Sony Ericsson vyvíjí automatický zoom pro mobily

Na internetu lze občas narazit na velmi zajímavé patenty, které nezřídka pocházejí z dílny švédsko-japonského výrobce. Poslední novinkou, kterou Sony Ericsson vyvíjí, je automatický zoom pro mobilní telefony.

Sony Ericsson je mnohými oprávněně považován za lídra na poli fotoaparátů v mobilních telefonech. Kromě obligátního zvyšování rozlišení a výroby kvalitnější optiky se mnozí výrobci včetně Sony Ericssonu snaží také o různé doplňkové funkce, které by zpříjemnily a zjednodušily používání fotoaparátů v mobilních telefonech.

Jednou z takových funkcí může být i automatický zoom, který podle tohoto patentu vyvíjí Sony Ericsson. V telefonu budou kromě dnes již používaného akcelerometru zabudovány též senzory rozpoznávající vzdálenost telefonu od jednotlivých objektů v okolí a též vzdálenost telefonu od vašeho těla. Software v mobilu pak vše vyhodnotí a dle naměřených údajů ovládá zoom. Když tedy uživatel telefon od sebe oddálí, scéna se přiblíží. Když naopak uživatel více pokrčí ruce v loktech a telefon se přiblíží zpět k tělu, scéna je oddálena.

Jedná se o zajímavý nápad, který by mohl zrychlit práci se zoomem. Na druhou stranu, pokud budou výrobci stále nabízet pouze digitální zoom, nemají tyto funkce příliš cenu. Důležité bude také perfektní zvládnutí ovládacího softwaru tak, aby telefon vyhodnotil pohyby správně a funkce nebyla nakonec na obtíž.

zdroj: newsmobile.it, uspto.gov, gizmodo.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze