Nokia N85 naživo - fotografie a první dojmy

5

Nokia na dnešní tiskové konferenci, která se konala souběžně po celém světě v několika městech, představila vedle módní Nokie N79 také odlehčenou variantu modelu N96. S novou multimediální Nokií N85 jsme se taktéž seznámili. Přečtěte si naše první dojmy.

Nepřehlédněte: preview Nokie N85

Stejně jako u Nokie N79 bych chtěl nejprve upozornit, že se jednalo pouze o prototyp telefonu, který měl k finální podobě sériově vyráběného telefonu ještě hodně daleko. Proto by tedy v tuto chvíli nemělo žádný smysl hodnotit například konstrukční zpracování či prostředí (rychlost odezvy, přechodové efekty apod.). Pojďme se tedy spíše podívat na to, čím na nás Nokia N85 vyrukuje.

Nokia N85 má za úkol uspokojit ty uživatele, kteří touží po špičkově vybaveném telefonu, ale nechtějí si pořizovat rovnou vlajkovou loď v podobě Nokie N96. Výrobce o novém modelu N85 taktéž mluvil v tom smyslu, že kdo nemá zapotřebí neustále sledovat video na obřím displeji Nokie N96, pořídí si raději levnější model N85. Osobně vidím přednosti nové Nokie N85 následující: displej typu AMOLED, novinka je vybavena Li-Ion baterií s větší kapacitou (konkrétně 1200 mAh oproti modelu N96 s 950 mAh), přináší FM transmitter a to vše navíc v kompaktním provedení. Díky rozměrům by mohl telefon oslovit i skupinu lidí, kteří dříve váhali nad pořízením multimediálního telefonu. Hmotnost 128 gramů může působit trochu horším dojmem, ale stejně jako u jiných modelů není problém si na tuto hodnotu zvyknout.

Premiéru, co se týče rozsáhlé rodinky multimediálních telefonů řady Nseries, si u Nokie N85 odbyl displej typu AMOLED, který prozatím není v mobilních telefonech běžně používaným.

Výhody AMOLED displeje:

  • širší úhel prohlížení
  • odezva v mikrosekundách
  • funguje i při nízkých venkovních teplotách
  • dobrá škála barev, kolem 100%, LCD 80%
  • vysoký kontrast 1:10 000, LCD 1:500
  • vysoký kontrast umožňuje viditelnost i v ostrém denním světle

U prototypu Nokie N85 však AMOLED displej nedosahoval ani zdaleka takových kvalit, jaké jsme zprvu očekávali. Je ale také možné, že výrobce vystavený prototyp vybavil pouze klasickým TFT displejem. Tak jako tak nemůžeme upřít, že tento typ displeje je velkým příslibem do budoucna, jak je ze zkratek nad tímto odstavcem zřejmé. Podle informací by Nokia N85 neměla být pouze jediným osamoceným modelem s AMOLED displejem. Finský výrobce chystá samozřejmě i další modely. Otázkou je, jak se nový typ displeje osvědčí u zákazníků.

Prostředí telefonu je trochu upravené. Přináší mírně pozměněné ikonky v menu, nové přechodové efekty a celkově velmi pohlednou grafiku. Jedná se však o dobře známý Feature Packem 2 operačního systému Symbian S60 3rd Edition. Stejně jako u Nokie N85 zatím nebyla odezva telefonu taková, abychom za ni mohli výrobce pochválit. Počkejme si ale na finální podobu sériově vyráběného telefonu, než budeme vynášet konečný verdikt. Škoda, že ani u Nokie N85 výrobce nechtěl zveřejnit frekvenci, na jaké je procesor taktován.

Jedním z největších lákadel se stane bezesporu 5 Mpx fotoaparát s optikou Carl Zeiss a objektivem Tessar. Kvalitu snímků pomůže zlepšit autofocus či 2x LED dioda. Na zadní straně si můžeme povšimnout šikovné krytky objektivu, která pomůže ochránit fotoaparát, co jen to jde. Pochvala výrobci patří za to, že na krytku umístil výstupek, díky kterému lze jednoduše krytku posouvat i například se zamaštěnýma rukama. Zajímavou, leč ne zrovna běžnou, funkcí je pak geotagging. Při focení telefon umí přiřadit ke snímku pozici, kde byla zrovna pořízena. S Nokií N85 najde zákazník v balení zdarma 3-měsíční licenci na hlasovou navigaci a zároveň také 8GB paměťovou kartu microSD. Na té budou nahrané mapové podklady pro ČR a okolní země.

Zkušební fotografie z prototypu Nokie N85



Zkušební fotografie prototypu - kvalita snímků se rozhodně do finální verze telefonu o sto procent zlepší

Nokia N85 se nám na první pohled a při prvním seznámení opravdu zalíbila. Někomu by se mohlo zdát, že se jedná jen o mírně upravenou Nokii N96 a spol., ale při podrobnějším zkoumání se mezi těmito modely objeví celkem podstatné rozdíly. Nejpodstatnějším je použití AMOLED displeje a baterie s vyšší kapacitou 1200 mAh. Podstatnou roli by měla hrát také cena. Předpokládá se, že se bude ze začátku pohybovat okolo 13 tisíc Kč. Pořídili byste si za tu cenu novou Nokii N85?

Diskuze ke článku
JohnyAsbest
i podle www.nseries.com to nemá AMOLED, ale jen OLED.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, existují dva základní druhy OLED displejů - s pasivní matricí a aktivní matricí. Nokia N85 využívá druhého zmíněného s aktivní matricí, zkratka tedy je AMOLED. Doporučuji vám si přečíst článek na http://cs.wikipedia.org/wiki/OLED.
Martin
Tak zde jsem našel další informace o OLED displeji: http://forum.n85.cz/viewtopic.php?f=20&t=20. A docela se na to těším :)
General01
No doufam tedy ze displej prekvapi jen kvalitou a ze po case nebude ztracet realnosst barevneho podani,preci jen tato technologie je jeste v plenkach a urcite nechcete mit mobil na kterem vam po roce nebo jeste hur az po zaruce prestane displej vyzarozvat barvu napr v modrem spektru...no snad to finsyk vyrobce vychytal,docela u me u tohoto mob zamrzi ze neni na dve sim karty, v dnesni dobe ve svete je to temer samozrejmost...a taky mohli tento telefon osadit vetsim displejem,trebas i pres cely predni panel...ale telefoj je to krasny a pokud bude mit sama plus proc si ho nekoupit, uvazoval sem nad N82 ale vadil mi tvar klaves, u tohohle telefonu mi nevadi temr nic, mozna jen mensi vnitrin pamet nez u N82 ale zase tento telefon nabidne vice nez N82 i kdyz ne o moc...sem zvedav na datum a vydani...doufam ze cena bude pod 13 000kc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze