Windows Mobile 6.5: přehled změn

Steve Ballmer, prezident a výkonný ředitel společnosti Microsoft, včera na kongresu MWC v Barceloně uvedl novou verzi operačního systému Windows Mobile 6.5. Prostředí doznalo nejen potřebných grafických změn, vylepšen byl i prohlížeč Internet Explorer.

O nových Windows Mobile 6.5 se vědělo už dlouhou dobu předem. A včera byla konečně nová verze systému Microsoftem oficiálně představena. Když se nyní, po několika měsících očekávání, podíváme na finální podobu nových Windows pro mobilní telefony a srovnáme ji s prvně uniklými špionážními screenshoty, obě podoby prostředí se od sebe zas až tolik neliší.

Windows Mobile 6.5: přehled změn

TIP: Na konci článku naleznete oficiální video s prezentací Windows Mobile 6.5

Nové Windows Mobile 6.5 přinášejí řadu změn. Mezi ty nejpodstatnější patří zejména grafická změna, která byla již nevyhnutelně nutná. Výsledkem je změna základní obrazovky, podoba menu, zvětšení položek v nabídkách a také zvětšení křížku pro opuštění dané činnosti. Zlepšit by se měla reakce na tažení prstem kdekoliv po displeji pro jednoduché skrolování nabídkami. Nový systém by měl být celkově lépe ovladatelný pomocí dotyků prsty.


Windows Mobile 6.5 - základní obrazovka (today) a menu v podobě včelích pláství

Základní obrazovka (tzv. today obrazovka) prošla velkou grafickou změnou. Horní lišta nabízí upravenou ikonku Windows s možností start pro vstup do menu. Pod horní lištou je novinkou softwarový posuvný zámek, podobný jako i iPhonu, až na to, že jej lze odemknout jak tažením prstu směrem doprava, tak i doleva. Na základní obrazovce jsou pak ty nejdůležitější nabídky uskupené v seznamu pod sebou. Osobně se mi však zdá mnohem lepším řešením today obrazovka z předešlých verzí Windows Mobile. Podle informací bude naštěstí možné vybrat si z obou stylů zobrazení. To by bylo asi tak ve zkratce k základní obrazovce.


Nová podoba internetového prohlížeče Internet Explorer ve Windows Mobile 6.5

Také menu doznalo grafické změny. Ikonky jsou nyní uskupené v tzv. včelích plástvích. Pozadí je průhledné z today obrazovky. V nabídkách došlo ke zvětšení jednotlivých položek. Vylepšen byl také internetový prohlížeč Mobile Internet Explorer. Ten přidává možnost přibližování a oddalování pomocí dvojkliku na dané místo stránky. Tímto řešením se zřejmě výrobce nechal inspirovat u Opery 9.5. To je ke grafickým změnám vše. Další novinkou u Windows Mobile 6.5 je podpora nových služeb od Microsoftu, a to My Phone a Windows Marketplace for Mobile.

Stejně jako bylo možné u některých přístrojů s verzí operačního systému Windows Mobile 6.0 přejít na novější verzi 6.1, bude možné přejít taktéž u vybraných telefonů s Windows Mobile 6.1 na nejnovější verzi 6.5. Mezi prvními přístroji, u kterých půjde takto aktualizovat na Windows Mobile 6.5, jsou nové HTC Touch Diamond2, HTC Touch Pro2 a LG GM730. U těchto telefonů bude přechod možný v druhé polovině letošního roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze