Vyzkoušeli jsme U:fonovy hlasové služby
recenze

Vyzkoušeli jsme U:fonovy hlasové služby

4

Jak a čím se volá v síti U:fon? Jaké je pokrytí a kvalita hovorů nebo co všechno dokáže low-endový telefon Ubiquam U-400? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět po našem několikatýdenním testování U:fonovy sítě. K dispozici jsme měli dvojici telefonů, abychom mohli vyzkoušet, jak chutná neomezené volání v zelené síti.

Vyzkoušeli jsme U:fonovy hlasové služby

Rozhodli jsme se otestovat první U:fonův přístroj k telefonování - Ubiquam U-400 a zároveň také kvalitu samotných hovorů a pokrytí v místech, kde jsme se nalézali. Jestli jste byli v obavách, že operátor je stále v plenkách, tak vás můžeme předem ujistit, že udělal obrovský kus práce a jeho síť, zdá se, může konkurovat ostatním operátorům. Více se o telefonu, pokrytí a volání dozvíte v následujících odstavcích.

Technické parametry - Ubiquam U-400

Rozměry105 x 45 x 17 mm
Hmotnost80 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, bílé
SítěCDMA 2000
Displejaktivní, rozlišení 128 x 128 px, 65 tisíc barev
Operační systémne
Organizační funkceplánovač, kalkulačka, světový čas, opakovaný budík
Multimédia32-hlasá polyfonie
Datové funkce-
Baterie a výdržLi-Ion 950 mAh
Doba hovoru: 2,5 hodiny
Pohotovostní režim: až 200 hodin
Cena a dostupnost samostatný od 2000 Kč (k 25. červenci 2008)
s tarifem od 500 Kč
červen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku

Design a konstrukce: připomíná telefony 20. století

Ubiquam U-400 v černém barevném provedení, který se nám dostal do rukou, nabízí jen ty nejzákladnější funkce, a podle toho vypadá také jeho konstrukce. Ta je klasická, s minimem tlačítek vystupujících nad povrch. Nalézáme pouze dvojici tlačítek hlasitosti na levém boku, kde je pod pryží ukryt také 2,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Dolní hrana je kryta z části pryží, pod kterou se nachází nabíjecí port. Přístroj sedne skvěle do ruky, což je to nejdůležitější.

Baterie a výdrž: vydrží hládnout až týden

S telefonem je dodávána Li-Ion baterie o kapacitě 950 mAh, se kterou by měl být přístroj schopen až 2,5 hodiny volat či vydržet 200 hodin v pohotovostním režimu. My jsme vyzkoušeli nechat telefon v nečinnosti a výsledkem bylo 8 dní v pohotovostním režimu. Tedy téměř hodnota udávaná výrobcem. Nabíjení baterie trvá v rozmezí 2-3 hodin. Při běžném provozu, kdy několikrát za den voláte a pošlete sms, vám přístroj vydrží kolem 3 dní.

Displej: malý, čtvercový, avšak užitečný

Vzhledem k určení telefonu je použitý displej s rozlišením 128 x 128 px dostačující. Zobrazuje 65 tisíc barev, jeho čitelnost na přímém slunci lze označit za dostatečnou, zapotřebí je ovšem mít nastavený jas na co nejvyšší hodnotu. V nastavení displeje můžete měnit kromě jasu také délku podsvícení, tapetu, pozdrav a hodiny.

Prostředí telefonu, klávesnice a ovládání: minimum maximem

Klávesnice telefonu je velice jednoduchá na ovládání, hlavním prvkem je pětisměrné tlačítko se samostatným potvrzovacím středem. Trochu obtížnější může připadat psaní na klávesnici, jelikož tlačítka jsou nevhodně položená blízko vedle sebe a výškově nijak neodlišená. Pár překlepů ze začátku používání telefonu však brzy nahradí převažující úspěchy ve psaní. Po vstupu do menu na vás čeká 6 záložek – zprávy, kontakty, užitečnosti, nastavení, profily, displej. Jednoduchost je základem, proto nemějte obavu, že byste se rychle nezorientovali.

Telefonování a telefonní seznam, zprávy: dostatek prostoru

Paměť telefonu nabízí místo k uložení až 500 kontaktů, SIM karta rovných 200 míst. U nového kontaktu lze nastavit druh čísla (mobilní, domácí, kancelář, fax), email a skupinu, do které kontakt zařadíte. Ihned si také vyberete místo uložení (telefon / SIM karta). Zmeškaných hovorů se do telefonu vejde 20, stejně tak i přijatých a volaných. Nechybí ani celkové doba hovorů (poslední, odchozí, příchozí, všechny). Zpráv se do telefonu vejde rovných 100, na SIM kartu 30. Zajímavou možností je upozornění na přijatou sms, které lze nastavit jednou, každé dvě minuty, každých 5 minut, nebo vypnout. Napsaná zpráva může být poslána, nebo zároveň i uložena. Zjednodušené psaní zajišťuje slovník T9.

Organizační a datové funkce: i bez dat je člověk živ

V sekci užitečnosti nalézáme plánovač, kalkulačku (nechybí závorky na složitější výpočty), světový čas a opakovaný budík. I u tohoto levného telefonu nechybí hra – Dragon Girl. Co se týče dat, je telefon imunní. Neumožňuje datové přenosy, proto se nemá cenu dále na toto téma bavit. Chybí také Bluetooth i Infraport.


U:fonova síť, pokrytí, volání a sms zprávy:

Díky dvojici zapůjčených telefonů Ubiquam U-400 jsme mohli otestovat neomezené volání v síti U:fon, posílání sms zpráv do sítí ostatních operátorů a celkový dojem ze signálu sítě. V prvé řadě se zaměříme na udávaná procenta pokrytí České republiky. U:fon se k dnešnímu dni pyšní s více než 75% pokrytí, což ještě není zdaleka srovnatelné s ostatními operátory, pokrok tu však vidět je. Do konce roku si dal za cíl 84% populace, do dvou let by mělo být možno s ním volat téměř kdekoliv, jako ostatní operátoři.


Mapa pokrytí hlasovými službami | datovými službami

My jsme se střídavě nacházeli v Praze a Jižních Čechách, kde signál ještě nedosahuje takových procent pokrytí, jako v ostatních krajích. V krajském městě Jihočeského kraje problém s voláním nebyl, signál byl vše, kde jsme jezdili. O Praze není potřeba mluvit, ta je pokryta stabilně celá. Hodně zvědaví jsme byli na kvalitu hovorů. Telefony umožňují značně hlasitý odposlech, na což si dejte ze začátku rozhodně pozor, při vysokých hodnotách hlasitosti to výsledný dojem také ovlivňuje. Samotné volání je o trochu horší, než v sítích GSM. Nemůžeme ovšem posoudit, na kolik procent za to může síť a na kolik telefon, jelikož U:fon má zatím v nabídce pouze tento jediný přístroj na volání. I tak se nám zvuk zdál občas až příliš „plechový“ a čas od času nebylo druhému rozumět, co říká. Takové případy nastávaly v hlučných prostředích, na vině spíše tedy bude telefon a jeho schopnost přenosu hovoru.

Nezapomněli jsme vyzkoušet ani zasílání SMS zpráv do všech ostatních sítí. Po odeslání byla sms na svém místě doručení během několika sekund. Nezachytili jsme sebemenší problém. Překvapila nás také funkčnost aplikace od Vodafonu, Student SMS Gratis, se kterou již také funguje zasílání SMS do sítě U:fon.

U:fon nabízí čtyři tarify – ZA NULA, ZA 100, ZA 300 a ZA 600 RODINA. U všech tarifů platí volání zdarma v U:fonově síti (pro všechny a navždy), dva vyšší paušály mají v síti zdarma i SMS. Ceny za hovory do ostatních sítí se pohybují v rozmezí od 3,90 do 4,90 Kč včetně DPH. Levné jsou i volání do zemí EU – např. za minutu hovoru na pevnou linku kdekoli v EU bude U:fon účtovat 1,79 Kč s DPH. Díky tarifu ZA NULA může zákazník opravdu dostávat nulové faktury – bude-li volat pouze v U:fonově síti. Je tedy vhodný zejména pro skupiny přátel, které se rozhodnou k U:fonovi přejít. SMS do všech sítí je za 1,50 Kč a minuta volání za 4,90 Kč.

Kompletní přehled U:fonových tarifů*

U:fon je mobilní a chce zamíchat trhem. Mobilní revoluce *všechny ceny v tabulce i tomto článku jsou uvedeny včetně DPH

Diskuze ke článku
Ronyes
Poněvač pracuji u Ufona brzi bude nový typ mobilu s názvem Aiji, ale bohužel Infraport a Bluetooth ještě v aplikacích nemá. Design bude ale u tohot typu lepší.
U:fon?
to je divny mobil
Jana Hauková
Zkuste telefonovat z mobilního telefonu déle než pět minut a začne Vám "hořet" ucho !!! Je to velice nekvalitní přístroj,při telefonování buď slyšíte ozvěnu nebo každé třetí slovo,přehřívá se a velmi rychle se baterie vybije. I mobilní operátor Eurotel měl lepší přístroje než Ufon.Velice lituji,že jsem si tohoto operátora vybrala a platím ho jen proto,že musím !!Moc se těším,až mi skončí dvouletá smlouva a telefon poletí do koše !!! Věřte,že horší mobilní telefon jsem neviděla a to jsem toho viděla už hodně !!!
kipa
Je pravda,že prvni tel.od Ufona je nic moc,každou chvíli vypadne signál,je pravda že se přehřívá a že baterie dlouho nevydrží,ale provolat třeba 5hodin za měsíc za 100kč,-se pořád vyplatí.Snad do budoucna se zlepší pokrytí a hlavně,že začnou mít kvalitní telefony jako u konkurence.Když začínal OSKAR tak byl taky nic moc a ted se řadí mezi nejlepší.T-MOBILE a O2 jsou už dávno jenom vyděrači.Snad UFON a VODAFONE takhle taky jednou nedopadnou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze