Nokia E71: pracovní náplň koluje v žilách
recenze

Nokia E71: pracovní náplň koluje v žilách

Nokia E71 je elegantní a zároveň také špičkově vybavený zástupce manažerské řady Eseries. Přináší plnohodnotnou QWERTY klávesnici s háčky a čárkami, 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, GPS navigaci (Nokia mapy 2.0), FM rádio s RDS, dvojici datových přenosů EDGE a HSDPA a bezdrátové Wi-Fi. Vyberte si k práci jeden z dvojice modelů E66/E71, nabízíme recenzi druhého z nich.

Finský výrobce vsadil v případě dvojice modelů E66/E71 na stejnou funkční výbavu, rozlišil je ovšem výsuvnou konstrukcí a QWERTY klávesnicí, čímž chtěl dát možnost co největšímu počtu zájemců zvolit ten nejvhodnější pro své potřeby. První model již testem prošel přibližně před měsícem, jeho recenzi na našem webu naleznete, nyní dokončíme miniseriál dvojice recenzí druhého z nich.

Technické parametry

Rozměry 114 x 57 x 10 mm
Hmotnost 127 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení šedé (Grey steel), bílé (White steel)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz (nebo 850 / 1900 MHz či 850 / 2100 MHz)
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (320 x 240 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4“
Paměť 110 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systém ano, Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 1
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, slovník, Quickoffice (Quickword, Quickpoint, Quicksheet), prohlížeč PDF, ZIP Manager, správce souborů, Nokia vyhledávač, hlasové vytáčení, VoIP
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, Visual Radio, přehrávač videa RealPlayer (podpora 3GP a MP4), JAVA 2.0, internetový prohlížeč Nokia, Flash Lite 3.0, 2,5 mm Jack konektor, video streaming, GPS navigace (A-GPS), Nokia Mapy 2.0 (tříměsíční licence na GPS navigaci zdarma)
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), LED dioda, digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, makro režim, redukce červených očí
nahrávání VGA videa s rychlostí 22 snímků/s, QVGA (320 x 240 px) s 30 (nebo 15) snímky/s, 176 x 144 px s 15 snímky/s
přední QCIF kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (microUSB, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), infraport
GPRS (multislot třídy 32), EDGE (multislot třídy 32), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 1500 mAh
Doba hovoru: až 10 hod 30 min, pohotovostní režim: až 17 dní, přehrávání hudby: až 18 hodin
Cena a dostupnost 10 500 Kč bez DPH (k 6. říjnu 2008)
srpen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem
  • poutko
  • pouzdro
  • 2GB microSD karta

Pro koho je Nokia E71?

  • pro ty, kteří hledají povedený manažerský telefon s řadou kvalitních funkcí
  • koupí si ho uživatelé zvyklí na plnohodnotnou QWERTY klávesnici
  • pro všechny, kteří rádi operační systém Symbian a přepínáním profilů

Pro koho naopak není Nokia E71?

  • pro lidi, kteří investují raději do modelů bez operačního systému
  • nekoupí si uživatelé mobilních telefonů se zájmem o hry a hudení funkce
  • pro ty z vás, kterým se nelíbí současná lesklá koncepce telefonů Nokia

Design a konstrukce: copak se to v kapse leskne?

Líbí se vám výstřednost, odlišnost a kovově lesklý design? Co byste řekli pamlsku s označením Nokia E71. Telefon splňuje přesně tyto jmenované vlastnosti, navíc přidává extrémně tenké provedení své tělesné schránky. Posuďte sami, rozměry 114 x 57 x 10 mm a výsledná hmotnost včetně baterie 127 gramů. K tomu přidejme parádní výbavu a vznikne nám pracovní nástroj E71.

Oba boky telefonu jsou doslova v obležení tlačítek a portů. Začněme nejdříve tím pravým, který nese dvojici tlačítek umožňujících ovládání hlasitosti (hovorů, přehrávače, atd.). Šikovné je tlačítko hlasové volby, ve spěchu tak jednoduše vyhledáte kontakt pomocí hlasu a ihned voláte. U modelů řady E jsme si museli zvyknout na 2,5 mm Jack konektor, který není tak šikovný, jako klasický 3,5 mm. Sluchátka samozřejmě v balení dostanete, a to klasická, poměrně jednoduchá.

Levá hrana z pohledu na přední stranu telefonu nese totožnou dvojici slotů, portů, jak chcete. Model E66 měl totožně vyřešenou krytku slotu pro paměťovou kartu microSD a USB 2.0. V tomto ohledu je nutné zmínit také odnímání zadního kovově šupinatého krytu, které provádíme dvojící tlačítek na obou bocích telefonu. Horní koutek hrany okupuje zastaralý Infraport.

Také fotoaparát nedoznal změn oproti dvojčeti E66. Nabízí pořizování až 3,2 Mpx fotografií, autofocus i LED diodu. A zbylé hrany? Dolní nese nabíjecí port a otvor pro poutko, které je mimochodem i součástí balení, horní hrana zůstala po vzoru kolegy osazena reproduktorem a tlačítkem zapnutí/vypnutí telefonu. Můžeme směle prohlásit, že většina prvků se oproti modelu E66 nezměnila, patrná změna je především v QWERTY klávesnici.

Baterie a výdrž: uspokojí i neuspokojitelné

Malý velký prcek, model E71, dostal pod kapotu 1 500 mAh baterii typu Li-Pol, se kterou mu to šlape jako o život. Výrobce zabodoval, zvýšená kapacita je rozhodně znát. Udávané hodnoty výdrže hovoří až o 10,5 hodiny hovorů nebo 17 dní v pohotovostním režimu. My jsme tedy neměli čas zkoušet reálnou výdrž v režimu nečinnosti, ale při zatížení nás telefon nezklamal. Výborné tři, čtyři či pět dní v sobě telefon necítil kouzlo nabíječky. Tak velká baterie zároveň neubrala telefonu na tenkém provedení, 10 mm výsledné tloušťky nedává tušit žádné podobné výjimečnosti. Po stránce výdrže výrobci píšeme velké významné plus.

Ovládací blok a klávesnice: na QWERTY se zapracovalo

Manažerská Nokia E71 dostala od výrobce plnohodnotnou QWERTY klávesnici, která by měla majiteli pomoci ke snazšímu vyřizování emailů a psaní náročnějších poznámek. Jednotlivá tlačítka jsou na povrchu mírně oblá, čímž se snadněji stiskují. Celkově se dá tato miniaturní flotila tlačítek hodnotit pozitivně i při psaní. Člověk by čekal, že malinkaté plošky v těsné blízkosti budou překážkou, ale opak je pravdou. K ovládání telefonu dopomáhají navigační tlačítka a speciální tlačítka modelové řady E (poznámky, kontakty, zprávy). Hlavním prvkem je pětisměrné tlačítko Navi, které ovšem neumí posouvat pozici pohybem prstu po obvodu, za to dokáže informovat o příchozích voláních a SMS zprávách. V ostatních případech o sobě dává telefon vědět tzv. „dýcháním“ pomocí Navi tlačítka, kdy podle nastavené doby toto tlačítko rozjasní a postupně zas zhasne. Celkové podsvícení klávesnice je na výborné úrovni, vidět jsou všechna tlačítka v přijatelné intenzitě podsvícení.

Displej: QVGA na ležato s efektivitou

Finský výrobce vybavil manažerský model E71 velkým 2,4“ aktivním TFT displejem s rozlišením QVGA (320 x 240 px), umístěným naležato, který zobrazuje 16 milionů barev. Na práci je nyní připravena dostatečně velká plocha. V nastavení oproti modelu E66 nemůžeme měnit otočení displeje. Světelné čidlo osvětluje displej dostatečně i při nižších hodnotách, na slunci je ovšem potřeba hodnotu jasu co nejvíce přidat.

Písmo můžeme nastavit buďto malé, normální, nebo velké. Mezi motivy si vybere každý, připraveny jsou čtyři (Grey Steel, Dark, Light, White Steel), další je možno stáhnout ze stránek výrobce nebo doinstalovat samostatně. Menu může být zobrazeno jako tabulka nebo seznam, na pozadí si každý snadno umístí oblíbený obrázek. V režimu spořiče energie je na výběr přehrávání zvoleného videa, animace nebo nic.

Zvuk: šterbinka na vrchu hraje uspokojivě

Pro hudební vyžití bychom radili raději modely jiné řady, pracovní skupina E není tak honosně vybavena. Nabízí sice uspokojivý reproduktor na vrchu telefonu, který dokáže hrát bez chrčení i při vyšších hodnotách hlasitosti, ale přeci jen je na telefonu umístěn jen jeden. Poslech přes sluchátka bude rozumnější, avšak narazíte, pokud nemáte sluchátka z balení telefonu, nebo vlastní s 2,5 mm Jack konektorem. Klasické 3,5 mm bez redukce na 2,5 mm nepřipojíte.

Prostředí telefonu, ovládání: vylepšený Feature Pack 1

Nokia E71 má starší Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1 (tedy nikoliv Feature Pack 2). Na druhou stranu je ale pravda, že model dostal do vínku některé vlastnosti právě z novějšího Feature Pack 2. Nalezneme zde nové ikonky a hlavně příjemné a velmi dobře vypadající přechodové animace. Animace jsou trochu jiné, než v modelu N78 a dle mého názoru povedenější. Telefon je sice neporovnatelně svižnější, než N78, ale přesto si kvůli přechodovým animacím počkáte na vše o zlomek sekundy déle, než například u modelu N82. Ti, kdo potřebují s telefonem pracovat rychle, uvítají možnost animace vypnout. Poté je telefon opravdu velmi svižný.

Fotoaparát: jen těžko budeme hledat důvody proti vzhledem k zaměření telefonu

Tělo telefonu se pyšní 3,2 Mpx fotoaparátem s autofocusem, 4x digitálním zoomem a přisvětlovací LED diodou, který se prostředím neliší od elitních modelů výrobce. Lze v něm nastavit režim snímání (automaticky, vlastní, makro, portrét, krajina, noc, noční portrét), režim LED diody (automaticky, vždy, potlačení červených očí, vypnout), dále samospoušť (vypnout, 2 sekundy, 10 sekund, 20 sekund), barevný tón (normální, sépie, černobílý, negativ), vyvážení bílé (automaticky, slunečno, žárovka, zářivka) a kompenzace expozice.

Režim videa dovoluje pořizovat až 60ti minutovou nahrávku v kvalitě QVGA (240 x 320 px) s 15 snímky za sekundu. Přední kamerka určená pro videohovory má rozlišení VGA s 15 snímky za sekundu. Nahrávky mají formát mp4 nebo 3gp. I zde je k dispozici až 4x digitální zoom a řada nastavení, zejména pak světelných podmínek a kvality nahrávání.

Zkušební fotografie – Nokia E71:

Telefonování a telefonní seznam: odpracuje si své

Nokia E66 je GSM telefonem pracujícím na frekvencích 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz, který si však poradí také s UMTS sítí na frekvenci 850 / 1900 Mhz. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten je již tradičně v duchu Symbianu propracovaný a využívá sdílenou paměť telefonu. Ke každému jménu lze zadat až 46 typů položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek. Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U tak nadupaného telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.

Díky podpoře sítí 3. generace a druhé kamerce nad displejem si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních manažerských telefonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Na příchozí hovory umí E66 upozornit samozřejmě také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA.

Zprávy: napsat rychlostí blesku

Z hlediska zpráv je manažerská Nokia E71 velmi dobře připravena. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB.

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.

GPS navigace: Mapy 2.0 se vždy hodí

Nokia E71 nabízí integrovaný GPS přijímač. Podle toho, jak rychle někdy dokázal navázat spojení s družicemi, odhaduji, že výrobce použil stejný typ jako v případě telefonu 6210 Navigator. V telefonu se nachází předinstalovaná aplikace Nokia Mapy 2.0. Tu je možno spustit příslušnou ikonkou Mapy v menu telefonu. Prostředí navigační aplikace je přehledné. Dostupnost a sílu družicového signálu zobrazuje v pravém dolním rohu indikátor GPS. Jeden proužek označuje jednu družici. Jakmile přístroj získá z družicového signálu dostatek dat pro navázání spojení GPS, proužek zezelená. Aby přístroj mohl vypočítat souřadnice místa, na kterém se nacházíte, musí mít k dispozici signály alespoň od čtyř družic. Po dokončení původního výpočtu může postačit signál ze tří družic. Pro přiblížení nebo oddálení stačí stisknout hvězdičku nebo křížek.

V nastavení nechybí volba denního či nočního zobrazení mapy, úroveň maximálního využití paměti či soustava měr. V kategoriích si každý vybere přesně to, co by rád měl na mapě zobrazeno (atrakce, bankomaty, hotely, kemp, ..). Telefon nabízí A-GPS. Při prvním spuštění aplikace Nokia Mapy 2.0 se vás přístroj zeptá, zda-li mu dovolíte datové spojení. Tím můžete urychlit budoucí nalezení družic skrze síť operátora. Navigaci je možné používat i bez vložené SIM karty. Nechybí hlasové navádění. Mapy ČR jsou v prodejní verzi uložené na 2GB paměťové kartě, dodávané s telefonem. Aktualizace map jsou zahrnuté do prodejní ceny. Za příplatek si budou moci uživatelé přes aplikaci Nokia Mapy koupit od poskytovatelů prémiového obsahu multimediální průvodce městy a prostřednictvím aplikace Nokia Map Loader na stránce maps.nokia.com si budou moci zdarma stáhnout další mapy. S telefonem je dodávána licence na 3 měsíce bezplatného používání navigace.

Organizační a datové funkce: tady se rozhodně nešetřilo

Celková výbava zůstala podobná modelu E66. V souvislosti s GPS samozřejmě přibyly navigační aplikace, potěší také kvalitní hudební přehrávač, podcasting, aplikace share online a rádio. Do výbavy přibyl rovněž slovník, do kterého si lze zdarma z webu Nokie stahovat jazyky (včetně češtiny) a možnost nechat si přeložená slova dokonce předčítat syntetizátorem. Novinkou je také český hlas pro čtení zpráv a dalších informací nebo možnost přistupovat z mobilu do podnikového intranetu.

Samozřejmostí jsou kvalitní organizační a kancelářské funkce. V této souvislosti je trochu nepochopitelné, že přeinstalovaný QuickOffice umí kancelářské dokumenty číst, nikoliv však upravovat nebo vytvářet nové. Pokud potřebujete dokumenty editovat, budete si muset stáhnout dodatečnou licenci za poplatek. Velmi užitečnou funkcí je automatické šifrování paměti telefonu i paměťové karty, což může zabránit úniku citlivých dat při odcizení telefonu.

Zcela nový je kalendář, který nyní dostal do vínku animace při přechodu na jednotlivé dny, náhledové podokno v dolní části měsíčního pohledu a vyskakující bubliny s popisky k jednotlivým událostem. Nově zpracovaný je taktéž týdenní pohled (rovněž s animacemi a bublinami) a novinkou je denní grafický pohled, který doplňuje textovou agendu na každý den. Nový kalendář je celkově mnohem lepší, než ten původní. Hlavně nový denní a týdenní grafický potěší novou filozofií a zobrazením více informací při zachování dostatečné přehlednosti. Vadí mi však celková pomalost kalendáře, způsobená zejména animacemi, které nelze vypnout. Na zobrazení příslušných informací u jednotlivých dnů v zápatí u měsíčního náhledu je nutno vždy přibližně vteřinu čekat, což v některých situacích zdržuje. Přechod mezi jednotlivými pohledy trvá také 1-2 vteřiny. Nová je i grafika při přidávání události, ale bohužel jsme se nedočkali nových funkcí. Zejména postrádám možnost zadání časového pásma události. Celkově se kalendář povedl, ale doufejme, že se s novými firmwary dočkáme také jeho zrychlení.

Další novinkou ve výbavě je funkce pro přepínání režimů. Stisknutím jednoho tlačítka (například zástupce v aktivním pohotovostním režimu) lze přepnout telefon z pracovního módu do domácího. Jedním klikem se změní motiv, tapeta a také zástupci a aplikace v aktivním pohotovostním režimu. Funkce je to praktická, ale zůstává mi záhadou, proč zde není možnost propojení s více funkcemi, zejména s profily. Mnoho lidí si nechává doma na pracovním telefonu filtrovat hovory nebo si mění profil či vyzvánění. Pokud by bylo možno měnit vše najednou jedním kliknutím, bylo by to ideální. I současný stav však znamená výrazný posun dopředu a zajímavou novinku.

Datová výbava je kompletní, čítá čtveřici GPRS (multislot třídy 32, až 100 / 60 kb/s), EDGE (multislot třídy 32, až 296 / 177,6 kb/s), UMTS (až 384 kb/s), i HSDPA (download až 3,6 Mb/s). Možnost připojit se na bezdrátové sítě díky Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) uvítá každý, obzvlášť když většina větších měst nabízí připojení bezplatné na určitých místech. Připojení k počítači je možné přes USB 2.0 (microUSB konektor). Model třídy E nepostrádá ani infraport (až 115 kb/s), samozřejmostí je naopak Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP). Internetovým prohlížečem je v případě Nokie Safari, který zobrazuje stránky na výbornou, navíc umožňuje uložení přihlašovacích údajů na vašich oblíbených stránkách, emailech, atd. Z dalších služeb zaujme Push To Talk, Internetové volání i Chat.

Zhodnocení: nadání od finského boha

Závěrem bychom měli Nokii pochválit za mazaný tah. Vytvořila dva velice podobné telefony, z nichž jeden má konstrukci výsuvnou, druhý klasickou s QWERTY klávesnicí. Široká skupina lidí si tak zajisté dokáže vybrat. Připočtěme k tomu 1 500 mAh baterii, se kterou se výdrž tyká, a máme nadějného vymakance na světě. Telefonu neschází Nokia mapy 2.0 s tříměsíční licencí na GPS navigaci zdarma. Nokia E71 opravdu zvládá kvalitně práci i zábavu, proto ji můžeme vřele doporučit.

nokia-e71
Klady
  • QWERTY klávesnice
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • Nokia mapy 2.0
  • Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, vylepšený Feature Pack 1
  • 110 MB vnitřní paměti
  • paměťové karty microSD (v balení 2GB)
  • 2,4 palce QVGA displej
  • Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
  • UMTS, HSDPA
Zápory
  • 2,5 mm Jack konektor
  • otisky prstů ulpívají na povrchu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze