Vodafone Mobile Connect Flash E172: internet na blízku
recenze

Vodafone Mobile Connect Flash E172: internet na blízku

4

Plánujete si pořídit datový tarif u Vodafonu a rádi byste jej využívali především na svém notebooku nebo PC? Pak vám možná přijde vhod náš test USB modemu Vodafone Mobile Connect Flash E172. Sice je potřeba se spokojit s datovými přenosy GPRS a EDGE, i tak je ale skvělé mít u sebe kdekoliv možnost přístupu na internet.

Vodafone Mobile Connect Flash E172 je pohodlné řešení připojení k internetu u Vodafonu přes USB. Zařízení vypadá stejně, jako paměťový flash disk, jen je o něco větší a skrývá v sobě SIM kartu. Díky pokrytí na většině území technologií EDGE je jistota, že vám internet poběží dostatečně rychle na vyřizování emailů a navštěvování oblíbených stránek, což se člověku na cestách může hodit. Jak obstál v našem dvoutýdenním testu, vám přinášíme v následujících odstavcích.

Technické parametry

Rozměry 80 x 25 x 11 mm
Hmotnost gramů
Konstrukce plastová
Barevné provedení bílé
Připojení USB 2.0
Cena a dostupnost 2 977 Kč (k 1. září 2008) při zakoupení s Vodafone kartou
červen 2008

V krabičce naleznete:

  • Vodafone Mobile Connect Flash E172
  • návod
  • USB kabel

Pro koho je Vodafone Mobile Connect Flash E172

  • pro lidi na cestách, kteří potřebují být neustále na internetu
  • pro ty, co hodlají svůj datový tarif využívat raději na notebooku či pc

Design a konstrukce:

Do rukou se nám dostal nejnovější ze zástupců USB modemů - Vodafone Mobile Connect Flash E172. Ten je díky svým rozměrům 80 x 25 x 11 mm a hmotnosti gramů lehce schovatelný do kapsy nebo brašny od notebooku. Elegantní bílé tělo je doplněné znakem a názvem operátora, bokem se táhne červená linie. Poutko drží odklopnou část, pod níž se skrývá USB port. Součástí balení je i USB kabel, díky kterému budete moci modem ponechat dále od počítače a vyvarujete se nepříjemností v rušení zvuku signálem.

Připojení:

Tento unikátní modem vypadá docela jako flash disk, ale není! Připojíte s ním jakýkoliv notebook nebo počítač k internetu na tři kliky. A přitom se vám doslova vejde do kapsy! Zhruba takovými slovy vychvaluje operátor tento výrobek. Jaká je realita? Připojení je opravdu snadné, stačí modem zasunout do USB a čekat, než se otevře okno připojení. V nastavení je vhodné si zvolit samostatné připojení, aby vás v programu nezatěžoval jeden klik navíc. Přenos dat je možný díky technologiím GPRS a EDGE třídy 12 (4+4).

Rychlost stahování, odezva:

U GPRS se přenosová rychlost může vyšplhat na maximálních 48 kbps, u EDGE poté na 236 kbps. Je samozřejmé, že se člověk na tuto hodnotu nedostane, ani kdyby se rozkrájel. Pozitivní je nicméně to, že operátor nabízí rychlejší z variant datových přenosů na 80% území. Odezvu jsme zkoušeli provést v závislosti na webu www.seznam.cz. Jak je vidět ze screenu, pod 200ms jsme se nedostali takřka nikdy. Naopak při sebemenším zatížení načítáním stránky jsme se lehko přehoupli přes tisíc i dva tisíce milisekund. To je opravdu dost.

Aplikace Vodafone Mobile Connect Lite:

Ihned po připojení USB modemu k počítači se vám otevře okno „přehrát automaticky“, kde zvolíte Run VMCLite. Během chvilky jste v hlavním menu programu, kde stačí dát připojit, jakmile bude tlačítko aktivní. Zároveň vidíte, jaká technologie přenosů je dostupná. Po připojení můžete vidět dobu, stáhnutá data, rychlost stahování a odesílání.

Nyní se dostáváme k nastavení aplikace, kde lze jednoduše zvolit způsob přihlašování. Nejjednodušším se jeví automatické, které vám ušetří kliknutí na tlačítko připojení. Na výběr je také preferování 2G nebo 3G, což však nemá v našich končinách žádný význam. Nechybí ani statistika celkových přijatých a odeslaných dat v závislosti na časovém úseku. Samostatnou položkou jsou Vodafone SMS. Program totiž umožňuje odesílat a přijímat SMS, jako by se jednalo o telefon. Zejména pro psaní zpráv je počítač o hodně rychlejší a pohodlnější, nemyslíte? Škoda, že program neumí i příjmat volání, konkurenční U:fonův modem to dovede.

Cena zařízení a přenesených dat:

USB modem E172 se prodává výhradně u Vodafonu, a to k datovým tarifům Připojení na stálo, na dlouho, na skok i Vodafone karta. Cena zařízení se přitom pohybuje od 977 Kč do 2 977 Kč, podle tarifu, který si zvolíte. Více napoví následující tabulka.

Služba Cena služby Cena zařízení
Připojení na stálo
650 Kč
977 Kč
Připojení na dlouho
200-750 Kč
1 977 Kč
Připojení na skok
0,06 Kč/kB
2 977 Kč
Připojení Vodafone karta
0,06 Kč/kB
2 977 Kč

Zhodnocení:

Pokud jste zákazníkem Vodafonu a toužíte být neustále na internetu, vyřizovat emaily a sem tam navštívit webové stránky, pak by se vám USB modem Vodafone Mobile Connect Flash E172 mohl hodit. Je stylový a díky své velikosti lehce zaměnitelný s USB flash diskem, nabízí však dvojici datových přenosů (GPRS, EDGE), což u Vodafonu v podstatě představuje vše, co poskytuje.

Klady
  • stylový design
  • samoinstalace
  • připojení přes USB
  • přiměřené rozměry
  • GPRS a EDGE třídy 12 (4+4)
  • snadno vyjímatelná SIM karta
  • praktická krytka chráněná poutkem
Zápory
  • zařízení se poměrně zahřívá
Diskuze ke článku
Faiglová Alena
Zdravim,
do tohoto USB je mozne davat jakoukoliv SIM kartu?
Jak lze zjistit, ze je tel. cislo vedeno na GSM branu timto zpusobem?
Hledame konkretni SIM kartu s cislem 777846222 a nemuzeme ji najit. Nemuzeme zjistit jeji cislo a kdo ji pouziva. Da se to dopatrat? muzu se na nekoho obratit?
dekuji F.
Zdeniste
Dobrý den,je možné že přestože mám tarif již za 650,-Kč Na stálo,platím velkou sumu peněz za odesílání Vodafone sms do jiné sítě nebo je to nějaká chyba?Vodafone sms se účtují zvlášť?Pokud ano,jakým způsobem?Děkuji za odpověď
32
jak
Tomáš
Používám mobilní připojení a s tím spojenou aplikaci Vodafone Mobile Broadband na PC.
Zařízení (modem) se nepřiměřeně zahřívá a informace o spotřebě dat je silně zavádějící.
Aplikace např.ukazuje spotřebu 1,43GB,ale přihlášením na účet Vodafone zjistím spotřebu podstatně vyšší - 2,84GB.
První měsíc používání,kdy jsem si hlídal data mi zmizelo téměř 8GB neznámo kam.
Vezmu-li v potaz kvalitu služby,cenu služby a přístup operátora k zákazníkovi,tak určitě ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze