Sony Ericsson C905: týdenní zkušenosti

10

Sony Ericsson C905 je vlajkovou lodí řady Cyber-shot pro letošní rok. Výbava telefonu zahrnuje vše nezbytné, od propracovaného hudebního přehrávače, kompletní datové výbavy a akcelerometru až po GPS navigaci. Největším klenotem telefonu je pak 8,1 Mpx fotoaparát se zajímavě řešenou krytkou objektivu. Přečtěte si naše dojmy z týdenního používání.

Výrobce představil špičkový Sony Ericsson C905 zhruba v polovině června. Telefon je unikátní hned v několika směrech. Ač se to nemusí někomu zdát, výrobce vůbec poprvé použil výsuvnou konstrukci pro zástupce řady Cyber-shot, dále se jedná o první Sony Ericsson s 8,1 Mpx fotoaparátem, který se bude prodávat v Evropě. Telefon je také unikátní tím, že nabízí Wi-Fi, a to i navzdory tomu, že nedisponuje otevřeným operačním systémem.

Nepřehlédněte: fotografie a naše první dojmy ze Sony Ericssonu C905 z tiskové konference


Sony Ericsson C905 - oficiální fotografie

Sony Ericsson C905 se dostane na trh zhruba až za dva měsíce. Testovali jsme proto teprve prototyp telefonu s nefinální verzí firmwaru. Prototyp byl také vybaven jiným čipem fotoaparátu, než kterým budou disponovat finální sériově vyráběné telefony. Pořízené fotografie tak prozatím nemají příliš vypovídající hodnotu. Vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí také nemusí být konečné a od budoucího sériově vyráběného telefonu se toho může ještě hodně změnit.

TIP: Přečtěte si také naše preview Sony Ericssonu C905


Sony Ericsson C905 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 104 x 49 x 18 mm (19,5 mm tloušťka v místě s objektivem)
Hmotnost 136 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé (Night Black), stříbrné (Ice Silver), zlaté (Copper Gold)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4“
Paměť 160 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (v balení 2GB karta)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, světlo, paměť kódů, diktafon, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač s ekvalizérem (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0, internetový prohlížeč NetFront 4.5, geotagging, akcelerometr
Fotoaparát 8,1 Mpx (3264 x 2448 bodů), autofocus, xenonový blesk, LED dioda, až 16x digitální zoom, detekce tváře, redukce červených očí, stabilizátor obrazu, BestPic, Smart contrast, scény, vyvážené bílé, efekty, PictBridge, odesílání fotek do blogu
nahrávání videa v rozlišení VGA (640 x 480 px) s rychlostí 30 snímků/s
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Mapy, navigační software Wayfinder Navigator 7 (za poplatek)
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g, standard DLNA)
Baterie a výdrž Li-Pol 930 mAh
Doba hovoru: až 9 hod (GSM), až 4 hod (UMTS), pohotovostní režim: až 380 hod (GSM), až 360 hod (UMTS)
Cena a dostupnost 13 990 Kč
říjen 2008

Design a konstrukce: Cyber-shot poprvé sliderem

Sony Ericsson C905 je po designové stránce velmi propracovaný. Výrobce použil z převážné části tvrdý plast, zbylé části jsou z kovu. Stříbrná barevná varianta telefonu evokuje, jako kdyby byla celá z kovu. Černá verze působí více konzervativním dojmem a zlatá je pak bezesporu módní záležitostí. Ačkoliv jsou plastové kryty mírně lesklé, tak můžeme švédsko-japonského výrobce pochválit za to, že se na nich téměř vůbec neuchycují otisky prstů ani jiné nečistoty. Hmotnost telefonu 136 gramů by se někomu mohla zdát příliš vysoká. Ve skutečnosti to však není příliš znát. Rozměry modelu C905 činí 104 x 49 x 18 milimetrů. V místě s objektivem je tloušťka ještě o 1,5 mm větší (19,5 mm). V ruce se mi novinka i přes to držela velmi dobře.


Sony Ericsson C905 se v ruce drží dobře i přes vyšší hmotnost 136 gramů

Nyní se trochu vrátíme do doby, kdy jsme měli možnost si poprvé telefon vyzkoušet na tiskové konferenci. Tehdy byly naše první dojmy z prototypu velmi rozporuplné. Na telefonu bylo značné množství nedodělků, které však šlo omluvit vzhledem k prototypu. Nyní máme sice zapůjčený stejný prototyp Sony Ericssonu C905, ale po týdenních zkušenostech musíme některá naše tvrzení poupravit. Konstrukční zpracování u předprodukčního vzorku nikdy nemělo a nikdy ani nebude mít smysl. Přesto již můžeme pochválit výrobce alespoň za to, jak na sebe lícují ochranné plasty. Výsuvný mechanismus je na tom ale prozatím špatně. Při každém vysunutí na sebe nepěkným cvaknutím upozorní a v horní části je značně vyviklán. Do finální podoby bude ale jistě tento nedostatek odstraněn. Do horní úvrati a zpět vždy při vysunutí pomůže silná pružina.

Ještě se podíváme na rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Přední straně dominuje TFT displej, nad ním název výrobce, sluchátko, kamerka pro videohovory a dvojice tlačítek pro vyvolání poslední pořízené fotografie či celé fotogalerie členěné podle měsíců. Zatím tuto dvojici kláves nebylo možné využívat pro jiné úkony. Dřívější Sony Ericsson K790i/K800i nabízel stejná tlačítka, přičemž v prvních verzí firmware umožňovala také procházení menu telefonu či listování ve fotografiích. Snad na tom i tentokrát výrobce zapracuje a dočkáme se možnosti ovládání podobných funkcí. Jistě by se také hodilo, kdyby šlo použít tyto klávesy pro ovládání her v režimu na šířku.


2,4" TFT displej ... ovládací blok ... levý bok se systémovým konektorem a slotem pro paměťové karty

Na pravém boku najdeme dvoufázovou spoušť fotoaparátu, klávesy pro regulaci hlasitosti (lze použít také pro ovládání hudebního přehrávači, přidržením déle než 2 vteřiny přeskočíte na předchozí či následující skladbu), tlačítko pro otevření galerie a klávesu pro změnu fotoaparátu na videokameru. Především tlačítko pro spuštění galerie mi připadá úplně zbytečné. Poslední snímek či celou galerii lze otevřít také pomocí tlačítek nad displejem. Co moc nepotěšilo, bylo okolí spouště fotoaparátu, ze kterého se začínala pomalu odloupávat stříbrná barva. Levý bok přináší systémový konektor Fast-port a slot pro paměťové karty Memory Stick Micro, který je skrytý za gumovou krytkou. Spodní bok zahrnuje dírku pro uchycení šňůrky a dále pak nešikovně umístěný reproduktor. Ten totiž téměř vždy, když telefon držíte vertikálně, hraje přímo do vaší ruky. Na zadní stranu telefonu se podíváme až v sekci s fotoaparátem.

Baterie a výdrž: Li-Pol 930 mAh

Sony Ericsson C905 nabízí Li-Pol baterii s kapacitou 930 mAh. Jedná se o standardní údaj, který můžeme spatřit i u mnoha dalších telefonů švédsko-japonského výrobce. Během testování nám telefon vydržel s průměrnou denní zátěží, (tzn. několik hodin poslechu hudby, pořízení několika fotografií, brouzdání po internetu a uskutečnění několika hovorů) zhruba 2 dny v zápřahu. Pokud jsme však delší dobu používali Wi-Fi, tzn. zhruba hodinu až dvě, tak nám Sony Ericsson C905 vydržel jen necelý den. Nutno ale také říci, že u prototypů je obecně většinou horší výdrž než u pak finálního produktu. Doufejme, že to bude platit i tentokrát.


Zadní strana telefonu bez krytu baterie ... podsvícení tlačítek okolo displeje a krytky objektivu na zadní straně

Klávesnice, ovládání, podsvícení: ne zrovna nejlepší…

U telefonů výsuvné konstrukce se moc nedají dělat experimenty. Tlačítka nemohou být příliš vystouplá, aby nepřekážela při zasunutí spodní části. Aby nedocházelo k přehmatům, tak jsou řady tlačítek horizontálně odděleny stříbrnou linií z kovu, který je na dotek dobře rozpoznatelný. U prototypu byla bohužel tlačítka různorodě tuhá, což dost bránilo k pohodlnému psaní zpráv a textů. Podsvícení numerické klávesnice na druhou stranu můžeme označit dobrou známkou. Intenzita je zcela dostatečná.


Numerická klávesnice ve dne a v noci...intenzitu podsvícení můžeme pochválit

Displej: stále stejný, ale na oko lepší

Sony Ericsson C905 nabízí aktivní TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), zobrazí až 262 tisíc barev a jeho úhlopříčka odpovídá 2,4 palce. Parametrové údaje jsou tedy totožné s jinými modely výrobce. Na přímém slunci je však displej lépe čitelný a oproti jiným displejům výrobce i konkurence si můžeme všimnout lepšího podání barev, které jsou na oko sytější. Navíc jistě potěší i ochranný kryt z odolného minerálního skla. Prototyp jej zřejmě ještě nepřinášel, neboť po dotyku prstu na displej či také po stisku kontextových kláves a horního směru navigační klávesy se značně slévaly barvy na displeji, jako kdyby byla přes displej jen velmi tenké umělohmotné sklíčko.


Jasný TFT displej zobrazí až 262 tisíc barev a disponuje dostatečnou úhlopříčkou 2,4"

Prostředí a zábava: bez otevřeného operačního systému

Vlajková loď Sony Ericssonu, model C905, nepřináší otevřený operační systém. Na to, jak je vybaven, můžeme mluvit o zklamání. Telefon přichází s platformou A200, která je založená na trojici kontextových tlačítek. V pohotovostním režimu jsou tedy k této trojici tlačítek přiřazeny následující funkce: levé kontextové tlačítko nabízí vstup do nabídky média, uprostřed najdeme nabídku menu a napravo vstup do telefonního seznamu. Odezva je téměř okamžitá. Menší problémy u prototypu občas nastaly v podobě pomalého překreslování či zamrznutí přístroje. To ale bude téměř jistě odstraněno ve finálním produktu. V Sony Ericssonu C905 lze změnit zobrazení menu na matici, seznam ikonek a nebo rotující ikonky.


Prostředí telefonu ... nastavení a aktivace bezdrátového Wi-Fi

Telefon bohužel zatím ještě nenabízel češtinu. To se samozřejmě do doby uvedení na český trh změní. U Sony Ericssonu je dobře známo, že jeho modely i střední třídy nabízejí jednoduchý multitasking. Výjimkou není ani high-endový model C905. Díky příslušnému tlačítku na ovládacím bloku je navíc multitasking vždy po ruce. Pro multimédia výrobce přichystal vnitřní paměť o velikosti dostatečných 160 MB. Tu je možné dále rozšířit paměťovými karty Memory Stick Micro. V balení by měl každý nalézt 2GB kartu. U prototypu zatím dodávána nebyla.


Prostředí nabídky média s hudebním přehrávačem, obrázky, videem a dalším obsahem

Veškerý multimediální obsah nalezneme v nabídce média a samozřejmě také ve správci souborů. Nechybí prohlížeč obrázků, hudební přehrávač, video přehrávač, JAVA hry, RSS čtečka a možnost nastavení orientace displeje. Díky akcelerometru lze zapnout automatické převrácení obsahu. Výrobce vybavil Sony Ericsson C905 velmi kvalitním hudebním přehrávačem, který se podobá verzi 3.0 známé z Walkman telefonů. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů, nechybí rozšířené stereo, obrázek alba, opakování, náhodné přehrávání a lze také vytvářet playlisty. Potěšilo nás také, že v nabídce s hudbou lze přidávat skladby do fronty i bez vytvoření playlistu. Sony Ericsson C905 dále nabízí ekvalizér, ve kterém je na výběr z režimů: Normal, Bass, Mega Bass, Voice a Treble boost. K dispozici tedy není akorát funkce SensMe a Shake control.


Hudební přehrávač v režimu na šířku, displej se automaticky překlápí díky akcelerometru

Výbava telefonu zahrnuje také FM rádio, které disponuje funkcí RDS. K dispozici je i funkce TrackID. Samozřejmostí je přítomnost JAVA 2.0 s podporou 3D. V telefonu byla předinstalována dvojice her: Kasparov Chess a Tennis Multiplay. Sony Ericsson C905 nabízí GPS přijímač, který spolupracuje s předinstalovaný navigačním softwarem Wayfinder Navigator a aplikací Google Mapy. Základem je však mít aktivovaný nějaký datový tarif, obě aplikace si totiž neustále stahují data z internetu. Jen dodám, že k používání navigace od společnosti Wayfinder je nutné mít zaplacenou licenci. Podle aktuálních informací bude výrobce k telefonu dávat 3-měsíční licenci zdarma. Uživatel se poté sám rozhodne, zdali tyto služby bude či nebude nadále využívat.

Fotoaparát: září o sto šest

V Sony Ericssonu si řekli, že chtějí mít prostě nejlepší fotoaparáty v mobilních telefonech. Jenže na dřívější úspěchy modelů K750i a K790i/K800i zatím žádný jiný model nedokázal dodnes navázat. Podařit by se to však mělo nové vlajkové lodi, Sony Ericssonu C905. Švédsko-japonský výrobce nic nechtěl nechat náhodě a jeho elitní fotomodel přináší rovnou 8,1 Mpx fotoaparát s autofocusem. Objektiv fotoaparátu proslulé značky Cyber-shot je chráněn posuvnou krytkou, která po posunutí automaticky stlačí vedlejší část a potichu přejede přes ni. V kapse proto v žádném případě nedochází k její samovolné aktivaci. Výrobce si zaslouží obrovskou pochvalu. Zpracování takto zajímavě řešené krytky je opravdu precizní.


Zadní strana telefonu s propracovanou posuvnou krytkou objektivu

Pod krytkou se nachází také schovaný xenonový blesk, LED dioda, zrcátko pro autoportréty a snímač světla pro různé nastavení fotoaparátu. Při focení lze použít až 16x digitální zoom, funkci detekce tváře, redukci červených očí, stabilizátor obrazu, BestPic, Smart contrast, scény, vyvážené bílé a různé efekty. Zajímavou funkcí je možnost přidat současnou pozici ke snímkům, kde byly pořízeny pomocí GPS přijímače. Poté je lze jednoduše zobrazit na mapě.


Prostředí fotoaparátu a různé související nastavení

Prostředí fotoaparátu je již notoricky známé z jiných modelů Cyber-shot. Zvuk závěrky je možné v nastavení vypnout. Prototyp Sony Ericssonu C905 uměl nahrávat pouze QVGA video s rychlostí 30 snímků/s, finální verze telefonu by však měla zvládat nahrávání videa v rozlišení VGA (640 x 480 px). Sony Ericsson C902 je možné bez problémů postavit na levý bok, takže lze jednoduše využít samospoušť.

Zkušební fotografie - prototyp Sony Ericssonu C905:

  • Pozor: Fotografie byly pořízeny prototypem telefonu s nefinální verzí firmware a hlavně s jiným čipem fotoaparátu. Finální snímky ze Sony Ericssonu C905 se tak budou ještě lišit.


Telefon sice ve finále bude disponovat jiným čipem, ale i tak prototyp fotil velmi dobře

Organizační a datové funkce: Wi-Fi a nová verze prohlížeče NetFront

V organizační výbavě najdeme vše nezbytné: kalendář s možností zobrazení měsíce nebo týdne, kalkulačku, úkolovník, poznámky, diktafon, 5 opakovaných budíků, časovač, stopky a paměť kódů. Aplikace světlo, která se v telefonu také nachází, u prototypu bohužel nefungovala. Prostředí kalkulačky bylo mírně poupraveno, stále však nabízí pouze základní operace. Datová výbava zahrnuje GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Rychlá data se budou jistě hodit například při stahování map do GPS aplikací nebo pro surfování pomocí HTML prohlížeče NetFront. Ten je nyní v nové verzi 3.4 a přináší možnost automatického překlopení displeje, formuláře, záložky a zoom. Nechybí Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP) a USB 2.0. Výrobce vlajkový model C905 vybavil také Wi-Fi, které jistě ocení mnoho uživatelů.


Stopky, světlo, Wi-Fi, kalkulačka, převodník a kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením

Zhodnocení: nejen focení, ale i hudba, organizace a data

Sony Ericsson C905 není koncipován pouze jako fotomodel. Nabízí všestranné multimediální, organizační a datové funkce. Své příznivce si rozhodně získá. Pokud hledáte telefon bez operačního systému, pak se rozhodně vyplatí na Sony Ericsson C905 počkat zhruba do října. Záměrně jsme do naších týdenních zkušeností nezahrnuli některé další informace, do doby uvedení na trh se toho totiž může ještě hodně změnit. Na vše podstatné se můžete těšit v naší budoucí recenzi telefonu.

Diskuze ke článku
Mee
Tak doufám, že tento model trošku vyzdvihne SE a už nebude uvažovat o sebedestrukci.
Jura
... jaká bude finální verze. Jinak opět stejná chyba SE, a to dlouhá prodleva mezi představením a uvedením na trh. Sakra, měli by se z toho už poučit. Ale popravdě, pokud bude cena o dost vyšší než N82 (nebo stejná), která zvládne vše plus něco navíc díky OS, co 905ka a která již nyní stojí 8900,-, tak tomuto SE neprorokuji nějakou závratnou prodejnost... Přišla holt pozdě.
pattas
konecne bude video nataceno v lepsim rozliseni a taky telefon konecne pude propojit s TV nebo s hi fi
Ondra
Dobrý den. Potřebuji se Vás zeptat jak dlouho se mobil sony ericsson C905 bude dlouho prodávat, než zmizí ze všech obchodů . Díky a budu čekat na odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze