Nokia 7100 Supernova: jednoduchost a krása
recenze

Nokia 7100 Supernova: jednoduchost a krása

4

Módní Nokia 7100 Supernova spadá do edice stylových telefonů, které mají za úkol uchvátit především svým propracovaným designem. Tato Supernova přináší 1,3 Mpx fotoaparát, hudební přehrávač, FM rádio, podporu EDGE a Bluetooth. Za super cenu nám 7100 ukazuje, že v jednoduchosti a kráse je síla. Pojďme se nyní na tuto stylovku podívat zblízka.


Nokia 7100 Supernova - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 98 x 48 x 15 mm
Hmotnost 103,5 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení červené, černé, modré
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 4 MB vnitřní (dále nerozšiřitelná)
Otevřený operační systém ne / (prostředí Series 40 5th Edition)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC
Multimédia 24-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, Midi, AAC, WAV, AMR), FM rádio, přehrávač videa, Java 2.0, internetový prohlížeč Opera Mini 4
Fotoaparát 1,3 Mpx (1280 x 1024 px), až 4x digitální zoom, sekvence snímání, noční režim
nahrávání videa (176 x 144 px, 15 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (Easy Flash II konektor), Bluetooth 2.0
GPRS (multi-slot třídy 10), EDGE (multi-slot třídy 6)
Baterie a výdrž Li-Ion 860 mAh
Doba hovoru: až 3,5 hodiny
pohotovostní režim: až 360 hodin
doba přehrávání hudby: až 12 hodin
Cena a dostupnost 3 000 Kč (k 15. lednu 2009)
4. čtvrtletí 2008

V krabici se nachází:

  • uživatelská příručka
  • mobilní telefon Nokia 7100 Supernova
  • baterie BL-4S
  • nabíječka AC-3
  • stereofonní headset Nokia (WH-101)


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia 7100 Supernova

Design a konstrukce:

Nokia 7100 Supernova spadá do edice Nokií, u které si finští konstruktéři opravdu nechali záležet na konstrukci a designu. Výsuvná Nokia 7100 Supernova není výjimkou. Tento stylový telefon působí jako elegán ze všech stran i úhlů pohledu. Předpokládá se, že Nokia 7100 Supernova si najde zalíbení především u žen, ačkoliv se jistě najdou i páni, kteří nedokážou odolat černému, želatinově červenému či modrému provedení telefonu.

Telefon přináší stejné rozměry jako vyšší model s označením 7610 Supernova, tedy 98 x 48,4 x 15 milimetrů. Nepatřičný rozdíl mají tyto dva modely, i co se týče jejich hmotností. Testovaná Supernova 7100 váží přijatelných 103,5 gramů. Jediným faktem z oblasti designu, kterým jsme byli u výsuvného modelu 7100 zklamáni, byla znatelná absence výměnných krytů typu Xpress-on. Jde o prvního zástupce stylové řady Supernova, u kterého nelze snadno měnit barevné kryty.

Telefon je téměř celý pokryt plastovými kryty, jen středový proužek oddělující telefon na dvě půlky a výsuvný mechanismus jsou z kovu. Přes plastové kryty je kvalita konstrukce prvotřídní. Nikde nenajdeme žádné vrtké posouvání, žádné skřípání. Vynachválit si nemůžeme ani vysouvací mechanismus. Do horní úvratě nám přibližně v polovině vysunutí pomůže silná pružina. Stejně tak i ve směru opačném. Přední strana je tvořena lesklým černým plastem, který je třeba často leštit, neboť se na něm velmi snadno uchycují otisky prstů a další nečistoty.

Nyní se dostáváme k rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Na přední straně se nad displejem objevuje pouze název výrobce a štěrbina s reproduktorem, který slouží k telefonování. Nokia 7100 Supernova sebou nepřináší možnost podpory sítí 3G, a tudíž zde nenajdeme kamerku pro videohovory. Pod displejem se nachází hlavní ovládací blok. Pravý bok telefonu skýtá tlačítko spouště fotoaparátu. Značným nedostatkem u takto nového telefonu, jakým je tato Supernova, je absence tlačítek pro regulaci hlasitosti, která bychom zde určitě přivítali. Dále zde nalezneme 2,5 mm konektor Jack pro připojení sluchátek, systémový konektor Easy Flash II pro připojení telefonu k počítači a 2,0 mm konektor určený pro nabíjení.

Na levém boku nenajdeme nic jiného, než malé logo Nokia. Svrchní strana zahrnuje posuvný zámek, po jehož posunutí lze snadno odejmout zadní kryt a dostat se tak k baterii a slotu se SIM kartou. Nyní se podíváme na zadní stranu. Chybět nemůže velký název výrobce, informace o rozlišení fotoaparátu a objektiv fotoaparátu, který je mírně zapuštěn pod okolní povrch. Ve spodní části si lze všimnout téměř zapuštěného mono-reproduktoru. Jeho maximální hlasitost se pohybovala nad průměrem, ačkoli zvuk při vyšších hlasitostech nebyl zcela čistý, reproduktor rezonoval a kvalita reprodukce se tak rapidně snižovala.

Baterie a výdrž: malá, ale šikovná

V prodejním balení jsme našli s telefonem dodávanou baterii typu Li-Ion o kapacitě 860 mAh a byli jsme velmi příjemně překvapeni. Telefon s plně nabitou baterií vydržel na jedno nabití při průměrné denní zátěži zhruba 3 až 4 dny. Podle oficiálních údajů by měla být maximální délka hovoru 3,5 hodiny a doba přehrávání hudby 12 hodin. Avšak tyto údaje je nutné brát s malou rezervou. Luxus, který si u Nokie 7100 nemohli Finové dovolit, bylo nabíjení baterie v okamžiku propojení s počítačem. Taktéž se zde nedohledáte ani slotu pro paměťové karty. Nyní se dostáváme k výměně SIM karty. Nejprve je nutné odejmout zadní kryt a poté i baterii. Mechanismus pro vyjmutí karty operátora by vám měl padnout do oka. Ze začátku se může zdát jeho provedení trochu vzdorné, avšak po nacvičení toho správného gripu zjistíte, že opak je pravdou.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie ... a detail reproduktoru

Ovládací blok a klávesnice: v jednoduchosti je krása

Ovládací blok je umístěn v horní části přední strany a lze tak ovládat telefon i v zasunutém stavu. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Dále se na ovládacím bloku objevuje dvojice kontextových tlačítek a dvě klávesy pro přijmutí a ukončení hovoru. Tlačítka jsou dobře ovladatelná a po jejich stisknutí je vždy slyšet nepatrné cvaknutí. Všechny klávesy ovládacího bloku, kromě čtyřsměrné klávesy, jsou rovnoměrně podsvícená bílou barvou. Tlačítka numerické klávesnice jsou dobře vystouplá a oddělená. Výrobce je zhotovil z matného plastového materiálu. Po bližším pohledu na nich ovšem zůstávají otisky prstů. Nevýhodou tlačítek horní řady je, že jsou „nalepena“ na horní část telefonu, a tak zpravidla každý narazí prstem po jejich stisknutí na hranu přední části. Celkově se ale jakýkoli text píše velmi dobře.


Numerická klávesnice ve dne a v noci

Displej:

Nokia 7100 Supernova je vybavena aktivním TFT displejem se standardním rozlišením QVGA (240 x 320 px) a se schopností zobrazit až 65 tisíc barev. Úhlopříčka displeje činí dostatečné 2,0“. Zásadní chybou je, stejně jako u dalších telefonů s uživatelským prostředím Series 40, absence regulace jasu displeje. V této souvislosti proto také zamrzí fakt, že Nokia 7100 Supernova nenabízí ani světelné čidlo, které by automaticky upravovalo úroveň podsvícení displeje, a tím nejen šetřila baterii, ale zlepšila čitelnost na slunci. Naproti tomu zde nechybí různé motivy, možnost umístit obrázek na pozadí, spořič displeje, hodiny v pohotovostním režimu, nastavení velikosti písma (u zpráv, kontaktů a webu) či barvy písma v pohotovostním režimu. Po řadě otestovaných Nokií se už ani nedivíme, že zde nenajdeme hodiny úsporného režimu.


Pohotovostní režim

Prostředí telefonu, ovládání:

Telefon máme tedy dobře obhlídnutý zvenčí a stačí se tedy jen zeptat, co nás čeká uvnitř. Nokia 7100 Supernova přináší uživatelské prostředí Series 40, které je totožné jako u jiných modelů. Proto jsou zde použity pasáže z našich dřívějších recenzí, abychom se nemuseli opakovat. Po zapnutí vás přivítá pohotovostní režim. Postrádáme ale aktivní pohotovostní režim, který už většina současných modelů s tímto prostředím nabízí. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být velmi matoucí.

Zkratky si k důležitým funkcím můžete nastavit do menu "Jdi na", skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Čemu jsme se divili, byla absence spořičů, jež nás provázela po celou dobu v prostředí S40. Displej se místo toho po chvíli zcela vypne, aby šetřil baterii.

Hlavní menu lze zobrazit ve třech možných režimech. Klasický seznam položek, matice ikonek v rozložení 3 x 4 nebo matice ikonek s popisy v rozložení 3 x 3. Ikonky v menu však nejsou animované, na druhou stranu je ale lze libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zvolení položky v menu je možné pomocí odpovídajících čísel numerické klávesnice. Klávesy se zamykají buď automaticky, což je možné zvolit v nastavení, nebo ručně po stisknutí středu navigační klávesy a následně hvězdičky. Odemknutí provedeme stejným způsobem.

Hudební přehrávač, rádio a další zábava:

Jak jsme už u prostředí Series 40 zvyklí, veškerý multimediální obsah se nachází v klasickém správci souborů pojmenovaném „galerie“. Hudební přehrávač podporuje formáty MP3, Midi, ACC, ACC+, eACC+ a WMA. Umí hrát minimalizovaný na pozadí. Prostředí přehrávače je přehledné, vytkl bych pouze menší velikost použitého písma. V nabídce najdeme odkaz na poslední přehrávaný soubor, všechny skladby. Co je zde opravdu znatelné, je absence playlistů a řazení obsahu podle ID3 tagů na interprety, alba a žánry, a také ekvalizéru. Tyto funkce byste stejně využili asi jen stěží, protože Nokia 7100 Supernova nemá podporu paměťových karet a samotný telefon má vnitřní paměť pouhé 4 MB.

Velmi mile potěší přítomnost FM rádia, ačkoliv u něj schází oblíbená funkce RDS. K poslechu rádia je zapotřebí, jako téměř u každého mobilního telefonu, připojit headset, který slouží jako anténa. Stejně jako hudební přehrávač umí i FM rádio hrát minimalizované na pozadí. V prostředí rádia najdeme možnost uložit si vybrané stanice do paměti, takže nemusíme při dalším spuštění rádia stanice znovu ladit. Nokia 7100 Supernova má ojedinělou funkci, a to možnost nahrávání rádia. Ta je však dostupná pouze u modelů prodávaných ve vybraných regionech, ve kterých bohužel nenajdeme ČR. Otázkou ovšem je, kolik byste si toho do malé vnitřní paměti telefonu nahráli. Moc by toho tedy nebylo. K připojení sluchátek je na pravém boku umístěn 2,5 mm konektor Jack.


Prostředí fotoaparátu lze přepnout do režimu na šířku

Fotoaparát:

Finové vybavili tuto Supernovu fotoaparátem s rozlišením 1,3 Mpx (1280 x 1024 px). Výhodou je hledáček přes celou obrazovku s horizontální orientací, tedy na šířku. Vyhrazené tlačítko pro spoušť tak umožňuje držení telefonu jako klasický digitální fotoaparát. K dispozici je až 4x digitální zoom, samospoušť, sekvence snímání, noční režim a další nastavení fotek a videí. Zvuk spouště fotoaparátu není nastavitelný, lze jej jednoduše zapnout či vypnout. Krytka objektivu a zrcátko pro autoportréty chybí. Taktéž například efekty vyvážení bílé a další. U Nokie 7100 nám však mnohem více scházel autofocus a možnost přisvětlení scény.

Zkušební fotografie – Nokia 7100 Supernova:


Fotografie kvalitou příliš neoplývají

Telefonování a telefonní seznam:

Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně. Na paměťovou kartu bohužel kontakty není možné kopírovat. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.

Zprávy:

Nokia 7100 Supernova využívá na zprávy celou volnou vnitřní paměť telefonu. Uložit stovky až tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor pro vytvoření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou. V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Maximální velikost multimediální zprávy je 300 KB. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani jednoduchého e-mailového klienta.


Prostředí editoru zpráv je přehledné, není co vytknout

Organizační a datové funkce:

Telefon nabízí slušnou organizační výbavu, která zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, převodník veličin, odpočítávací měřič (časovač), stopky a diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor či FM rádio (je však nutné mít připojená sluchátka) a lze nastavit i prodlevu opětovného buzení. Kalkulačka je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček.

Výsuvná Nokia 7100 Supernova bohužel postrádá paměť kódů, RSS čtečku, prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel) a především pak multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač a FM rádio. Telefon je vybaven Javou 2.0. V telefonu najdete trojici her: Backgammoon II, Snake III a City Bloxx. Nokia 7100 Supernova se pyšní podporou GPRS (multi-slot třídy 10) a EDGE (multi-slot třídy 6). Postrádá však podporu 3G. Klíčová je přítomnost Bluetooth 2.0.

Zhodnocení: jednoduchý stylový doplněk

Nokia 7100 Supernova je telefon, který je zaujme nejen svým vzhledem, ale i svojí cenou. Tento mobil má téměř vše, co si nenáročný uživatel může přát. Telefon není přeplácaný funkcemi, které by tento typ zákazníka stejně nikdy v životě nevyužil. Naopak lidé, kteří hledají trošku více organizační přístroj, namísto stylového doplňku, nebudou zdaleka spokojeni. Výhody této stylovky spočívají v dané cenové kategorii rozhodně v QVGA displeji, podpoře EDGE a dlouhé výdrži baterie na jedno nabití.

Klady
  • líbivý design
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • hudební přehrávač a FM rádio
  • podpora EDGE a Bluetooth
  • delší výdrž na jedno nabití
  • příznivá cena
Zápory
  • schází multitasking
  • malá paměť bez možnosti rozšíření
Diskuze ke článku
Aaron
Jsem trošku zmaten. Má teda aktivní pohotovostní režim nebo ne? "Postrádáme ale aktivní pohotovostní režim..." vs. "Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím..." Fakt je, že na scrennshotech aktivní pohotovostní režim není.
A opravdu jen 4MB paměti? To je výsměch. Když už nemá slot na paměťovky, tak by měla být vnitřní paměť aspoň 100MB. Njn, ze začátku jsem ji viděl jako dobrého adepta na mobil pro přítelkyni, ale takhle mě teda 7100 zklamala.
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Nesrovnalost jsme opravili. Telefon opravdu nenabízí aktivní pohotovostní režim. Děkujeme za upozornění.
karlous
v pasazi, kde pisete o vymene sim karty je psano o gripu. doufam, ze jste se jenom prepsali jelikoz grip je na pneumatice. to co asi autor myslel je grif...
Micky
Je to mobil na nic,protože tam je malá pamět..a to u mě nemá šanci..a udělala jsem chybu,že jsem si ho kupovala =)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze