. U odeslané zprávy dostanete také potvrzení o doručení, pokud tuto funkci budete mít zapnutou. Na low-endový telefon opravdu dostačující editor, kterému budeme těžko něco vyčítat.

Organizační a datové funkce: základem nic nezkazit

Telefon nabízí základní organizační funkce čítající kalendář, kalkulačku a převodník měn. V kalendáři lehce uložíte k danému dni úkon, který máte provést. K dispozici je také opakovaný budík, s možností opakovaní denně, týdně nebo v určené pracovní dny. Pro příznivce her jsou předinstalovány dvě klasiky, a to Tetris a Push box.

Datově je tento telefon naprosto nepoznamenán. Schází i klasické GPRS. Nečekejte tedy webový prohlížeč ani nic podobného. Opravdu dokáže jen volat a psát sms zprávy. Zapomenout bychom neměli závěrem zmínit hodnotu vnitřní paměti, která činí 4 MB.

Zhodnocení Vodafonu 228: příjemný low-end

Dvoutýdenním testováním Vodafonu 228 jsme zjistili, že se jedná o velice kompaktní telefon za levný peníz, který přehnaně nepotěší, zároveň v žádném směru ani nezklame. Svými základními funkcemi plní dostatečnou úlohu pro pracující uživatele, kterým nabízí přiměřenou dobu pohotovostního režimu a volání. Výsuvná konstrukce ubrala několik milimetrů na délce přístroje, což působí pozitivně nejen při manipulaci, ale i nošení telefonu po kapsách. Za cenu nad úrovní tisíce korun získáte opravdu telefon jen s tím, co potřebujete.

vodafone-228
Klady
  • atraktivní vzhled
  • cenová úroveň
  • jednoduchost
  • microUSB
  • výdrž
Zápory
  • chybí fotoaparát
  • pasivní CSTN displej
  • nedostatek organizačních funkcí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze