Kodak EasyShare W1020: digitální fotorámeček s Wi-Fi
recenze

Kodak EasyShare W1020: digitální fotorámeček s Wi-Fi

Otestovali jsme zajímavý digitální fotorámeček. Kodak EasyShare s označením W1020 dokáže na velkém displeji s úhlopříčkou 25,9 cm prezentovat fotografie, přehrávat video a v dosahu Wi-Fi sítí také zobrazit kanály RSS, zprávy či předpověď počasí.


Kodak EasyShare W1020 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 29,8 x 20,8 x 3,4 cm
Hmotnost 893 gramů
Podporované formáty JPEG, EXIF, MPEG-1, MPEG-4, AVI, MOV, MP3
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení 800 x 480 px, poměr stran 16:9, jas 350 NITs, kontrast 300:1, rozměry 22,1 x 13,2 cm, úhlopříčka 10,2 palce (25,9 cm)
Paměť 512 MB vnitřní, slot pro paměťové karty SD, SDHC, MMC, MS, xD, CF
Verze firmware 2008.08.15, verze posuvníku: v3.2
Spotřeba energie 6,80 W (Power On)
0.47 W (standby power) 0,47 W (pohotovostní režim)
0.47 W (power off) 0,47 W (Power Off)
Napájení AC 100-120 V, 60 Hz (US)
100–240 V AC, 50–60 Hz (WW)
12 V DC
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor, 1x USB port), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Záruka 12 měsíců
Cena a dostupnost 6 989 Kč (k 1. listopadu 2008)
4. čtvrtletí 2008

Obsah balení s fotorámečkem Kodak EasyShare W1020

V krabici s bezdrátovým digitálním fotorámečkem Kodak EasyShare W1020 se nachází uživatelská příručka (ovšem chybí čeština) a různé prospekty, dále software Digital Frame Edition v1.1 potřebný k zařízení synchronizaci s PC, AC napájecí kabel, datový USB kabel (USB 2.0), čistící hadřík a dva ozdobné rámy na digitální fotorámeček. Paměťovou kartu v balení nenajdeme.


Obsah balení s fotorámečkem Kodak EasyShare W1020

Vzhled a konstrukce

Kodak EasyShare W1020 působí konzervativním dojmem. Rámeček je vyrobený převážně z černého plastu, pouze rám okolo displeje vybočuje, je totiž stříbrný. Kodak k rámečku přibalil také dva ozdobné rámy, kterými můžete vzhled přední strany částečně upravit k obrazu svému. Časem by pak mělo být k dispozici mnohem více ozdobných rámů. Rozměry fotorámečku činí 29,8 x 20,8 x 3,4 cm a hmotnost 893 gramů. Jde tedy o standardní údaje, které se příliš neliší od hodnot podobných fotorámečků.


Fotorámeček zepředu ... opřený o stojánek ... a detail rámu

Pod displejem se skrývá 9 senzorových kláves a na pravé straně další 3 klávesy. Všechny jsou podsvíceny oranžově a v době prezentace, přehrávání videa apod. zmizí. Na horním boku se nachází vypínač, slot pro paměťové karty a tlačítka pro regulaci hlasitosti. Pravý bok zaujímá zvukový vstup (in) a výstup (out). Na protějším boku najdeme slot pro paměťovou kartu CompactFlash (CF), 1x USB port a 1x microUSB port.


Zadní strana bezdrátového fotorámečku se stojánkem

Zadní strana zahrnuje stojánek, který lze vyklopit o zhruba 45° a případně jej i otočit o 90°, což se hodí v případě, když chcete postavit fotorámeček na výšku. Na zadní straně se dále objevuje otvor pro připojení napáječe, který můžeme šikovně uchytit do třech plastových příchytek. Fotorámeček však nemá baterii, takže bez zásuvky v okolí či přenosného zdroje energie „si neškrtnete“. Délka v balení dodávaného napájecího kabelu činí 185 cm. Na zadní straně dále nechybí dvojice kvalitních stereo reproduktorů a tři otvory pro zavěšení fotorámečku na zeď.


Boky příslušenství detailně

Displej s úhlopříčkou 25,9 cm

Bezdrátový fotorámeček Kodak EasyShare W1020 disponuje TFT displejem s rozlišením 800 x 480 px, poměrem stran 16:9, kontrastem 300:1 a především pak úhlopříčkou 10,2 palce, což činí 25,9 cm. Rozměry displeje jsou 22,1 x 13,2 cm. Hodnota jasu odpovídá 350 NITs a nastavovat lze z několika stupňů, přičemž dostatečný je již zhruba třetí. Na přímém slunečním světle jsou informace na displeji dobře čitelné, čímž si tedy výrobce zaslouží pochvalu.

Prostředí a ovládání: senzorová tlačítka

Prostředí naběhne zhruba do 30-ti sekund od stisknutí vypínače. K dispozici je samozřejmě české menu. Fotorámeček se ovládá celkem 12-ti senzorovými klávesami. Pro listování v nabídkách stačí přejíždět prstem po spodních devíti klávesách plynule vpravo či vlevo. Přístroj pozná rychlost posouvání prstu a na základě toho přímo úměrně rychle pak procházíte nabídku.

Pokud se však dostanete k zadávání znaků hesla zabezpečení WEP, pak vám nezbude nic jiného, než vybírat posouváním prstu po senzorových klávesách jeden znak za druhým na virtuální plnohodnotné QWERTY klávesnici, která se objevuje na displeji. Zadávání znaků je tedy opravdu velmi pomalé, takový dotykový displej by jistě přišel vhod. To by pak ale zároveň strmě vzrostla cena fotorámečku.


Screenshoty velkého displeje s úhlopříčkou 25,9 cm

Paměť a funkce fotorámečku

Bezdrátový fotorámeček Kodak EasyShare W1020 nabízí vnitřní paměť o velikosti 512 MB. Tu je možné dále rozšířit paměťovými kartami většiny dnešních používaných formátů: SD, SDHC, MMC, MS, xD a CF. Přístroj podporuje také nemalé množství souborových formátů, a to: JPEG, EXIF, MPEG-1, MPEG-4, AVI, MOV a MP3. Co se týče konektivity, je na tom tento fotorámeček od Kodaku výborně. Přináší totiž 1x microUSB port, 1x USB port a Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g), přes které lze synchronizovat soubory se vzdáleným serverem. V té souvislosti doporučujeme založit si na počítači účet KODAK Gallery.

V možnostech prezentace lze nastavit dobu, po které fotorámeček přeskočí na další soubor: 3, 5, 10, 30 sekund, 1, 5, 15 minut či 1 hodina. Dále můžeme zvolit prolínání: náhodné, efekt zoomu a posunutí, smazání napříč, smazání diagonálně, otevření a zavření dvířek, slepé čáry a čáry, blednutí či rozbalit. Nechybí ani náhodné přehrávání, volba výchozího bodu prezentace, nastavení orientace obrazu či uzpůsobení obrazovky.

Zhodnocení

Fotorámečky zatím nejsou běžnou záležitostí. Obecně si již ale budují dobrou pozici a jejich rozkvět rozhodně během několika let nastane. Testovaný Kodak EasyShare W1020 je jeden z vybavenějších modelů na trhu. Do budoucna by ale měl výrobce ještě zapracovat na ovládání, přesně řečeno na listování nabídkou, které je pomocí senzorových kláves celkem nepřesné. Také by se hodilo, kdyby bylo možné fotorámeček spustit i bez napáječe, tedy aby měl rámeček baterii.

Klady
  • velká úhlopříčka displeje
  • vnitřní paměť rozšiřitelná paměťovými kartami
  • konektivita (USB a Wi-Fi)
  • stereo reproduktory
Zápory
  • absence baterie
  • nepřesné listování nabídkou pomocí senzorových kláves
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze