HTC Touch Diamond: vybroušený diamant
recenze

HTC Touch Diamond: vybroušený diamant

5

Mobilní telefon HTC Touch Diamond má velké předpoklady k tomu stát se úspěšným na poli komunikátorů. Nabízí totiž jemný 2,8" dotykový displej s VGA rozlišením, svižný procesor 528 MHz, 192 MB RAM a 256 MB ROM paměti, 4GB flash disk, 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, GPS přijímač, HSDPA a Wi-Fi. HTC Touch Diamond běží na operačním systému Windows Mobile 6.1 a nechybí ani nová verze grafického prostředí TouchFLO 3D.

HTC Touch Diamond navazuje na úspěchy svých předchůdců z rodinky modelů Touch, které lze jednoduše ovládat pomocí prstů a dotykového displeje. Tchajwanský výrobce stále dokazuje, že je možné zlepšovat i na oko dokonalé. Testované HTC Touch Diamond se tak v současné době opět řadí k nejvybavenějším komunikátorům předních světových výrobců. Telefon si však zakládá nejen na špičkové výbavě, ale také na unikátním designu.


HTC Touch Diamond - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 102 x 51 x 11,35 mm
Hmotnost 110 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, bílé, červeno-černé
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení VGA (480 x 640 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,8"
Paměť 4GB flash disk, 256 MB ROM, 192 MB RAM
Procesor Qualcomm MSM 7201A, 528 MHz
Otevřený operační systém Windows Mobile 6.1 Professional + prostředí TouchFLO 3D
Verze firmware 1.93.479.3
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, vyhledávání, Office Mobile, ZIP, Adobe Reader LE, správce souborů
Multimédia 40-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, WMA a WAV), FM rádio s RDS, přehrávač Windows Media Player, JAVA 2.0, akcelerometr, internetový prohlížeč Opera Mobile 9.5 a Internet Explorer, rychlý přístup k videím YouTube
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, digitální zoom, vyvážené bílé, efekty
nahrávání CIF videa (352 x 288 px, 30 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač od Qualcommu
Datové funkce USB 2.0 (HTC ExtUSB, 11-pin mini-USB konektor, Mass Storage, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 Kb/s), HSDPA (download až 7,2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 900 mAh
Doba hovoru: až 330 min (GSM), 270 min (UMTS), pohotovostní režim: až 285 hod (GSM), 396 hod (UMTS), videohovor: až 145 min
Cena a dostupnost 12 000 Kč (k 5. říjnu 2008)
3. čtvrtletí 2008


HTC Touch Diamond - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku a různé prospekty
  • 2x CD se softwarem (Getting Started, User Manual, Sprite Backup)
  • mobilní telefon HTC Touch Diamond
  • nabíječku TC P300 s výstupem USB
  • datový a zároveň napájecí USB kabel (USB 2.0)
  • stereo headset HS S300 s peckovými sluchátky
  • 2x stylus
  • ochrannou fólii na displej


Obsah balení s mobilním telefonem HTC Touch Diamond

Pro koho je HTC Touch Diamond?

  • pro lidi, kteří nechtějí kompromisy ve výbavě svého mobilního telefonu
  • koupí si ho ti, jenž hledají přístroj především na zábavu, okrajově pak na práci

Pro koho naopak není HTC Touch Diamond?

  • pro lidi, kteří by chtěli pořizovat s telefonem fotografie špičkové kvality
  • nekoupí si ho ti, jenž postrádají QWERTY klávesnici a slot pro paměťové karty
  • pro ty, kteří hledají odolný mobilní telefon

Oficiální video prezentující HTC Touch Diamond

Design a konstrukce: originalitu mu nikdo nezapře

Komunikátor HTC Touch Diamond se veze na vlně dnešní módy. Téměř celý je dokonale lesklý. O otisky prstů proto nouze rozhodně nebude. Škoda, že výrobce nedodává s telefonem hadřík na čištění věčně upatlaného povrchu. Jistě by se hodil. Na zadní straně přístroje tchajwanští designéři, stejně jako u modelu Touch Pro, trochu experimentovali. Výsledkem je provedení, které se nese v duchu geometrie. Trojúhelníkový vzor z celkem 16-ti různě velkých trojúhelníků na sebe jistě upoutá.


HTC Touch Diamond v porovnání s platební kartou zepředu a zezadu

Menší úskalí se však skrývá v nerovném povrchu zadní strany, která na všech místech nepřiléhá k rovné podložce, na kterou telefon položíme, a tak se HTC Touch Diamond mírně viklá do stran. Za konstrukční zpracování si ale HTC vyslouží jedničku s hvězdičkou. Plasty na sebe prvotřídně lícují. Na horním dílu přístroje je použito převážně kovu, spodní výsuvný díl je pak z lesklého plastu. Oproti modelu Touch Pro se zde ale nesetkáváme s užitečnou antibakteriální úpravou, která chrání pokožku před mikroorganismy.


Telefon díky příjemným rozměrům padne krásně do ruky ...

Rozměry HTC Touch Diamond činí 102 x 51 x 11,35 milimetrů a hmotnost 110 gramů. Telefon je tak oproti modelu Touch Pro zhruba o 6 mm tenčí a o 55 gramů lehčí. Nepřináší však na druhou stranu výsuvnou QWERTY a baterii s tak vysokou kapacitou. Co se týče barevného provedení, telefon je u nás zatím nabízen sice pouze v konzervativní černé verzi, tedy stejně jako Touch Pro, ale do konce roku by se v České republice mohl objevit také v červeno-černém či slušivém bílém kabátku.


... ovšem kvůli hladkému povrchu zadní strany z ruky vyklouzává

Nyní si přiblížíme rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Přední straně dominuje 2,8“ dotykový displej, nad kterým se objevuje kamerka pro videohovory či focení a nahrávání videa, dále pak sluchátko a na oko dobře skrytý světelný senzor pro regulaci podsvícení displeje. V dolní části přední strany najdeme ovládací blok a můžeme si zde všimnout také loga a názvu výrobce. Pokud bychom porovnali přední stranu s Raphaelem, pak je téměř identická. Společnost HTC u testovaného Diamondu velmi šetřila tlačítky ve snaze naučit lidi používat funkce přednostně skrze dotykový displej, a tak chybí například spoušť fotoaparátu. Vypínací tlačítko je umístěno klasicky na horním boku. Na levém boku najdeme klávesy pro vyvolání aktivovaného vyzváněcího profilu a následnou regulaci hlasitosti či přepnutí profilu.


Dotykový displej z blízka ... a detail objektivu fotoaparátu na zadní straně

Na spodním boku je světýlko signalizující připojená sluchátka, mikrofon, dírka pro uchycení šňůrky například na krk či na ruku a mini-USB konektor pro připojení USB kabelu (tedy zároveň i nabíječky) a dodávaného headsetu. Z pravého boku se směrem dolu vytahuje stylus. Ten má na konci hrotu zabudovaný magnet, a tak je stylus při zasunutí do slotu chytře přitáhnut. S tím souvisí i senzor, který pozná, kdy vytáhnete stylus ze slotu, a během jedné vteřiny automaticky zapne podsvícení displeje. Zadní strana zahrnuje pouze objektiv fotoaparátu. Ten je vhodně zakomponován do jednoho z trojúhelníků, který se pyšní jako jediný materiálem z kovu. Dále na zadní straně najdeme reproduktor.

Baterie a výdrž: překvapivé výsledky

HTC Touch Diamond disponuje Li-Ion baterií s nízkou kapacitou 900 mAh. S průměrnou zátěží však není problém dostat se s výdrží na 2, případně i 3 dny. Oficiální hodnoty pak vypovídají, že maximální délka hovoru je 330 minut (GSM) / 270 minut (UMTS), pohotovostní režim až 285 hodin (GSM) / 396 hodin (UMTS) a max. délka videohovoru činí až 145 minut. Během fáze nabíjení telefonu se automaticky rozsvěcí a zhasíná navigační klávesa. Komunikátor HTC Touch Diamond lze samozřejmě nabíjet také přes dodávaný USB kabel připojený k PC. Vyjmutí SIM karty ze slotu je naprosto bezproblémové.


Zadní strana telefonu bez ochranných krytů a detail umístění stylusu ve slotu

Ovládací blok: funkčnost i styl v jednom

Pod displej výrobce umístil čtyřsměrnou navigační klávesu s potvrzovacím středem, které sekunduje pouze čtveřice tlačítek: klávesa domů, vracečka a dvojice tlačítek pro přijmutí či ukončení hovoru. Jak již bylo řečeno, povrch tlačítek je lesklý, proto se otiskům prstů nevyhnete. Bílé podsvícení všech kláves je dostatečné, ve tmě ale zbytečně neoslňuje. Indikace zmeškaných událostí je velmi pěkně provedena. Podobně, jako u nejnovějších modelů Nokia, se při zmeškaném hovoru či přijaté zprávě rozsvěcí a zhasíná okolí navigační klávesy. Další zajímavou funkcí je zoom stránek v internetovém prohlížeči či obrázků v galerii pomocí krouživého pohybu po obvodu navigační klávesy. Umožňuje to šikovný senzor, stejně jako u Nokie prvek Navi Wheel. Na rozdíl od modelu Touch Pro testovaný Diamond nepřináší výsuvnou QWERTY klávesnici.


Ovládací blok složený z pěti kláves ve dne a v noci

Displej: konečně VGA!

Konečně se věci daly do pohybu také v oblasti displeje. Ten je dotykový, typu TFT a nabízí vysoké rozlišení VGA (480 x 640 bodů). Úhlopříčka displeje odpovídá, u komunikátorů tchajwanského HTC obvyklým, 2,8 palcům. Nespokojenost zůstává pouze u nižšího počtu zobrazených barev, kterých telefon zobrazí maximálně 65 tisíc. Tento nedostatek má ale na svědomí operační systém Windows Mobile, který nepodporuje vyšší počet barev. Celkově už se tedy snad blýská na lepší časy a displejů, použitých u HTC Touch Diamond a potažmo i HTC Touch Pro, bude u nových modelů jako hub po dešti.

Displej je umístěn, jak je již u modelů z rodinky Touch zvykem, v jedné rovině s okolním povrchem. Není tedy zasazen ani o milimetr pod povrch, a tak se dají velmi dobře ovládat i prvky, které jsou umístěné v rohu displeje (typicky správce činností). U dotykového displeje je jeho vrstva opět o něco zdokonalena pro snadné ovládání prsty. Díky tomu displej reaguje i při velké ploše stisku, což u konvečních dotykových displejů dříve vesměs nefungovalo. Pokud byste chtěli srovnání dotykového displeje s iPhonem, pak bohužel musím konstatovat, že takových kvalit HTC Touch Diamond nedosahuje. Důkazem toho je také fakt, že výrobce stále k telefonu přikládá pomocný stylus. Zajímavostí je srovnání schopnosti podání barev displeje. Zatímco u Touch Pro jsou barvy krásně syté, u Touch Diamondu jsou na první pohled o něco vybledlejší.

Jas displeje lze regulovat v deseti stupních, přičemž bohatě dostačující je už čtvrtý. Automatickou regulaci úrovně podsvícení umožňuje světelné čidlo. To však rychleji vybíjí baterii, a tak doporučujeme jej nepoužívat a v nastavení si zapnout natrvalo jeden z prostředních stupňů jasu. Krátkým stiskem tlačítka pro vypnutí přístroje dojde ke zhasnutí displeje, všechny funkce však běží dál. Čitelnost displeje na přímém slunci je při nejvyšším stupni jasu nadstandardní. Tady si výrobce zaslouží velkou pochvalu už od modelu TyTN II, který je zhruba rok starý. Život však ztrpčuje často velmi upatlaný a lesklý povrch, kvůli čemuž si můžeme stěžovat na horší čitelnost. V nastavení najdeme například možnost zapnutí ClearType, tedy metody vyhlazování hran rastrových písmen a docílení lepší čitelnosti textů. Hodiny úsporného režimu u HTC Touch Diamondu chybí, což ale není žádným velkým překvapením. Pro zjištění času je tak nutné stisknout klávesu pro vypnutí přístroje.


Displej orientovaný v režimu na výšku a poté i v režimu na šířku

Paměť a procesor: výtečné, noblesní, fascinující, …

V tomto odstavci budeme pět na adresu tchajwanského výrobce jen a jen samou chválu. Komunikátor HTC Touch Diamond disponuje svižným procesorem Qualcomm MSM 7201A, taktovaným na 528 MHz, který zaručuje rychlý a svižný běh telefonu. Ani při spuštění několika aplikací najednou se systém nezpomalí. Prohlížení webu, poslouchání hudby a další úkony lze současně provádět bez jakékoliv známky zpomalení chodu telefonu. Paměť zařízení je taktéž na výbornou. V útrobách se skrývá 190 MB RAM a 256 MB ROM. Po naběhnutí telefonu je k dispozici přibližně 55 MB RAM. Vnitřní volné paměti je zhruba 60 MB, zbytek pak zaujímají Windows Mobile a prostředí TouchFLO 3D. Výrobce naštěstí Touch Diamond vybavil i flash diskem o velikosti 4GB. Na slot pro paměťovou kartu microSD ovšem tchajwanský koncern zapomněl. Model Touch Pro má proto v oblasti paměti a rozšiřitelnosti o microSD karty značně navrch.

Prostředí telefonu, ovládání: vylepšené TouchFLO 3D

HTC Touch Diamond běží na operačním systému Windows Mobile 6.1 a přináší zcela přepracované prostředí TouchFLO, které nese výstižný název TouchFLO 3D. Pojmenování vylepšeného grafického prostředí, chcete-li nástavby operačního systému Windows Mobile, už samo o sobě naráží na prostorové animace, díky kterým se Diamond velmi přibližuje iPhonu. Celé prostředí telefonu doporučuji shlédnout na několika velmi pěkných oficiálních videích přímo od výrobce.

TIP: Prohlédněte si prostředí TouchFLO 3D na videu


Prostředí TouchFLO 3D je velmi přehledné a dobře ovladatelné

Ze základní obrazovky „Home“ se do dalších hlavních nabídek, které se nacházejí na spodní liště, dostaneme tažením prstu po této liště. Tam, kde prst upustíme, přesněji na které ikonce prst zanecháme a upustíme z dotykové vrstvy displeje, tam se otevře příslušná nabídka. Na spodní liště je celkem 10 ikonek, a to: domácí obrazovka, kontakty, zprávy, pošta, internet, fotografie a videa, hudba, počasí, nastavení a programy. Pro automatické překlápění obsahu je v telefonu připraven akcelerometr, který ovšem neumožňuje překlopit grafické prostředí TouchFLO ani klasické menu u Windows Mobile. Jeho využití je při prohlížení fotografií, brouzdání po webu, focení (automaticky překlopí fotku) a také ve hře Teeter.


Další screenshoty z pohledného prostředí TouchFLO 3D

Multimédia: hudební přehrávač, FM rádio, GPS navigace a další

Komunikátor HTC Touch Diamond se velmi dobře uplatní jako přehrávač, a to jak hudby, tak i videa. Kvalitní hudební přehrávač s podporou formátů MP3, AAC, AAC+, WMA a WAV roztřídí automaticky skladby podle interpreta, žánru a alba. Nechybí ani seznamy stop. Prostředí se dá jednoduše ovládat i prstem, neboť všechna tlačítka a položky jsou komfortně velká. Přehrávač nabídne informace o skladbě i všechny potřebné ovládací prvky. Oproti dřívějším modelům tchajwanského výrobce konečně tento model nepostrádá ekvalizér. Ten je však přístupný pouze v případě, že uživatel připojil k telefonu headset, což je tedy značně limitující. Snad se HTC příště tohoto omezení vyvaruje.


Prostředí hudebního přehrávače a FM rádia

Mocný křik uživatelů špičkového modelu TyTN II po FM rádiu byl vyslyšen, a tak již v novém HTC Touch Diamond nechybí. K dispozici je také užitečná funkce RDS. Rádio však nelze spustit bez připojeného headsetu, který slouží jako anténa. Již jako samozřejmost můžeme brát to, že hudební přehrávač i FM rádio umí hrát minimalizované na pozadí. HTC Touch Diamond je vybaven integrovaným GPS přijímačem od Qualcommu. Navigační software ale bohužel výrobce v balení spolu s telefonem nedodává. Předem tedy počítejte s investicí do některého z kompatibilních navigačních programů. Jedním z velkých kandidátů je například navigace TomTom Navigator 6.


Hra Teeter, přehrávač Media Player, sledování YouTube videí, Bubble Breaker a Solitare

Fotoaparát: kvalitou rozhodně neuspokojí

Telefon disponuje fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx a autofocusem. Absence krytky může zamrzet, ale naštěstí je objektiv dostatečně zapuštěn, takže jeho nechtěné poškrábání příliš nehrozí. Prostředí fotoaparátu je, stejně jako u modelu Touch Pro, úplně nové. Fotí se v režimu na šířku a hledáček je zobrazen přes celý 2,8“ displej. Všechny nabídky jsou přizpůsobeny pro jednoduché ovládání prstem. Stylus tedy rozhodně není třeba. Zajímavostí je funkce autofocusu. Tím, že najedete prstem na střed navigační klávesy, začne telefon automaticky ostřit a poté, co se objeví zelený rámeček, můžete klávesu stisknout a telefon v tom okamžiku vyfotí scénu.


Prostředí fotoaparátu je orientováno v režimu na šírku

V nastavení fotoaparátu najdeme vyvážení bílé, časovač, volbu kvality, vypnutí či zapnutí zvuku spouště fotoaparátu, různé efekty, scény (panorama, rámečky) a další možnosti. Nechybí ani několikanásobný digitální zoom. Pro focení lze použít taktéž přední VGA kamerku, jejíž prioritní funkcí jsou videohovory. HTC Touch Diamond zvládá nahrávání videa v maximálním rozlišení CIF (352 x 288 px) s rychlostí 30 snímků/s. Z níže uvedených zkušebních snímků je zřejmé, v čem jsou slabiny fotoaparátu. Jedná se především o časté slévání barev a tedy i nižší ostrost snímků. Ve srovnání s modelem Touch Pro snímky trpí horším podáním barev, které jsou na oko méně syté. HTC Touch Pro proto nabízí kvalitnější fotoaparát než HTC Touch Diamond.

Zkušební fotografie – HTC Touch Pro vs. Touch Diamond:

  • HTC Touch Pro


Zkušební fotografie - HTC Touch Pro

  • HTC Touch Diamond


Zkušební fotografie - HTC Touch Diamond

  • HTC Touch Pro


Zkušební fotografie - HTC Touch Pro

  • HTC Touch Diamond


Zkušební fotografie - HTC Touch Diamond

Telefonní seznam a zprávy: šikovné řazení zpráv do konverzací

V oblasti telefonního seznamu, zpráv a organizačních funkcí je u zařízení s Windows Mobile opravdu těžké hledat něco nového, co by bylo potřeba zlepšit. HTC Touch Diamond je kvadrální GSM telefon, jenž podporuje i sítě 3. generace včetně HSDPA. Pro vytočení čísla je k dispozici součást prostředí TouchFLO. V kvalitním vícepoložkovém telefonním seznamu s možností uložit neomezeně položek se vyhledává postupným zadáváním znaků či tažením prstu po postranní liště na pravé straně seznamu ala iPhone.


Telefonní seznam, detail kontaktu a další

K jednotlivým položkám, které jsou na SIM kartě, nelze přiřadit více informací něž telefonní číslo. Naopak k Outlook kontaktům si můžeme přidat obrázek, adresu, fax, práci, speciální vyzvánění, email, webovou stránku, narozeniny, výročí, děti a jiné poznámky. Samozřejmostí jsou pak přednastavené vyzváněcí profily, které lze libovolně upravovat. Můžeme tedy říci, že zde nic nechybí. Nyní se dostáváme k editoru zpráv. Ten je přehledný a nabízí zobrazení typu zprávy, počítání znaků a počet zpráv, do kterých bude zpráva při odeslání rozdělena.


Vytáčení, vyzváněcí profily a prostředí editoru zpráv s nastavením

Slovník T9 s českou diakritikou také nechybí. Telefon pojme téměř neomezené množství zpráv, neboť je k dispozici celá vnitřní paměť. V nastavení najdeme například možnost zapnutí doručenky. Novinkou je podoba třídění zpráv. Ty se totiž řadí do jednotlivých konverzací. To je velmi šikovné, neboť se uvnitř konverzace nacházejí nejen všechny přijaté, ale i odeslané zprávy.

Organizační funkce: všestranný manažer

Spravovat lze několik emailových účtů, podporovány jsou samozřejmě i přílohy. Plusem při práci s emaily je rozhodně přítomnost 3G i Wi-fi. Pro čtení příloh se hodí Adobe Reader LF, nainstalován je program pro práci se ZIP soubory a samozřejmě editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů. V organizaci času pomůže kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim. Organizační výbava dále zahrnuje úkolovník, kalkulačku a aplikaci pro hledání obsahu v zařízení. Do poznámek je možné kreslit nebo nahrát krátkou hlasovou poznámku. Vše lze samozřejmě bez problémů synchronizovat s Outlookem v PC. Součástí výbavy je i diktafon, budík (není však možné použít rádio jako melodii), Live Messenger, Live Search, RSS čtečka a JAVA 2.0.


Kalendář, budík, diktafon a jednoduchá kalkulačka

Datové funkce: plná polní, navíc i TV-Out

Pro připojení telefonu slouží kvarteto datových služeb: GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), 3G a HSDPA (s rychlostí download až 7,2 Mb/s). Pokud používáte na cestách městem či republikou datové funkce, budete velmi spokojení. Doma či v kanceláři lze telefon připojit k počítači přes Bluetooth a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení pomocí datového USB kabelu, který je součástí prodejního balení. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi, k nimž se lze snadno připojit a poté brouzdat mnohem rychleji světem internetu. U bezdrátové technologie Bluetooth 2.0 nechybí profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby. HTC Touch Diamond tak postrádá pouze výstup TV-Out, který přináší až model Touch Pro.

Po řadě neúspěchů s internetovým prohlížečem Internet Explorer se konečně HTC vydalo také jinou cestou - vsadilo na novou verzi internetového prohlížeč Opera Mobile 9.5. Ten je velmi rychlý, dokáže zobrazit stránky plnohodnotně a nechybí přítomnost RSS čtečky. Pro snadné brouzdání také poslouží například akcelerometr, který automaticky překlopí obsah displeje z režimu na výšku do režimu na šířku, a to jak směrem doprava, tak i doleva. Přiblížit či oddálit stránky je možné pomocí krouživého pohybu po navigační klávese. Starý známý prohlížeč Internet Explorer přesto v telefonu i tentokrát přetrval.

Zhodnocení: pro zábavu i na práci

HTC Touch Diamond se předvedl ve velmi dobrém světle a tak si HTC tímto modelem rozhodně upevňuje pozici světové jedničky ve výrobě komunikátorů. Telefon potěšil výbornými rozměry a nízkou hmotností, která zatím není u smartphonů běžnou záležitostí. Co se vybavenosti týče, zamrzí pouze absence slotu pro paměťové karty a trochu horší fotoaparát. Někdo by si mohl stěžovat na baterii s nižší kapacitou, ale ve skutečnosti to žádný velký propadák není. Pokud byste chtěli vyšší kapacitu baterie, slot pro paměťové karty a třeba i QWERTY klávesnici, pak je tu HTC Touch Pro. Jinak u obou těchto modelů nezapomeňte počítat s tím, že se v balení nenachází navigační software. Pokud tedy budete chtít využívat GPS, pak se celkové náklady mohou ještě zvýšit.

Klady
  • vynikající konstrukční zpracování, rozměry a hmotnost
  • jemný 2,8“
  • dotykový displej s VGA rozlišením
  • operační systém Windows Mobile 6.1 a prostředí TouchFLO 3D
  • svižný procesor 528 MHz, paměť 192 MB RAM, 256 MB ROM a 4GB flash disk
  • podpora datových služeb EDGE, 3G, HSDPA a přítomnost Wi-Fi
  • bohaté organizační i multimediální funkce
  • vestavěný GPS přijímač a akcelerometr
Zápory
  • horší kvalita pořízených fotografií
  • absence slotu pro paměťové karty
  • s telefonem není dodáván navigační software
Diskuze ke článku
Kritik
Pominu-li, ze prakticky cela recenze byla jen zkopirovana ze vcerejsi recenze Touch Pro, tak byste aspon mohli opravit, ze u Diamondu se displej s nabidkou neotoci na sirku - to je jen u Touch Pro pri vysunuti klavesnice. Taky vydrz baterky spise odpovida Touch Pro. Proste jen zkopirovane, tudiz odflaknute.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, odlišnosti jsou v textu upraveny na míru každého z obou modelů. Za to, že se některé věci shodují jak u Touch Pro, tak i Touch Diamondu, my opravdu nemůžeme. Snad tedy nejste příliš frustrován tím, že si nemůžete přečíst jeden a ten samý text i stejném obsahu ve dvou různých podání.
Lucie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se da prehrat nejaky film v dobre kvalite na htc touch Diamond..jestli se neseka atd..predem dekuji za odpoved.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, samozřejmě, na HTC Touch Diamondu lze přehrávat velmi kvalitní videa v rozlišení až 640 x 480 px. S rychlostí 30 snímků za sekundu je již kvalita videa velmi vysoká.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze