HTC Touch Pro: profesionalita v každém směru
recenze

HTC Touch Pro: profesionalita v každém směru

1

Tchajwanský výrobce HTC rozhodně nemá v lásce kompromisy. Toho je důkazem další v řadě špičkově vybavených smartphonů - model Touch Pro. Nabízí 2,8" dotykový displej s VGA rozlišením, 288 MB RAM a 512 MB ROM paměti, 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, GPS přijímač, operační systém Windows Mobile 6.1, prostředí TouchFLO 3D a výsuvnou QWERTY klávesnici. Výbava je tedy rozhodně královská. Telefon navíc i dobře vypadá.

HTC Touch Pro, označovaný také jako Raphael, je v současné době nejvybavenější komunikátor z dílen předního světového výrobce smartphonů. Řadí se do velmi úspěšné rodinky modelů Touch, které lze jednoduše ovládat pouze pomocí prstů a dotykového displeje. U recenzovaného HTC Touch Pro se navíc objevuje nové vylepšené grafické prostředí TouchFLO 3D, jenž zážitek z ovládání prsty umocňuje. Designem i výbavou se telefon velmi podobá stájovému kolegovi HTC Touch Diamond. Několik patřičných rozdílů se však najde. O tom ale více až v samotné recenzi.


HTC Touch Pro - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 102 x 51 x 18,05 mm
Hmotnost 165 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení VGA (480 x 640 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,8"
Paměť 512 MB ROM, 288 MB RAM + paměťové karty microSD (až 32GB)
Procesor Qualcomm MSM 7201A, 528 MHz
Otevřený operační systém Windows Mobile 6.1 Professional + prostředí TouchFLO 3D
Verze firmware 1.90.401.1
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, vyhledávání, Office Mobile, ZIP, Adobe Reader LE, správce souborů
Multimédia 40-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, WMA a WAV), FM rádio s RDS, přehrávač Windows Media Player, JAVA 2.0, akcelerometr, internetový prohlížeč Opera Mobile 9.5 a Internet Explorer, rychlý přístup k videím YouTube
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, digitální zoom, vyvážené bílé, efekty
nahrávání CIF videa (352 x 288 px, 30 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač od Qualcommu
Datové funkce USB 2.0 (HTC ExtUSB, 11-pin mini-USB konektor, TV-Out, Mass Storage, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 Kb/s), HSDPA (download až 7,2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1340 mAh
Doba hovoru: až 419 min (GSM), 378 min (UMTS), pohotovostní režim: až 367 hod (GSM), 462 hod (UMTS), videohovor: až 189 min, přehrávání hudby: až 24 hodin
Cena a dostupnost 14 500 Kč (k 22. září 2008)
3. čtvrtletí 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku a různé prospekty
  • 2x CD se softwarem (Getting Started, User Manual, Sprite Backup)
  • mobilní telefon HTC Touch Pro
  • nabíječku TC P300 s výstupem USB
  • datový a zároveň napájecí USB kabel (USB 2.0)
  • stereo headset HS S300 s peckovými sluchátky
  • ochranné pouzdro na telefon
  • 2x stylus
  • ochrannou fólii na displej


Obsah balení s mobilním telefonem HTC Touch Pro

Pro koho je HTC Touch Pro?

  • pro lidi, kteří nechtějí kompromisy ve výbavě svého mobilního telefonu
  • koupí si ho ti, jenž hledají přístroj nejen na práci, ale i na zábavu
  • pro všechny, kteří potřebují pro práci výkonné PDA s QWERTY klávesnicí

Pro koho naopak není HTC Touch Pro?

  • pro lidi, kteří by chtěli pořizovat s telefonem fotografie špičkové kvality
  • nekoupí si ho ti, jenž mohou postrádat výsuvnou QWERTY klávesnici
  • pro ty, kteří hledají kompaktní či odolný mobilní telefon

Oficiální video prezentující HTC Touch Pro

Co přináší HTC Touch Pro navíc oproti modelu Touch Diamond:

  • v balení kožené pouzdro
  • 288 MB RAM, 512 MB ROM + slot pro paměťové karty microSD
  • výsuvná QWERTY klávesnice
  • baterie Li-Ion 1340 mAh
  • výstup na TV-Out
  • přisvětlovací LED dioda, pořízené fotografie jsou celkově kvalitnější
  • zadní strana je matná (neuchycují se tak otisky prstů)
  • sytější barvy displeje

Co naopak přináší HTC Touch Diamond navíc oproti modelu Touch Pro:

  • kompaktnější rozměry a hmotnost
  • 4GB flash disk
  • příznivější cena
  • 3 barevná provedení

Design a konstrukce: originalitu mu nikdo nezapře

Na komunikátoru HTC Touch Pro se designéři tchajwanského výrobce doslova vyřádili. Přední strana se veze na vlně dnešní módy, takže se celá leskne. O otisky prstů proto rozhodně nebude nouze. Lidé, kteří si kupují špičkově vybavený telefon především na práci a ne na přehlídku, tak nemohou být příliš spokojeni. Přední stranu naštěstí alespoň částečně zbavuje otisků prstů ochranné pouzdro. Při každém procesu vyndání a zandání telefonu se displej sám čistí. Za zbylé kryty, použité na Raphaelu, můžeme výrobce pochválit. Horní díl přístroje je převážně z kovu, spodní výsuvný díl je pak z matného plastu, na němž je použita antibakteriální úprava. Výhody jsou dvě, a to ochrana před mikroorganismy a velmi nízké procento výskytu otisků prstů.


HTC Touch Pro v plné své kráse s výsuvnou QWERTY

Na zadní straně telefonu výrobce trochu experimentoval. Výsledkem je provedení, které se nese v duchu geometrie. Trojúhelníkový vzor z celkem 16-ti různě velkých trojúhelníků na sebe jistě upoutá. Úskalí se však skrývá v nerovném povrchu zadní strany, která na všech místech nepřiléhá k rovné podložce, na kterou telefon položíme, a tak se HTC Touch Pro mírně viklá do stran. Za konstrukční zpracování si ale HTC vyslouží jedničku s hvězdičkou. Plasty na sebe prvotřídně lícují, nevržou při promáčknutí a výsuvný mechanismus je pevný, přičemž do horní úvratě a naopak nám pomůže pružina. Vše je tedy provedeno precizně.


Přední lesklá strana, náchylná na otisky prstů, a boky telefonu

Rozměry HTC Touch Pro činí 102 x 51 x 18,05 milimetrů a hmotnost 165 gramů. Telefon je tak oproti Touch Diamondu zhruba o 6 mm tlustší a o 55 gramů těžší. Obě vyšší hodnoty u testovaného Touch Pro však má na svědomí výsuvná QWERTY klávesnice a také baterie s vyšší kapacitou. Rozměry a hmotnost tedy nejsou vůbec špatné, ba naopak, ve své kategorii přístrojů s výsuvnou QWERTY je na tom HTC Touch Pro velmi dobře. Co se týče barevného provedení, telefon je zatím nabízen pouze v konzervativní černé verzi, na rozdíl od modelu Touch Diamond, který lze sehnat i v červeno-černém či bílém kabátku.

Nyní si přiblížíme rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Přední straně dominuje 2,8“ dotykový displej, nad kterým se objevuje kamerka pro videohovory či focení a nahrávání videa, dále pak sluchátko a na oko dobře skrytý světelný senzor pro regulaci podsvícení displeje. V dolní části přední strany najdeme ovládací blok a můžeme si zde všimnout také loga a názvu výrobce. Společnost HTC velmi šetřila tlačítky ve snaze naučit lidi používat funkce přednostně skrze dotykový displej, a tak chybí například spoušť fotoaparátu. Vypínací tlačítko je umístěno klasicky na horním boku. Na levém boku najdeme klávesy pro vyvolání aktivovaného vyzváněcího profilu a následnou regulaci hlasitosti či přepnutí profilu.

Na spodním boku je světýlko signalizující připojená sluchátka, mikrofon a mini-USB konektor pro připojení USB kabelu (tedy zároveň i nabíječky) a dodávaného headsetu. Z pravého boku se směrem dolu vytahuje stylus. Ten má na konci hrotu zabudovaný magnet, a tak je stylus při zasunutí do slotu chytře přitáhnut. S tím souvisí i senzor, který pozná, kdy vytáhnete stylus ze slotu, a během jedné vteřiny automaticky zapne podsvícení displeje. Zadní strana zahrnuje pouze objektiv fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou, jenž jsou vhodně zakomponovány do jednoho z trojúhelníků, který je jako jediný kovový. Dále na zadní straně najdeme reproduktor a dírku pro uchycení šňůrky například na krk či na ruku.

Baterie a výdrž: velmi slušné hodnoty

HTC Touch Pro disponuje Li-Ion baterií s kapacitou 1340 mAh. S průměrnou zátěží není problém dostat se s výdrží na 2 až 3 dny. Oficiální hodnoty pak vypovídají, že maximální délka hovoru je 419 minut (GSM) / 378 minut (UMTS), pohotovostní režim až 367 hodin (GSM) / 462 hodin (UMTS), max. délka videohovoru činí až 189 minut a doba přehrávání hudby až 24 hodin. Během fáze nabíjení telefonu se automaticky rozsvěcí a zhasíná navigační klávesa. Komunikátor HTC Touch Pro lze samozřejmě nabíjet také přes dodávaný USB kabel připojený k PC. Vyjmutí SIM karty ze slotu je naprosto problémové. Paměťovou kartu můžeme vyjmout při zapnutím přístroji, nejprve je však nutné sejmout zadní kryt.


Zadní strana telefonu bez ochranných krytů a detail slotu pro paměťovou kartu

Ovládací blok a QWERTY klávesnice: funkčnost i styl v jednom

Začněme ovládacím blokem. Pod displej výrobce umístil čtyřsměrnou navigační klávesu s potvrzovacím středem, které sekunduje pouze čtveřice tlačítek: klávesa domů, vracečka a dvojice tlačítek pro přijmutí či ukončení hovoru. Jak již bylo řečeno, povrch tlačítek je lesklý, proto se otiskům prstů nevyhnete. Bílé podsvícení všech kláves je dostatečné, ve tmě ale zbytečně neoslňuje. Indikace zmeškaných událostí je velmi pěkně provedena. Podobně jako u nejnovějších modelů Nokia se při zmeškaném hovoru či přijaté zprávě rozsvěcí a zhasíná okolí navigační klávesy. Další zajímavou funkcí je zoom stránek v internetovém prohlížeči či obrázků v galerii pomocí krouživého pohybu po obvodu navigační klávesy. Umožňuje to šikovný senzor, stejně jako u Nokie prvek Navi Wheel.


Výsuvná QWERTY klávesnice s celkem 57-mi tlačítky

Nyní se dostáváme k tomu nejcennějšímu – výsuvné QWERTY. Ta se skládá z 57 tlačítek, která jsou rozvržena do pěti řad. Nejvíce musíme výrobce pochválit za zakomponování horní řady s číslicemi. Pravda, tlačítka nemají příliš prostoru a jsou tedy malá, ale paradoxně se ovládají velmi dobře. Zásluhu na tom má kvalitní povrch a také to, že jsou tlačítka mírně vystouplá, a tedy vzájemně od sebe dobře oddělena. Psaní zpráv a různých textů na QWERTY klávesnici je tak velmi pohodlné. Co se týče podsvícení kláves, můžeme chválit za dostatečnou intenzitu. Podsvícení však není zcela rovnoměrné. Především horní řada kláves je podsvícena více než spodní. U testovaného kusu s anglickou verzí ROM bohužel nebylo možné psát na QWERTY klávesnici s českou diakritikou. Snad se to změní u kusů určených přímo pro český trh.


Podsvícení všech kláves na telefonu je dobré, ve tmě nepálí do očí

Displej: konečně VGA!

Konečně se věci daly do pohybu také v oblasti displeje. Ten je dotykový, typu TFT a nabízí vysoké rozlišení VGA (480 x 640 bodů). Úhlopříčka displeje odpovídá, u komunikátorů tchajwanského HTC obvyklých, 2,8 palce. Nespokojenost zůstává pouze u nižšího počtu zobrazených barev, kterých telefon zobrazí maximálně 65 tisíc. Tento nedostatek má ale na svědomí operační systém Windows Mobile, který nepodporuje vyšší počet barev. Celkově už se tedy snad blýská na lepší časy a displej, použitý u HTC Touch Pro a potažmo i HTC Touch Diamond, bude u nových modelů jako hub po dešti.

Displej je umístěn, jak je již u modelů z rodinky Touch zvykem, v jedné rovině s okolním povrchem. Není tedy zasazen ani o milimetr pod povrch, a tak se dají velmi dobře ovládat i prvky, které jsou umístěné v rohu displeje (typicky správce činností). U dotykového displeje je jeho vrstva opět o něco zdokonalena pro snadné ovládání prsty. Díky tomu displej reaguje i při velké ploše stisku, což u konvečních dotykových displejů dříve vesměs nefungovalo. Pokud byste chtěli srovnání dotykového displeje s iPhonem, pak bohužel musím konstatovat, že takových kvalit HTC Touch Pro nedosahuje. Důkazem je toho také fakt, že výrobce stále k telefonu přikládá pomocný stylus.

Jas displeje lze regulovat v deseti stupních, přičemž bohatě dostačující je už čtvrtý. Automatickou regulaci úrovně podsvícení umožňuje světelné čidlo. To však rychleji vybíjí baterii, a tak doporučujeme jej nepoužívat a v nastavení si zapnout natrvalo jeden z prostředních stupňů jasu. Krátkým stiskem tlačítka pro vypnutí přístroje dojde ke zhasnutí displeje, všechny funkce však běží dál. Čitelnost displeje na přímém slunci je při nejvyšším stupni jasu nadstandardní. Tady si výrobce zaslouží velkou pochvalu už od modelu TyTN II, který je zhruba rok starý. Život však telefonu ztrpčuje často velmi upatlaný a lesklý povrch, u kterého si můžeme stěžovat na horší čitelnost. V nastavení najdeme například možnost zapnutí ClearType, tedy metody vyhlazování hran rastrových písmen a docílení lepší čitelnosti textů. Hodiny úsporného režimu u HTC Touch Pro chybí, což ale není žádným velkým překvapením. Pro zjištění času je tak nutné stisknout klávesu pro vypnutí přístroje.


Displej orientovaný v režimu na výšku a poté i v režimu na šířku

Paměť a procesor: výtečné, noblesní, fascinující, …

V tomto odstavci budeme pět na adresu tchajwanského výrobce jen a jen samou chválu. Komunikátor HTC Touch Pro disponuje svižným procesorem Qualcomm MSM 7201A, taktovaným na 528 MHz, který zaručuje rychlý a svižný běh telefonu. Ani při spuštění několika aplikací najednou se systém nezpomalí. Prohlížení webu, poslouchání hudby a další úkony lze současně provádět bez jakékoliv známky zpomalení chodu telefonu. Paměť zařízení je taktéž na výbornou. V útrobách se skrývá 288 MB RAM a 512 MB ROM. Po naběhnutí telefonu je k dispozici přibližně 140 MB RAM. Vnitřní volné paměti je zhruba 320 MB, zbytek pak zaujímají Windows Mobile a prostředí TouchFLO 3D. Pokud budete chtít větší úložný prostor na média, pak si určitě přikupte paměťovou kartu microSD (či microSDHC). Zanedlouho by se na našem trhu měla objevit paměťová karta o velikosti 16GB, se kterou rozhodně nebude mít telefon problém. HTC Touch Pro totiž podporuje microSDHC karty až o velikosti 32GB. Na ně si ale ještě nějakou tu dobu počkáme.

Prostředí telefonu, ovládání: vylepšené TouchFLO 3D

HTC Touch Pro běží na operačním systému Windows Mobile 6.1 a přináší zcela přepracované prostředí TouchFLO, které nese výstižný název TouchFLO 3D. Pojmenování vylepšeného grafického prostředí, chcete-li nástavby operačního systému Windows Mobile, už samo o sobě naráží na prostorové animace, díky kterým se Raphael velmi přibližuje iPhonu. Celé prostředí telefonu doporučuji shlédnout na několika velmi pěkných oficiálních videích přímo od výrobce.

TIP: Prohlédněte si prostředí TouchFLO 3D na videu


Prostředí TouchFLO 3D je velmi přehledné a dobře ovladatelné

Ze základní obrazovky „Home“ se do dalších hlavních nabídek, které se nacházejí na spodní liště, dostaneme tažením prstu po této liště. Tam, kde prst upustíme, přesněji na které ikonce prst zanecháme a upustíme z dotykové vrstvy displeje, tam se otevře příslušná nabídka. Na spodní liště je celkem 10 ikonek, a to: domácí obrazovka, kontakty, zprávy, pošta, internet, fotografie a videa, hudba, počasí, nastavení a programy. Pokud vysuneme QWERTY klávesnici, pak se automaticky překlopí displej do režimu na šířku, a pokud se nacházíme na základní obrazovce „Home“, tak se objeví uzpůsobené menu s nabídky: email, zprávy, oblíbené, vyhledávání přes internet, kalendář, úkolovník, poznámky a kontakty. Pro automatické překlápění obsahu je pak v telefonu připraven akcelerometr, který ovšem neumožňuje překlopit grafické prostředí TouchFLO ani klasické menu u Windows Mobile. Jeho využití je při prohlížení fotografií, brouzdání po webu, focení (automaticky překlopí fotku) a také ve hře Teeter.


Další screenshoty z pohledného prostředí TouchFLO 3D

Multimédia: hudební přehrávač, FM rádio, GPS navigace a další

Komunikátor HTC Touch Pro se velmi dobře uplatní jako přehrávač, a to jak hudby, tak i videa. Kvalitní hudební přehrávač s podporou formátů MP3, AAC, AAC+, WMA a WAV roztřídí automaticky skladby podle interpreta, žánru a alba. Nechybí ani seznamy stop. Prostředí se dá jednoduše ovládat i prstem, neboť všechna tlačítka a položky jsou komfortně velká. Přehrávač nabídne informace o skladbě i všechny potřebné ovládací prvky. Oproti dřívějším modelům tchajwanského výrobce konečně tento model nepostrádá ekvalizér. Ten je však přístupný pouze v případě, že uživatel připojil k telefonu headset, což je tedy značně limitující. Snad se HTC příště tohoto omezení vyvaruje.


Prostředí hudebního přehrávače a FM rádia

Mocný křik uživatelů špičkového modelu TyTN II po FM rádiu byl vyslyšen, a tak již v novém HTC Touch Pro nechybí. K dispozici je také užitečná funkce RDS. Rádio však nelze spustit bez připojeného headsetu, který slouží jako anténa. Již jako samozřejmost můžeme brát to, že hudební přehrávač i FM rádio umí hrát minimalizované na pozadí. HTC Touch Pro je vybaven integrovaným GPS přijímačem od Qualcommu. Navigační software ale bohužel výrobce v balení spolu s telefonem nedodává. Předem tedy počítejte s investicí za některý z kompatibilních navigačních programů. Jako jeden z velkých kandidátů je například navigace TomTom Navigator 6.


Hra Teeter, přehrávač Media Player, sledování YouTube videí, Bubble Breaker a Solitare

Fotoaparát: kvalitou příliš nenadchne

Telefon disponuje fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx, autofocusem a přisvětlovací LED diodou. Absence krytky může zamrzet, ale naštěstí je objektiv dostatečně zapuštěn, a tedy jeho nechtěné poškrábání příliš nehrozí. Prostředí fotoaparátu je, stejně jako u modelu Touch Diamond, úplně nové. Fotí se v režimu na šířku a hledáček je zobrazen přes celý 2,8“ displej. Všechny nabídky jsou přizpůsobeny pro jednoduché ovládání prstem. Stylusu tedy rozhodně není třeba. Zajímavostí je funkce autofocusu. Tím, že najedete prstem na střed navigační klávesy, začne telefon automaticky ostřit a poté, co se objeví zelený rámeček, můžete klávesu stisknout a telefon v tu ránu vyfotí scénu.


Prostředí fotoaparátu je orientováno v režimu na šírku

V nastavení fotoaparátu najdeme vyvážení bílé, časovač, volbu kvality, vypnutí či zapnutí zvuku spouště fotoaparátu, různé efekty, scény (panorama, rámečky) a další možnosti. Nechybí ani několikanásobný digitální zoom. Pro focení lze použít taktéž přední VGA kamerku, jejíž prioritní funkcí jsou videohovory. HTC Touch Pro zvládá nahrávání videa v maximálním rozlišení CIF (352 x 288 px) s rychlostí 30 snímků/s. Z níže uvedených zkušebních snímků je zřejmé, v čem jsou slabiny fotoaparátu. Jedná se především o časté slévání barev a tedy i nižší ostrost snímků. Na druhou stranu ale můžeme výrobce pochválit alespoň za dobré podání barev. Jak si můžeme všimnout z porovnávajících fotografií, s testovaným Touch Pro pořídíme o něco kvalitnější fotografie než s HTC Touch Diamond. Přesto je fotoaparát u recenzovaného komunikátoru jedním z nejslabších článků celé, z jinak nabité, výbavy.

Zkušební fotografie – HTC Touch Pro vs. Touch Diamond:

  • HTC Touch Pro


Zkušební fotografie - HTC Touch Pro

  • HTC Touch Diamond


Zkušební fotografie - HTC Touch Diamond

  • HTC Touch Pro


Zkušební fotografie - HTC Touch Pro

  • HTC Touch Diamond


Zkušební fotografie - HTC Touch Diamond

Telefonní seznam a zprávy: šikovné řazení zpráv do konverzací

V oblasti telefonního seznamu, zpráv a organizačních funkcí je u zařízení s Windows Mobile opravdu těžké hledat něco nového, co by bylo potřeba zlepšit. HTC Touch Pro je kvadrální GSM telefon, jenž podporuje i sítě 3. generace včetně HSDPA. Pro vytočení čísla je k dispozici součást prostředí TouchFLO. V kvalitním vícepoložkovém telefonním seznamu s možností uložit neomezeně položek se vyhledává postupným zadáváním znaků či tažením prstu po postranní liště na pravé straně seznamu ala iPhone.


Telefonní seznam, detail kontaktu a další

K jednotlivým položkám, které jsou na SIM kartě, nelze přiřadit více informací něž telefonní číslo. Naopak k Outlook kontaktům si můžeme přidat obrázek, adresu, fax, práci, speciální vyzvánění, email, webovou stránku, narozeniny, výročí, děti a jiné poznámky. Samozřejmostí jsou pak přednastavené vyzváněcí profily, které lze libovolně upravovat. Můžeme tedy říci, že zde nic nechybí. Nyní se dostáváme k editoru zpráv. Ten je přehledný a nabízí zobrazení typu zprávy, počítání znaků a počet zpráv, do kterých bude zpráva při odeslání rozdělena.


Vytáčení, vyzváněcí profily a prostředí editoru zpráv s nastavením

Slovník T9 také nechybí. Neboť jsme testovali telefon, u kterého nebyla čeština, tak nebylo možné psát s českou diakritikou, a to ani přes výsuvnou QWERTY klávesnici. U zároveň testovaného modelu Touch Diamond to pomocí dotykového displeje naopak šlo, takže se jistě tento nedostatek u kusů určených pro český trh neobjeví. Telefon pojme téměř neomezené množství zpráv, neboť je k dispozici celá vnitřní paměť komunikátoru. V nastavení najdeme například možnost zapnutí doručenky. Novinkou je podoba třídění zpráv. Ty se totiž řadí do jednotlivých konverzací. To je velmi šikovné, neboť se uvnitř konverzace nacházejí nejen všechny přijaté, ale i odeslané zprávy.

Organizační funkce: všestranný manažer

Spravovat lze několik emailových účtů, podporovány jsou samozřejmě i přílohy, které lze pro uvolnění vnitřní paměti nechat ukládat na paměťovou kartu. Plusem při práci s emaily je rozhodně přítomnost 3G i Wi-fi. Pro čtení příloh se hodí Adobe Reader LF, nainstalován je program pro práci se ZIP soubory a samozřejmě editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů. V organizaci času pomůže kvalitní kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim.


Kalendář, budík, diktafon a jednoduchá kalkulačka

V organizační výbavě nechybí úkolovník, kalkulačka a aplikace pro hledání obsahu v zařízení. Do poznámek je možné kreslit nebo nahrát krátkou hlasovou poznámku. Vše lze samozřejmě bez problémů synchronizovat s Outlookem v počítači. Součástí výbavy je i diktafon, budík (není však možné použít rádio jako melodii), Live Messenger, Live Search, RSS čtečka a JAVA 2.0.

Datové funkce: plná polní, navíc i TV-Out

Pro připojení telefonu slouží kvarteto datových služeb: GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), 3G a HSDPA (s rychlostí download až 7,2 Mb/s). Pokud používáte na cestách městem či republikou datové funkce, budete velmi spokojení. Doma či v kanceláři lze telefon připojit k počítači přes Bluetooth a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení pomocí datového USB kabelu, který je součástí prodejního balení. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi, k nimž se lze snadno připojit a poté brouzdat mnohem rychleji světem internetu. U bezdrátové technologie Bluetooth 2.0 nechybí profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby. HTC Touch Pro disponuje také výstupem TV-Out.

Po řadě neúspěchů s internetovým prohlížečem Internet Explorer se konečně HTC vydalo také jinou cestou - vsadilo na novou verzi internetového prohlížeč Opera Mobile 9.5. Ten je velmi rychlý, dokáže zobrazit stránky plnohodnotně a nechybí přítomnost RSS čtečky. Pro snadné brouzdání také poslouží například akcelerometr, který automaticky překlopí obsah displeje z režimu na výšku do režimu na šířku, a to jak směrem doprava, tak i doleva. Přiblížit či oddálit stránky je možné pomocí krouživého pohybu po navigační klávese. Starý známý prohlížeč Internet Explorer přesto v telefonu i tentokrát přetrval.

Zhodnocení: téměř bez slabin

HTC Touch Pro je vrcholný model současné nabídky komunikátorů. V jeho výbavě je těžké najít nějaké závažné nedostatky. Snad jen horší fotoaparát, který nedosahuje svých papírových předpokladů. Jinak je ale testovaný komunikátor téměř bez slabin. Předností HTC Touch Pro je výsuvná QWERTY klávesnice, dotykový VGA displej, svižný procesor 528 MHz, paměť 288 MB RAM a multimediální včetně datové a organizační výbavy. Komu by vadila větší tloušťka telefonu a hmotnost s tím, že by mohl zároveň oželit QWERTY, pak je lepší volbou HTC Touch Diamond.


HTC Touch Pro ve srovnání s podobným HTC Touch Diamond
htc-touch-pro
Klady
  • vynikající konstrukční zpracování
  • výsuvná QWERTY klávesnice
  • jemný 2,8“
  • dotykový displej s VGA rozlišením
  • operační systém Windows Mobile 6.1 a prostředí TouchFLO 3D
  • svižný procesor 528 MHz, paměť 288 MB RAM a 512 MB ROM + paměťové kart
  • podpora datových služeb EDGE, 3G, HSDPA a přítomnost Wi-Fi
  • bohaté organizační i multimediální funkce
  • vestavěný GPS přijímač a akcelerometr
Zápory
  • pořízené fotografie kvalitou příliš neoslní
  • s telefonem není dodáván navigační software
  • na QWERTY klávesnici prozatím nelze psát s diakritikou