Asus P552w: nové dotykové vajíčko s GPS navigací

Asus v tomto týdnu představil designově zajímavý telefon s dotykovým ovládáním a kvalitní funkční výbavou. Kromě GPS, HSDPA a procesoru s taktem 624 MHz zaujme také novým 3D prostředím a grafikou menu.

TIP: Technické údaje naleznete v tabulce na konci článku.

Asus v tomto roce představuje více novinek, než kdykoliv předtím. Snaží se rovnoměrně pokrýt cenové spektrum a nabídnout alternativu například k zařízením HTC nebo i-mate. Nejnovější výtvor v podobě modelu P552w zaujme designem i funkční výbavou. Pojďme se na něj podívat blíže.

Bílé vajíčko s rozměry 102 x 61 x 14.5 mm a hmotností 105 gramů designově trochu připomíná HTC Touch. Troufám si však tvrdit, že Asus pobral o něco více elegance. Sluší mu to jak v bílé, tak v černé barevné variantě. Zařízení dominuje 2.8 palcový dotykový TFT displej s rozlišením 240 x 320 bodů. Operačním systémem je samozřejmě Windows Mobile 6.1 Professional, avšak Asus se nespokojil se standardním prostředím a stvořil povedenou grafickou nástavbu. Ta se jmenuje Glide a ovládá se prakticky stejně, jako konkurenční TouchFLO od HTC, tedy pomocí pohybů prstu. Díky technologii Gester lze pomocí prstů snadno procházet obsahem, listovat dokumenty nebo zoomovat fotografie.

Nechybí upravená domovská obrazovka nebo aplikace pro správu fotografií a hudby EziPhoto a EziMusic. První z nich nabídne mimo jiné možnost prstem procházet fotografie tak, jako v reálném albu. Hudební aplikace pak prý nabídne působivé animace. Asus také slibuje velkou provázanost s Googlem, včetně vyhledávání z domovské obrazovky. Chybět nebudou ani aplikace pro čtení RSS zpráv či prohlížení videí a fotografií na Youtube a Flickr. O rychlý běh toho všeho by se měl postarat svižný procesor s taktem 624 MHz ve společnosti se 128 MB RAM a 256 MB ROM pamětmi. Samozřejmostí je pak slot pro microSDHC karty.

Nové vajíčko od Asusu potěší přítomností GPS s čipem SiRF StarIII a rychlými daty v podobě HSDPA nebo EDGE. Samozřejmostí je pak Bluetooth 2.0 a Wi-Fi. Zklamáním je pouze USB 1.1 nebo jen 2 Mpx fotoaparát, kterému schází automatické zaostřování i LED dioda. Naštěstí však umožňuje natáčení videa.

Zdroje prozatím mlčí o předpokládané ceně zařízení. Nic se také neví ani o místě a datu zahájení prodeje. Jakmile se však tyto informace objeví, budeme vás informovat.

Technické parametry

Rozměry102 x 61 x 14,5 mm
Hmotnost105 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černá, bílá
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
DisplejTFT, dotykový, rozlišení 240 x 320 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,8"
Paměť128 MB RAM
256 MB ROM
paměťové karty microSD
Otevřený operační systémWindows Mobile 6.1 Professional s nástavbou Glide a technologií Gester
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, budíky, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, webový prohlížeč Internet Explorer
MultimédiaEziPhoto, EziMusic, Windows Media Player, prohlížeč Youtube a Flickr, JAVA 2.0, Google Maps, Anytime Launcher, ASUS Today, Multi-Home
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 pixelů)
nahrávání videa
GPSintegrovaná GPS SiRF StarIII, Google maps
Datové funkceUSB 1.1, Bluetooth 2.0 (včetně EDR)
GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdržLi-Ion 1100 mAh
Doba hovoru: 3 hodiny v síti 3G / 5 hodin v síti 2G
Pohotovostní doba: 300 hodin (3G) / 250 hodin (2G)
Cena a dostupnost ? Kč
?
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze