Sony Ericsson W980: krevní skupina A1 Walkman
recenze

Sony Ericsson W980: krevní skupina A1 Walkman

9

Zalíbil se vám nejvyšší Walkman telefon, model W980, a chtěli byste se o něm dozvědět více? Pak právě vám je určena recenze výjimečného stylového telefonu s 8GB pamětí, 3,2 Mpx fotoaparátem, senzorovými tlačítky, světelnými efekty a FM vysílačem. Stane se z nejnovějšího Walkmanu váš nový pokrevní bratr?

V únoru jsme s napětím pročítali technickou specifikaci právě představovaného modelu W980. Upoutal nás FM vysílač, zbrusu nová sluchátka HPM-77, paměť 8GB a netradiční vzhled telefonu. Nenavazoval totiž v žádném směru na předešlou dvojici dotykových Walkmanů W950 a W960i. Překvapit totiž umí v prvé řadě konstrukčním zpracováním, použitými materiály a výbavou. Nejen o tom bude řeč. Vychutnejte si žolík mezi hudebními telefony, jakým bezesporu Sony Ericsson W980 je.


Oficiální fotografie - Sony Ericsson W980

Technické parametry

Rozměry92 x 46 x 16,9 mm
Hmotnost100 gramů
Konstrukce véčková
Barevné provedení Piano Black, Opera Brown, Violin Red
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Vnější displejaktivní, typu TFT, rozlišení 176 x 176 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 1,5"
Hlavní displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Procesor a paměť8GB vnitřní, dále nerozšiřitelná
Otevřený operační systémne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Verze firmwareR3CA033
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, paměť kódů, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač Walkman 3.0 s akcelerometrem, Shake control, SensMe, FM rádio s RDS, FM vysílač, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D, internetový xHTML prohlížeč NetFront 3.4
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), až 3,2x digitální zoom, režim snímání (normální, panorama, rámečky, shluk. snímání), velikost fotografie (3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx, VGA), noční režim (vypnuto, zapnuto), samospoušť, vyvážení bílé barvy (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka), efekty (vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín), přidat polohu a zvuk závěrky
nahrávání QVGA videa
Datové funkceUSB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE, UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Pol 930 mAh
Hovor: 9 hodin (GSM), 3 hod 30 min (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 300 hodin
Poslech hudby: 16 hodin
Cena a dostupnost 10 700 Kč (k 9. září 2008)
srpen/září 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii BST-38
  • nabíječku
  • sluchátka HPM-77
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem


Sony Ericsson W980 při vybalování z krabice

Pro koho je Sony Ericsson W980?

  • pro ty, co potřebují funkcemi nabitý telefon véčkové konstrukce
  • koupí si ho především fanoušci hudební řady telefonů Walkman

Pro koho naopak není Sony Ericsson W980?

  • pro lidi, kteří mají raději telefon s klasickou konstrukcí
  • nekoupí si ho ti, kteří se obejdou bez obří paměti a Walkman přehrávače

Design a konstrukce: tak stylový telefon jste v rukou ještě neměli

V únoru letošního roku byl představen Sony Ericsson W980. Trochu netradičně označením nejvyššího zástupce Walkman, který porušil předchozí pravidlo telefonů s dotykovým displejem (W950, W960i). Pomyslné žezlo nejlepšího Walkmanu tedy přebral model W980, který se může právem pyšnit svým podmanivým vzhledem, vnitřní pamětí, atd. Po vybalení z krabice nás upoutal lesklý přední povrch, pod nímž setrvávají v pohotovosti dotyková tlačítka přehrávače a vnější displej. O tom, že jde o stylovou záležitost, není potřeba mluvit. Doporučit musíme opatrnost, jelikož povrch se dokáže opravdu lehce poškrábat, jelikož není použito zas až tak kvalitního materiálu.

Otevírání telefonu provádí středový kloub, přičemž otevíraná část zajede jakoby pod spodní část klávesnicovou. Takového mechanismu jsme již byli svědky u několika modelů výrobce. Musím říct, že mně osobně tato varianta vyhovuje, jelikož se otevřený telefon pohodlněji drží jakoby zaražen o ukazováček pravé ruky a můžete jej tak držet pouze mírně naklopenou rukou bez dalšího přičinění.

Spodní strana telefonu je naprostým opakem strany přední. Je pogumovaná, za což výrobce musíme velmi pochválit. Tak přirozeně v rukou už dlouho žádný mobil nepůsobil. Tím spíš, že celkem nejde odhadnout ani jeho hmotnost 100 gramů, při držení tipnete méně. Kompaktní rozměry 92 x 46 x 16,9 mm a luxusní styl viditelný na každém rohu, to je prostě patrné. Abychom nezamlčeli úplně spodní stranu, dodejme, že se na ní v horním rohu ukrývá 3,2 Mpx fotoaparát, kterému výrobce nedopřál automatické ostření, škoda. Do gumy vytlačený nápis Walkman 8GB stanovuje jasná pravidla ohledně paměti telefonu. Kdyby tak nechyběl slot na paměťové karty, to by byla dokonalost.

Levý bok telefonu je po vzoru některých předchozích telefonů osazen portem pro připojení sluchátek, USB kabelu i nabíječky. Logicky bychom jej čekali v horní části hrany, bohužel. Nachází se níže a brání tak při připojení sluchátek telefon správně v ruce držet. Samozřejmě to není tragická chyba, ale negativních reakcí se sneslo na toto umístění hodně již dříve, proto jej výrobce mohl přehodnotit. Dolní roh patří jednomu ze dvou reproduktorů, ten druhý nalezneme zrcadlově umístěný na druhém boku telefonu.

Na pravém boku nalézáme klasicky dvojici tlačítek určených k ovládání hlasitosti, .. a přesuvný zámek, který využijete především při zavřeném telefonu. Senzorová tlačítka by totiž nezamknutá dělala velké neplechy při zapnutém přehrávači. Horní a dolní hrana spodního, neohybného, dílu telefonu je holá, bez tlačítek či portů. Fanoušky značky jistě zamrzí absence 3,5 mm Jacku, která je kompenzována sluchátky HPM-77 umožňujícím připojení vlastních sluchátek. Po pravdě ale, komu by se chtělo nosit metr kabelu sluchátek HPM-77 a další metr sluchátek vlastních? Výrobce zřejmě spoléhá na to, že se zákazníkovi zalíbí přibalená sluchátka a vlastní příliš využívat nebude.

Baterie a výdrž: konkurence vyrábí i lepší baterie, proč Sony Ericsson ne?

Jste zvědavý, jako že to baterii Sony Ericsson přiřadil k modelu W980? Očekáváte posun přes úroveň 1000 mAh? Tak bohužel, telefon totiž dostal Li-Ion s kapacitou 930 mAh, typ BST-38. Hodnoty výdrže jsou sice chvályhodné, ale jaképak by byly, kdyby výrobce zvětšil kapacitu např. na úroveň 1500 mAh, kterou se chlubí nejen Nokia. To by pak panečku bylo hodin výdrže navíc. U pohotovostního režimu je 300 hodin dostatečných, hovor zvládne v maximální délce 9 hodin. Hudební přehrávač by měl být schopen produkce až 16 hodin. Vyzkoušeli jsme, jak moc pravdivá je poslední zmíněná hodnota. Zapnuli jsme přehrávač, připojili dodávaná sluchátka HPM-77 a nechali přehrávač se střední hodnotou hlasitosti neomezeně přehrávat jednu skladbu. Výsledkem jest 14 hodin poslechu.

Přínosem vám bude postup, jakým sejmete zadní pogumovaný kryt z těla telefonu. Stačí jedním prstem, položeným na středu u horního okraje krytu, vykonat posuvný pohyb směrem ke spodní hraně, a kryt lehce sejmete. Baterii BST-38 odejmete jednoduše, trochu obtížnější to bude se SIM kartou. Ta je zasunuta pod povrch a je potřeba šikovného malého prstu, abyste ji vyprostili.

Klávesnice: skvělé psaní s jedničkou dvakrát podtrženou

Nadšení stouplo po prozkoumání klávesnice. Kruhové bochánky, které představují klávesnici, i funkční tlačítka včetně toho pětisměrného, jsou snadno, ba s nadšením, ovladatelná. Trochu nadbytečné se může zdát tlačítko zapnutí/vypnutí telefonu. Můžete s ním přepínat aktuálně používaný profil. Nechybí ani zvláštní tlačítko Walkman přehrávače. Pětisměrné tlačítko je v podstatě kruh s potvrzováním čtyř směrů, ve kterém je potvrzovací střed. Pro Sony Ericsson zcela běžné rozmístění tlačítek, od zhora pod displejem dvojice kontextových kláves, tlačítka přijmutí/položení hovoru, tlačítko zkratek a mazací C. Až pod nimi jsou osamoceny zmíněná tlačítka přehrávače a vypnutí telefonu. Podsvícení klávesnice je bílé, v režimu přehrávače se však ovládací část zabarví do oranžova. Intenzita svitu je dostatečná u všech tlačítek, za to výrobce opravdu pochvalme.


V režimu přehrávače Walkman se část ovládacích tlačítek podsvítí červeně

Zvlášť bychom se měli zaměřit i na senzorová tlačítka na vnějším lesklém povrchu. Ta jsou situována v trojici vybroušených kruhových tvarů, z nichž prostřední je propadlé, obě krajní naopak nadzvednutá nad povrch. Oranžové podsvícení tlačítek ladí se světelnou produkcí čtveřice oranžových LED diod ukrytých za sklíčkem přední skleněné hrany telefonu. V režimu přehrávače můžete světelné efekty vypnout, pokud by vám nevyhovovaly.


Podsvícení senzorových tlačítek pod vnějším displejem a klasické podsvícení telefonu

Zvuk: stereo reproduktory, ale co to jejich umístění? Návrhář nedržel mobil nikdy v ruce?

Sony Ericsson W980 má stereo reproduktory. Oba dva jsou umístěny na bočních hranách telefonu. Co nás ovšem dohání k zamyšlení, je právě jejich zabudování v části, kterou člověk při držení telefonu v rukou, zakrývá dlaní a prsty. Výrobce tedy předpokládal pouštění hudby na reproduktorech pouze při položeném telefonu? Možná ano. Hudební prožitek vám však neudělají takový, jaký by se na krále Walkmanů slušelo. Při vyšších hodnotách hlasitosti reproduktor „chrčí“, a co hůř, při jakémkoliv poslechu divně syčí. Jelikož jsme měli k testování již prodejní vzorek, tak se zřejmě jedná o problém nedořešený, který se může vyskytovat u více, než jen našeho, modelu. Doporučujeme si telefon před koupí vyzkoušet, tato nejasnost by vás mohla poté mrzet.

Displej: vnější i vnitřní s dostatečnou úhlopříčkou

Zaměřme se nejdříve na vnější displej, který má čtvercový tvar s rozlišením 176 x 176 px. Zobrazuje, stejně jako hlavní vnitřní displej, 262 tisíc barev. V přehrávači přitom nevyužijete ani setinu takového množství barev a jinam než do přehrávače se na vnějším displeji nepodíváte. Na procházení seznamu skladeb, autorů a svých playlistů je displej rozhodně přínosem, zejména kvůli odpadající nutnosti otevření telefonu při každé nutné změně přehrávání. Aby vám v kapse nedocházelo k samovolnému přepínání skladeb, je pravý bok vybaven zámkem, který radíme využívat.

Následuje pár řádek o displeji vnitřním, jehož úhlopříčka 2,2" sice není největší, kterou výrobce mohl použít (model W910i má 2,4"), ale je vyhovující a dostatečná pro práci i zábavu. Standardní rozlišení QVGA (240 x 320 px) a zobrazení 262 tisíc barev není snad třeba zdůrazňovat. Displej není zapuštěn pod úroveň plochy, ale při zavření je chráněn ploškami na stranách, které drží stranu s displejem dostatečně vysoko nad stranou s klávesnicí. V nastavení se také neudály žádné změny. Stále je možno nastavit hodnotu jasu, velikost hodin, spořič obrazovky, úvodní obrazovka, schéma, rozvržení hlavní nabídky (mřížka, otáčení, jediná ikona) a tapeta.

Hlavní menu, ovládání: walkman se nezapře každým krokem

Rozvržení hlavní nabídky je vždy přednostně nastaveno na mřížku s maticí 3 x 4 ikon, u kterých nedošlo ke změnám v přesunu pozic ani v grafické podobě. První řádek patří zleva službě PlayNow, internetu a zábavě, pod nimi je trojice ikonek – fotoaparát, zprávy, média. Třetí řádek přinesl pozice pro ikonky rádia, kontaktů a Walkmanu. V úplně spodním nalezneme hovory, organizátor a nastavení. Přechod v menu a potvrzování žádostí uskutečňuje dvojice kontextových tlačítek a pětisměrné ovládací tlačítko.

Sony Ericsson W890 nabízí schémata (Clarity, Fluits, Pianos, Violis, Walkman). Tradičně vám je přinášíme ke stáhnutí. Bezproblémovou funkčnost na jiných modelech zaručit nemůžeme, pokud však máte telefon s QVGA rozlišením (což je většina nynějších Sony Ericssonů), tak vám poběží správně.

Fotoaparát: focení by mu šlo, kdyby se neztratil autofocus

Sony Ericsson je osazen 3,2 Mpx fotoaparátem. Na první pohled by člověk řekl, že telefon bude konečně hrdým zástupcem řady Walkman, který se pyšní kvalitním fotoaparátem. Opak je pravdou. Snímky sice pořizuje nadmíru přijatelné, ale absenci autofocusu prostě výrobci neodpustíme. Je jasné, že u tohoto modelu budeme hledat těžko odůvodnění. Chybí také LED dioda pro pořizování lepších fotografií ve špatných světelných podmínkách. Prostředí je známé z předchozích telefonů řady Walkman.


Uchopení telefonu není při focení tak snadné, jak by se na pohled zdálo

Nastavit lze: režim snímání (normální, panorama, rámečky, shluk. snímání), velikost fotografie (3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx, VGA), noční režim (vypnuto, zapnuto), samospoušť, vyvážení bílé barvy (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka), efekty (vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín), přidat polohu (funkce geotagging – přidání GPS souřadnic, kde byla fotografie pořízena) a zvuk závěrky. Telefon umí pořizovat také video v rozlišení QVGA (240 x 320 px) s 30 snímky za vteřinu. Natočené video lze ihned po uložení odeslat do blogu nebo v MMS zprávě.


Prostředí fotoaparátu je důvěrně známé z předešlých telefonů řady Walkman

Zkušební fotografie - Sony Ericsson W980:


fotografie jsou poměrně zdařilé, fotoaparát nás příjemně překvapil


Nechybí efekty (černobílý, negativ, sépiový odstín)


k dispozici jsou také různé rámečky


Makro režim postrádá ostrost, stejně tak i vyfocený text

Zkušební video - Sony Ericsson W980:

Telefon nahrává video v rozlišení QVGA (240 x 320 px) s 30 snímky za vteřinu. Jak je vidět, výrobce se posunul z úděsného rozlišení 176 x 144 px o jednu úroveň výš, a jen tak se posouvat dál nebude.

Zkušební video (MP4, 912 KB, 320 x 240 bodů)

Chystáme ještě speciální článek, který ukáže rozdíly ve focení 3,2 Mpx fotoaparátem s autofocusem (K800i) a bez autofocusu (W980).

Přehrávač hudby: vrchol mezi telefony, součástí zatím snad nejlepší sluchátka

Sony Ericsson W980 přináší verzi propracovaného hudebního přehrávače Walkman 3.0. Ta je charakteristická především tím, že nabízí integrovaný akcelerátor, který slouží pro sledování polohy přístroje. Telefon tak dokáže automaticky otočit displej na šířku, pokud telefon držíte v rukou naležato. Dostane se vám tak mnohem většího pohodlí při práci s hudebním přehrávačem. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v nabídce média setkáme s položkami: fotografie, hudba, video, popřípadě i nastavení. Co se týče paměti, model W980 nabídne 8GB vnitřní paměti, kterou nelze dále rozšířit paměťovými kartami.

Aktualizováno - Telefon se nám během testování několikrát sám od sebe při zapnutém přehrávači vypnul a nechal rozsvícená pouze červeně podsvícená tlačítka. Jeho opětovné zapnutí bylo možné pouze vyjmutím baterie. Jelikož se jednalo již o prodejní kus, dávejte si na podobné problémy pozor a v jejich případě neváhejte využít reklamace.

Jádrem hudebně nadaného telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který je zastoupen verzí Walkman 3.0. Novinka umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází také obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit ručně. Dodávaná sluchátka HPM-77 hrají velmi kvalitně, navíc obsahují konektor na 3,5 mm Jack, a tak nebude problém si případně připojit i svá vlastní sluchátka. Díky profilu A2DP lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth. Zastoupena je funkce SensMe, která sestaví seznam přehrávaných skladeb podle jejich tempa a stylu a umožní tak uživateli poslouchat hudbu odpovídající jeho momentální náladě. Stačí pouze zvolit vhodnou skupinu písní. Někdy se ovšem vyskytne menší problém se zařazením skladeb, neboť telefon sestavuje nový seznam skladeb podle ID3 tagů, které musí mít daná „empétrojka“ vždy předem již vyplněné. Větším příznivcům hudby osobně doporučuji co nejdříve vyzkoušet již známou funkci ze Sony Ericssonu W580i s názvem Shake control. Ta umožňuje rychlé ovládání hudebního přehrávače – pouhým pohybem přístroje. Přidržením tlačítka Walkman a trhnutím telefonu dopředu nebo dozadu je možné náhodně přecházet mezi jednotlivými písněmi, ať už se nacházíte v telefonu kdekoliv. Nemusíte být přímo v hudebním přehrávači.

Díky FM vysílači můžete pohodlně přehrávat skladby uložené v přístroji prostřednictvím libovolného kompatibilního FM přijímače, například autorádia nebo domácí stereo soupravy. Rozsah provozních frekvencí aplikace je od 88,1 MHz do 107,9 MHz. FM přijímač musí být naladěn na stejnou frekvenci, jakou používá aplikace FM vysílač v přístroji. Provozní dosah FM vysílače se udává na maximálně 3 metry. Dobré je také vědět, že vyšší frekvence obvykle dávají lepší výsledky. Aplikaci FM vysílač nelze používat současně s FM rádiem v přístroji a taktéž ani v případě, že je k telefonu připojeno příslušenství (headset nebo kabel). Po nečinnosti se aplikace automaticky vypne.

V Sony Ericssonu W980 nechybí stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani funkce RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z dřívějších Walkmanů. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpeta a alba. Služba funguje spolehlivě a pozná i některé české a méně mainstreamové skladby.

Telefonování a telefonní seznam: bezchybné partie nedoznaly změn

Telefonní seznam je u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, video, apod. Zajímavostí je i přidání upozornění na zprávu od konkrétního kontaktu. Záznamy si dále můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson W980 nabízí způsob řazení kontaktů podle jména nebo příjmení. Informace o vašich přátelích můžete později jednoduše odeslat pomocí bezdrátové technologie Bluetooth na jiný telefon. V novince lze vytvořit skupiny volajících či volbu rychlé vytáčení (k číslu 1-9 přiřadit určitý kontakt ze seznamu). Telefonu nechybí ani klasické vyzváněcí profily či VGA kamerka pro videohovory nad displejem. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí UMTS, užijete si plnohodnotného videovolání. Jeho prostředí je jednoduché, intuitivní a nabízí také možnost snímání zadním fotoaparátem.

Zprávy: proč výrobce neumožní ukládání neomezeného počtu sms?

Paměť telefonu je připravena pokrýt až 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson W980 vám začne při psaní sms zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku.

Samozřejmostí u Sony Ericssonu W980 je také podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Datové funkce: nejvyšší Walkman všech dob a bez Wi-Fi

Seznam datové výbavy čítá kromě GPRS navíc také UMTS a HSDPA. S počítačem se podaří propojit všemi obvyklými způsoby. Zkusit to můžeme klasicky, s telefonem dodávaným USB kabelem, přičemž telefon podporuje i plnohodnotné Mass Storage pro paměť telefonu. Z bezdrátových spojení na krátkou vzdálenost ve výbavě nalezneme Bluetooth včetně A2DP profilu. Pro využívání emailů, RSS, webu a dalších funkcí lze využít buď GPRS, EDGE, nebo sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kb/s či HSDPA (u nás sen do budoucna).

Sony Ericsson W980 přináší možnost odeslat pořízené video přímo do blogu. To bude nyní mnohem snazší, protože novinka podporuje kromě UMTS i nástavbu HSDPA s rychlostí až 3,6 mb/s. Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet i plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: uspokojí vás roky omývaná kalkulačka?

Zde se již po léta opravdu nic významného nemění. Proto jsme následnou pasáž zkopírovali z našich dřívějších recenzí. Jediná výraznější změna nastala v přesunu správce souborů do nabídky organizátor. V tom mimo jiné nalezneme budíky, aplikace, videohovor, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace, časovač, stopky, kalkulačka a paměť kódů. Sony Ericsson W980 nabídne přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne a zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Přesto by určitě alespoň hrstku lidí potěšila trochu pokročilejší kalkulačka, která doznává postupem času pouze vzhledových úprav.

V Sony Ericssonu W980 dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou tři hry – Lumines Block, Need for Speed ProStreet, Sudoku. Telefon také nabídne pokročilý internetový prohlížeč NetFront nebo tzv. JAVA multitasking (jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně). Chybět nemůže ani diktafon, PhotoDJ, MusicDJ a VideoDJ. Bohužel si však model W980 neporadí se soubory typu word (.doc) a excel (.xls).

Zhodnocení: nejvyšší Walkman si vás získá i přes řadu chyb

Sony Ericsson W980 osloví ty z vás, kteří mají rádi stylový telefon, co také něco dokáže. Přednosti telefonu jsou zejména v 8GB vnitřní paměti, přehrávači Walkman, vnějším displeji k ovládání přehrávače, výtečně hrajícím sluchátkům HPM-77, či designu. Na tom si výrobce dal opravdu záležet. Průhledné sklo na přední otvírací hraně umí problikávat do rytmu písně, senzorová tlačítka vibrovat při doteku. Novinkou u Sony Ericssonu je FM vysílač, kterým si naladíte své oblíbené písně jednoduše např. v autorádiu. Přehrávači Walkman 3.0 nechybí akcelerometr a funkce Shake control i SensMe. K určení polohy poslouží nepříliš oblíbené mapy od Googlu, které si potřebují stahovat větší množství dat z internetu, na to dávejte pozor. Fotoaparát má sice kvalitních 3,2 Mpx, ovšem bez autofocusu i LED diody. Telefon se začal prodávat na přelomu srpna a září se zahajovací cenou nad deseti tisíci korun. Necháme na vás, zdali do telefonu investujete, nebo vyčkáte na snížení. Tak nebo tak, s modelem W980 si užijete mnoho společných okamžiku k nezapomenutí, to garantujeme.

sony-ericsson-w980
Klady
  • elegantní vzhled
  • nízká hmotnost a kompaktní rozměry
  • stereo headset HPM-77
  • propracovaný hudební přehrávač Walkman 3.0
  • funkce SensMe a Shake control v přehrávači
  • integrovaný akcelerátor pro sledování polohy přístroje (automatické ot
  • kvalitní QVGA displej s úhlopříčkou 2,2 palce
  • internetový prohlížeč NetFront
  • VGA kamerka pro videohovory
  • FM rádio s RDS
  • kvarteto datových přenosů (GPRS, EDGE, 3G a HSDPA)
  • nahrávání videa v rozlišení QVGA (320 x 240 px)
Zápory
  • přední lesklý povrch je snadno poškrabatelný
  • fotoaparátu chybí autofocus i přisvětlení (LED diody či xenonový blesk
  • reproduktory jsou nešikovně umístěny v místě, kde se telefon z pravidl
  • slot pro SIM kartu postrádá jakýkoliv pomocný výsuvný mechanismus
Diskuze ke článku
ikomi
Děkuji za velice pěknou recenzi. Mám tento telefon asi měsíc a nemohu si ho vynachválit. Jen bych ještě dodala, že v recenzi chybí jedna zajímavá a pro mne nesmírně vítaná funkce: možnost přiřadit ke každému kontaktu nejen vyzváněcí melodii, ale i upozornění na sms, takže už podle zvuku poznám, kdo mi píše. Mám zato, že toto je první SE, který tuto možnost nabízí.
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, mate pravdu, tuto moznost jsem zapomnel zminit, nyni ovsem koukam na model C902 a ma upozorneni na zpravu u kontaktu take, rovnez model C702. Nicmene vsechny tyto modely jsou ze stejneho obdobi uvedeni do prodeje i predstaveni. Skoda jen, ze se nedá nastavit vlastni melodie zpravy, ale jste odkazana na sestici tonu, cvaknuti a nejaky zvuk :( Telefon je celkove opravdu povedeny, souhlasim.
ikomi
Dobrý den, musím vás trochu poopravit. U modelu W980 opravdu nejste odkázán na šestici tónů. Pokud najedete na určitý kontakt, zvolíte Možnosti a v nich položku Upravit kontakt. V nastavení upozornění na zprávu je opravdu zdánlivě jen šest přednastavených zvuků, ale pod nimi se skrývá ještě jeden (neočíslovaný) s názvem Cosmic (nastaveno výrobcem), který se dá nahradit JAKÝMKOLIV zvukem (mp3, zvuk z diktafonu atd), který si přenesete do telefonu. Upozornění na zprávu může tedy být opravdu neomezený počet.
rendiga
Jako milovník hudby a věrný příznivec značky SE se s vámi chci podělit o své názory a zkušenosti. Není bluetooth jako bluetooth. I když k modelu W980 jsou dodávána velice kvalitní sluchátka, dávám přednost bezdrátovému spojení, a tak jsem si pořídil sluchátka SONY DR-BT21, která s tímto modelem komunikují naprosto skvěle a kvalita poslechu hudby i hovorů je z nich fantastická, m.j. i díky vynikajícímu ekvalizéru ve W980. Stejně tak výborně s telefonem spolupracuje příslušenství SE MBR-100 a SE MBS-100. Mám i náhlavní soupravu HBH-DS980, ale tu bych doporučoval pouze na hovory, protože při poslechu hudby je nutné špunty zarazit hluboko do uší, aby člověk slyšel nějaké basy.
A proč o tom píšu? Vlastním i telefony W710i a K800 a přesvědčil jsem se, že ne každé doporučované příslušenství výrobce s nimi funguje. Např: SE MBS-100. Výrobce zaručuje kompatibilitu s K800i, ale po koupi příslušenství budete zklamáni, protože nefunguje regulace hlasitosti. Oproti tomu s modelem W710i, toto příslušenství pracuje naprosto perfektně, přestože výrobce kompatibilitu s tímto příslušenstvím neuvádí.
Všem majitelům W980 přeji, aby se se svým telefonem zkamarádili tak jako já a autorovi článku děkuji za pěknou recenzi. Přiřazení ke kontaktu jakéhokoli zvuku k SMS opravdu funguje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze