LG HB620T: televize v kapse
recenze

LG HB620T: televize v kapse

2

Nenápadné véčko s krkolomným označením LG HB620T se pyšní velmi slušnou výbavou. Zmínit mohu například QVGA displej, hudební přehrávač, 2 Mpx fotoaparát, kvarteto datových služeb v čele s HSDPA, základní organizační funkce či slot pro paměťovou kartu microSD. Největším lákadlem je pak bezesporu integrovaný DVB-T přijímač, který umožňuje bezplatné sledování digitální televize. Už nezmeškejte svůj oblíbený televizní pořad!

Korejská společnost LG Electronics představila první mobilní telefon s digitální televizí DVB-T na českém trhu již v polovině letních prázdnin, 30. července 2008. Ač to dříve vypadalo, že se budou mobilní telefony s příjmem digitální TV upínat spíše ke standardu DVB-H, se situace nakonec zřejmě zcela změní. To především kvůli táhnoucí se neschopnosti vyjednávacích stran, které již dlouhou dobu plánují rozšíření tohoto standardu. Mimochodem, DVB-H je ze strany energetických nároků mnohem více vhodný pro mobilní telefony než standard DVB-T. Přesto se LG se svým modelem HB620T vydalo odlišnou cestou. Sklidí korejský výrobce touto první vlaštovkou úspěch?


LG HB620T - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 88,5 x 55 x 18 mm
Hmotnost 103 gramů
Konstrukce véčková
Barevné provedení černé
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (320 x 240 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 100 MB vnitřní + paměťové karty microSD
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI)
Verze firmware HB620T_V10d
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, opakovaný budík, diktafon, převodník jednotek, světový čas, čtečka RSS kanálů
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, WAV), přehrávač videa, internetový prohlížeč, JAVA 2.0, integrovaná digitální TV včetně rádiových kanálů (DVB-T tuner)
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s)
přední QVGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 1.2 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až 4 hodin, pohotovostní režim: až 400 hodin, sledování digitální TV: až 2 hodiny 30 minut
Cena a dostupnost 7 977 Kč (k 6. říjnu 2008)
srpen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku + CD se softwarem LG PC Suite II
  • mobilní telefon LG HB620T
  • Li-Ion baterii s kapacitou 1000 mAh
  • nabíječku
  • stereo headset s peckovými sluchátky a tlačítkem pro příjem hovoru
  • datový USB kabel (USB 2.0)


Obsah balení s mobilním telefonem LG HB620T

Pro koho je LG HB620?

  • pro lidi, kteří chtějí mít digitální televizi vždy s sebou v kapse
  • koupí si ho ti, jenž hledají véčko s kvalitním provedením klávesnice
  • pro všechny, kteří využijí organizační a datové funkce telefonu

Pro koho naopak není LG HB620T?

  • pro lidi, kteří si hodlají pořídit telefon s kvalitním fotoaparátem
  • nekoupí si ho ti, kteří požadují rozměrný displej
  • pro ty, kteří nepotřebují televizi v mobilu

Design a konstrukce: hlavně nenápadně

Design véčka LG HB620T se nese v konzervativní černé. Módních výstřelků se korejský výrobce naštěstí vyvaroval. To je u telefonu, který by si měli kupovat jak ženy a muži, tak i mladí a starší lidé, jedině dobře. U véčka s kompaktními rozměry 88,5 x 55 x 18 milimetrů a hmotností 103 gramů je použito převážně plastu, pouze část na přední straně je z kovu. Díky tomu, že je povrch matný, tolik nehrozí uchycení otisků prstů na ochranném plastu. Pouze lesklé sklíčko, které kryje vnější displej, trpí tímto neduhem.


LG HB620T zepředu v zavřeném stavu a otevřeném stavu s teleskopickou anténou


Zadní strana telefonu v rozevřeném stavu, tzv. pozice 170°, 120° a něco okolo 45°

Za konstrukční zpracování můžeme výrobce pochválit. Nelíbivé zvuky rozhodně nejsou u LG HB620T na programu dne, jednotlivé plasty se totiž vyznačují pevností a zároveň na sebe dobře lícují. Co se týče rozevírání telefonu, přední část lze vyklopit o zhruba 120° či do druhé možné pozice, a to cca pod úhlem 170°. Pokaždé nám pomůže pružina, která ovšem není příliš silná, a tak je nutné vyklopit přední část vždy poctivě, skoro až do požadované pozice. Život vám také může ztrpčovat velmi obtížné rozevírání telefonu jednou rukou.


Telefon padne do rukou krásně


...pravý a levý bok telefonu

Pojďme se ještě podívat na rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Přední strana v zavřeném stavu zahrnuje vnější displej, objektiv fotoaparátu a název s logem korejského výrobce. Na pravém boku přístroje nalezneme spoušť fotoaparátu a zdířku se systémovým konektorem LG, která je krytá ochranným plastem. Protější bok přináší tlačítka pro regulaci hlasitosti. Teleskopická anténa, která slouží pro lepší příjem signálu DVB-T, se nachází na hraně horního boku a zadní strany. Mikrofon pak najdeme až po rozevření telefonu pod numerickou klávesnicí.


Detail displeje, rozevíracího kloubu a objektivu fotoaparátu

Baterie a výdrž: jak dlouho umožní sledování TV?

LG HB620T nabízí baterii typu Li-Ion s kapacitou 1000 mAh. Během testování nám telefon vydržel s běžnou zátěží zhruba 2 až 3 dny, ovšem nutno poznamenat, že jsme sledovali televizi pouze pár minut denně. Digitální TV přes přijímač DVB-T je totiž obrovský žrout. Vyzkoušeli jsme proto, jak dlouho nám vydrží plně nabitá baterie při sledování digitální televize. Výrobce uvádí oficiálně údaj až 2,5 hodiny. My jsme se v reálu skutečně dostali také k této hranici. Sice to není na sledování několika delších pořadů denně, ale i tak výdrž jistě každého příjemně potěší. Navíc, když vezmeme v potaz, že při jednom z prvních testování vydržel telefon při spuštěné televizi pouhou půl hodinu, tak musíme tento značný pokrok uznat. Zamrzelo nás pouze to, že se v telefonu nikde nedočtete procentuální hodnotu zbývající baterie. Bude vám tak muset postačit indikační trojice čárek, ze které se toho moc nedozvíte. Dále je důležité zmínit fakt, že telefon je během aktivního připojení k PC nabíjen přes dodávaný datový USB kabel.


Zadní strana telefonu bez ochranných krytů a detail slotu pro paměťovou kartu

Ovládací blok a klávesnice: tak to má být

Ovládací blok, numerická klávesnice a trojice kláves pro ovládání TV se objeví až po rozevření telefonu. Všechny klávesy mají dostatek místa, a tak je jejich ovládání pohodlné. Střídají se řady kláves s plastovým povrchem a kovovým. To zajišťuje lepší orientaci při psaní. Navíc tím výrobce zamezil případnému uchycení otisků prstů. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Té sekunduje dvojice kontextových kláves, mazací tlačítko „c“, klávesa pro přepínání aplikací a dvojice tlačítek pro přijmutí či ukončení hovoru. Podsvícení všech kláves je rovnoměrné s dostatečnou intenzitou.


Numerická klávesnice ve dne a v noci ... podsvícení a intenzita jsou dostatečné

Displej: postačí vám úhlopříčka 2 palce?

Telefon disponuje TFT displejem s dnes již standardním rozlišením QVGA (320 x 240 px) a schopností zobrazit až 262 tisíc barev. Orientace displeje na šířku však není zatím až zas tak běžná. Výrobce tuto možnost zvolil kvůli jednoduššímu sledování televize. Úhlopříčka displeje, která činí pouhé 2 palce, ale vyvolává menší pochyby. Škoda, že výrobce nesáhnul po mnohem rozměrnějším displeji. Snad někdy příště. Na druhou stranu ale musím konstatovat, že se dá i na úhlopříčce 2 palce pohodlně sledovat jakékoliv video. V nastavení lze měnit úroveň jasu ve čtyřech krocích, délku podsvícení a dále také různé tapety, téma, styl menu, styl vytáčení a písma. Čitelnost displeje na přímém slunci je celkem dobrá.


Displej s rozlišením 320 x 240 px je orientován netradičně na šířku

Prostředí telefonu, ovládání: pohledné i přehledné

LG HB620T přináší pohledné uživatelské prostředí. V nabídkách se můžeme rychleji pohybovat pomocí čísel numerické klávesnice. Menu lze zvolit buď v provedení matice 3x4 ikony či seznamu. Z témat je na výběr bílé a černé provedení. Nechybí volba různých tapet a flash animací. Telefon sice nenabízí aktivní pohotovostní režim, avšak v nastavení můžeme zvolit zobrazení kalendáře a hodin na základní obrazovce. Pochválit musíme také jednoduchý multitasking, který lze rychle spustit příslušnou klávesou na ovládacím bloku.


Prostředí telefonu .. na výběr je z bílého a černého tématu

Digitální televize DVB-T: bezplatně a kvalitně

Středem pozornosti, u jinak nenápadného véčka LG HB620T, je rozhodně integrovaný přijímač digitální televize. Ten umožňuje bezplatné sledování pozemního digitálního vysílání standardu DVB-T. Uživatel tak může přímo na displeji mobilu sledovat volně dostupné televizní kanály - například ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, Nova, Prima, Óčko, Public TV, Z1 a další, které brzy přibudou v závislosti na celoplošném rozvoji digitalizace. Zároveň lze v digitální kvalitě poslouchat i rozhlasové stanice. Velikou výhodu také vidím v tom, že si televizi můžete bezplatně pustit i v zahraničí. Stačí se nacházet na území, které je dobře pokryté signálem DVB-T.

TIP: podrobné informace o oblastech, které jsou pokryté digitálním vysíláním DVB-T


Teleskopická anténa je snadno zlomitelná, proto si na ni dávejte velký pozor

Nejprve je nutné vysunout teleskopickou anténu z těla přístroje a rozevřít telefon. Pod hlavním displejem pak najdete trojici tlačítek, která slouží ke snadnému ovládání televize. První klávesa zleva spustí digitální TV, prostřední klávesa otevře seznam dostupných kanálů a klávesou napravo zobrazíte seznam svých oblíbených kanálů. Mezi jednotlivými programy lze přepínat navigační klávesou. Hlasitost upravíme jednoduše postranními klávesy na boku přístroje.


Spouštění digitální televize v mobilním telefonu LG HB620T

Co se týče výdrže baterie, LG HB620T umožňuje sledování televize až po dobu 2,5 hodiny. To je dosti chvályhodný údaj, kterého jsme v testu s plně nabitou baterií samozřejmě také dosáhli. Škoda, že není možné mít telefon připojený do nabíječky a zároveň poslouchat zvuk přes připojená sluchátka.


... a následné prostředí

Vzhledem k tomu, že telefon přináší displej s poměrem stran 4:3, jsou u některých televizních pořadů, vysílaných v širokoúhlém zobrazení 16:9, černé pruhy v horní a dolní části obrazovky. Displej s malou úhlopříčkou 2 palce tak opravdu v našem hodnocení projde jen se skřípajícími zuby. Příště proto již prosíme o mnohem větší úhlopříčku. Kdyby alespoň bylo možné sledovat televizi také v PC, se kterým se dá telefon jednoduše propojit kabelem. Dalším nedostatkem je to, že přístroj nepodporuje teletext. Jistě také zamrzí nemožnost nahrát si oblíbený pořad pro pozdější zhlédnutí. Doufáme, že se výrobce poučí a u dalších podobných modelů s přijímačem digitální televize se tyto nedostatky neobjeví.

Hudební přehrávač: stále stejné prohřešky

Pro multimédia a veškeré soubory je v telefonu připravena vnitřní paměť 100 MB. Tu lze dále rozšířit paměťovými kartami microSD. Škoda, že se výrobce nezmiňuje o maximální velikosti podporovaných karet. V telefonu jsme vyzkoušeli 2GB kartu, a ta fungovala naprosto bezproblémově. Veškerý obsah se nachází v klasickém správci souborů v menu telefonu. Postěžovat si však musím na přenos souborů z počítače pomocí datového USB kabelu. Přesunutí mp3 skladby o velikosti 3,5 MB totiž trvá cca 15 sekund.


Správce připojení a internetový prohlížeč

Hudební přehrávač podporuje dnes běžné formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA a WAV. Bohužel se korejský výrobce opět nepoučil ze svých dřívějších chyb a páchá je znovu. Při prvním spuštění hudebního přehrávače totiž telefonu trvá načtení zhruba více než 100 písní ukrutně dlouhou dobu. Konkrétně na načtení napůl zaplněné 2GB microSD karty jsme čekali něco málo přes minutu, což je v dnešní době nepřijatelné. Další spuštění hudebního přehrávače pak trvá zhruba 20 sekund. Pokud tedy máte na paměťové kartě více skladeb, pak se rozhodně obrňte trpělivostí. To samé platí při listování v seznamu skladeb, neboť není možné vyhledávat soubory postupným zadáváním znaků.


Klasický přehledný správce souborů

Skladby umí hudební přehrávač třídit podle ID3 tagů a pokud je k souboru připojen i obrázek alba, přehrávač jej automaticky zobrazí. Můžeme si vybrat z naposledy přehranných skladeb, všech skladeb dohromady, interpretů, alb, podle druhu žánru nebo z náhodného výběru. LG HB620T dokáže vytvářet také playlisty. Minimalizace přehrávače na pozadí během přehrávání je samozřejmostí. Výrobce se například oproti modelu KF700 konečně poučil a nezapomněl na ekvalizér. V nastavení dále najdeme možnost zapnout opakování skladeb či režim náhodného přehrávání. Přijímač FM rádia telefon nepřináší, neboť jej nahradil integrovaný DVB-T tuner, přes který je možné v určitých oblastech poslouchat dostupná rádia. Výhodou je, že stačí vytáhnout teleskopickou anténu přímo z těla telefonu a nemusíte tak připojovat headset.


V telefonu nechybí vyzváněcí profily

Fotoaparát: na momentky postačí

LG HB620T nabízí fotoaparát s rozlišením 2 Mpx. Bohužel postrádá autofocus i jakékoliv přisvětlení například v podobě LED diody. Fotoaparát je proto spíše jen doplňkovou funkcí. Žádné zázraky nečekejte. K dispozici je digitální zoom, sekvence snímků (1, 3, 6, 9), jas, vyvážení bílé, noční režim, rámečky, časovač (3, 5, 10 sekund), efekty a výběr zvuku spouště fotoaparátu, který bohužel není možné vypnout ani při tichém režimu. Fotit a nahrávat video je možné jak s hlavní kamerou, tak i s přední QVGA kamerkou, která slouží také pro videohovory.


Prostředí fotoaparátu a kamery je přehledné

Fotoaparát spustíme spouští na pravém boku telefonu či danou ikonkou v menu telefonu. Prostředí naběhne zhruba do 3 sekund. A nyní něco ke kvalitě pořízených fotografií. Ze zkušebních snímků je patrné především časté slévání barev a menší ostrost, což je důsledek absence autofocusu. Výrobce tedy můžeme pochválit akorát tak za dobré podání barev. LG HB620T umí nahrávat QVGA video (320 x 240 px) s rychlostí 30 snímků/s.

Zkušební fotografie – LG HB620T:


Slévání barev je dosti zřejmé ... na posledním snímku kvůli absenci autofocusu nezaostřený text

Telefonování a telefonní seznam: až tisíc kontaktů

Telefonní seznam dokáže uložit do paměti telefonu až 1000 kontaktů. Ke každému kontaktu lze přidělit email, obrázek, libovolné vyzvánění, internetovou stránku, adresu domů, název společnosti, pracovní zařazení, adresu společnosti a jednotlivé poznámky. V telefonu je možné vytvářet různé skupiny kontaktů. Nechybí podrobný výpis volání (maximálně 100 záznamů), blokování hovorů, minutové upozornění hovoru, rychlá volba vytáčení nebo vyzváněcí profily včetně profilu letadlo, který vypne telefonní část telefonu (což se hodí např. v nemocnici, divadle, kině, kostele, letadle apod.). LG HB620T na druhou stranu postrádá hlasové vytáčení.


Telefonní seznam, přidání nového kontaktu a rychlé vytáčení

Zprávy: paměť připravena na tisícovku zpráv

Paměť telefonu pojme maximálně 1000 zpráv. Editor pro psaní zpráv a emailů je přehledný. Nechybí prediktivní zadávání znaků v podobě slovníku T9, který nezkracuje. Telefon zobrazuje po celou dobu psaní zprávy v pravém horním rohu počet napsaných znaků již od prvního zadaného znaku a v levém rohu počet zpráv, do kterých bude text následně rozdělen. Zprávu lze poslat až dvaceti různým příjemcům najednou. V nastavení najdeme například volbu pro zapnutí doručenky či možnost výběru libovolného upozorňovacího tónu při příchozí SMS zprávě. Telefon zvládá také MMS zprávy. Maximální velikost jedné multimediální zprávy je 300 KB. Potěší i přítomnost e-mailového klienta.


Prostředí editoru zpráv ... přehledné a zároveň s dostatečnými možnosti

Organizační a datové funkce: výrobce stále omezuje kapacitu záznamů

Těžko říci, proč pořád není korejský výrobce schopný odstranit daná omezení na počet záznamů v kalendáři, počet úkolů, poznámek a podobně. Konkrétně se jedná o omezení kapacity na 100 záznamů v kalendáři, 100 úkolů, 5 poznámek, 5 budíků, 50 záložek a až 230 různých dalších položek. LG HB620T jinak disponuje základní organizační výbavou, která zahrnuje budík, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačku, stopky, diktafon, vyhledávač data, převodník jednotek a světový čas. Někdo by mohl postrádat odpočítávací měřič či paměť kódů. Také nás zamrzelo, že telefon nedokázal oproti dřívějším modelům výrobce otevřít dokumenty Office.


Budík, kalendář a obyčejná kalkulačka

Budík je možné nastavit s opakováním: denně, pondělí až pátek, pondělí až sobota, sobota až neděle nebo volba kromě svátků. Lze zvolit tón signalizace (standardní, vlastní hudební soubor z telefonu, nejde použít rádio) a potěší i možnost prodlevy opětovného buzení. Kalendář nabízí volbu měsíčního, týdenního a denního zobrazení. Lze přidávat schůzky, výročí nebo narozeniny. Nechybí možnost nastavení libovolných tónů výstrah. Mile také potěší kalkulačka, která zvládá dokonce goniometrické funkce (sin, cos, tan, apod.).


Stopky a převodník jednotek

Telefon bez otevřeného operačního systému přináší prostředí JAVA 2.0. V telefonu však nebyla přeinstalována žádná hra ani aplikace. Vše si proto budete muset doinstalovat dodatečně. K jednoduché instalaci je na přibaleném CD připraven software LG PC Suite II, přes který nainstalujete do telefonu soubory JAVA. Co se týče datových funkcí, véčko LG HB620T přináší kompletní sestavu datových služeb v podobě GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Pro propojení s okolím poslouží bezdrátové Bluetooth 1.2 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) nebo kabel USB 2.0, který je dodáván v balení.


Vyhledávač data, informace o paměti a diktafon

Zhodnocení: chcete televizi vždy po ruce?

Z véčka LG HB620T mám veskrze dobrý pocit. Korejský výrobce začal na našem trhu nabízet něco, co není v naší zemi zatím příliš běžné - mobil s televizí, nebo chcete-li, televizi s mobilem. Ani na běžné funkce se však nezapomnělo. Potěší především kvalitní datová a organizační výbava. Své mouchy má ale i tento telefon, stejně jako většina jiných. Doufejme tedy, že se výrobce pro příště poučí. Pokud vás zaujala možnost mít televizi vždy po ruce, pak rozhodně LG HB620T doporučuji.

lg-hb620t
Klady
  • rozměry a hmotnost
  • prostředí telefonu
  • kvalitně zpracovaná klávesnice
  • příjem digitální TV
  • kvalitní hudební přehrávač
  • kvarteto datových služeb GPRS, EDGE, 3G a HSDPA
  • slot pro paměťové karty microSD
Zápory
  • malá úhlopříčka displeje
  • absence autofocusu a přisvětlení u fotoaparátu
  • nedostačující kapacita kalendáře, úkolovníku a poznámek
  • pomalé načítání skladeb v hudebním přehrávači
Diskuze ke článku
Oujee
Ty obrázky jsou ze včerejšího utkání Polsko - ČR? To je dobrý! Je to aktuální :-D
anonym

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze