Operátoři konečně snižují ceny za volání a sms v EU

1

Právě 29. srpnem dochází ke snížení cen volání v rámci Evropské unie. S cenou jdou dolu všichni tři operátoři, a to zhruba o jednu pětinu. T-Mobile zlevní o den později, 30. srpna. Zlevnění ovšem přichází po prázdninách, tj. největších žních operátorů.

Vodafone snižuje ceny roamingu v Evropě

Operátoři konečně snižují ceny za volání a sms v EU

Vodafone od 29.8. 2008 snižuje ceny za roamingové volání se službou Vodafone World v první cenové zóně, tedy v zemích EU a také ve Švýcarsku, Chorvatsku a Norsku. Minuta odchozího hovoru z těchto zemí bude stát 12,90 Kč a za minutu příchozího volání zaplatí zákazník 6,20 Kč. Operátor tak reaguje na aktuální regulační nařízení Evropské komise.

„Dosavadní regulace zatím uživatele tzv. eurotarifu k většímu využívání telefonu v zahraničí nepřiměla, délka i objem jejich hovorů se od zavedení regulovaných cen příliš nemění,“ říká Jaroslav Mařík, manažer roamingu Vodafonu ČR a dodává: „Počet uživatelů roamingové služby Vodafone Passport se naopak meziročně zdvojnásobil, průměrný objem i délka jejich hovorů jsou dokonce již více než dvojnásobně vyšší než u eurotarifu. Zhruba 60% všech minut provolaných ročně v roamingu, přitom připadá právě na zákazníky s Vodafone Passportem.“

Zákazníci Vodafonu si mohou vybrat ze dvou roamingových služeb - Vodafone World a Vodafone Passport. Služba Vodafone World je automaticky aktivována všem zákazníkům, kteří chtějí využívat roaming.

Vodafone World

  • Ceny jsou stejné pro zákazníky s tarifem i předplacenou kartou. Aktivace služby je zdarma.
  • Ceny volání v první zóně odpovídají regulovaným cenáým tzv. eurotarifu, jak je stanovila Evropská komise.

Vodafone World odchozí hovory (1 min.) příchozí hovory (1 min.) SMS
1 Zóna
12,90 Kč
6,20 Kč
8,33 Kč
2 Zóna
30 Kč
17,50 Kč
9,52 Kč
3 Zóna
60 Kč
35 Kč
14,28 Kč

Vodafone Passport

  • Umožňuje volat ze zahraničí za cenu domácího tarifu + spojovací poplatek, odpovídající dané cenové zóně.
  • V rámci cenové zóny může zákazník volat do ČR s jakýmkoli místním operátorem, přičemž cena zůstává vždy stejná.
  • Stejné podmínky pro majitele předplacených karet i tarifní zákazníky.
  • Aktivace zdarma.

Vodafone Passport jednorázový spojovací poplatek (pro příchozí i odchozí hovory) odchozí hovory (1 min.) příchozí hovory (1 min.) SMS
1 Zóna
22 Kč
dle domácího tarifu zákazníka
0 Kč
8,33 Kč
2 Zóna
50 Kč
dle domácího tarifu zákazníka
0 Kč
9,52 Kč
3 Zóna
80 Kč
dle domácího tarifu zákazníka
0 Kč
14,28 Kč

Roamingové zóny Vodafonu

  • Cenové zóny jsou identické pro uživatele služeb Vodafone Passport, Vodafone World a datový roaming.

Roamingové zóny Vodafonu

Roamingová zóna Země
1 Zóna
Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenątejnsko, Litva, Lotyąsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Vatikán, Velká Británie
2 Zóna
Albánie, Austrálie, Bělorusko, Bermudské ostrovy, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Čína, Dominikánská republika, Egypt, Indie, Izrael, Jamajka, Kanada, Makedonie, Maroko, Mexico, Moldávie, Nový Zéland, Srbsko, Singapur, Sýrie, Tunisko, Turecko, Ukrajina, USA, Vietnam
3 Zóna
Afghánistán, Alžír, Angola, Argentina, Arménie, Ázerbájdžán, Bahrajn, Bangladéš, Bolívie, Brazílie, Burkina Faso, Dominikánská republika, Ekvádor, Filipíny, Gabon, Gambie, Gruzie, Guatemala, Honduras, Hongkong, Chile, Indonésie, Irák, Japonsko, Jemen, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kazachstán, Keňa, Kolumbie, Korejská republika, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libanon, Libérie, Macao, Madagaskar, Malajsie, Maledivy, Mauricius, Mongolsko, Mosambik, Namibie, Niger, Nigérie, Nikaragua, Omán, Pákistán, Paraguay, Peru, Rusko, Salvador, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Tádľikistán, Tanzánie, Tchaj-wan, Thajsko, Uruguay, Uzbekistán


T-Mobile zlevňuje roaming v Evropské unii

Operátoři konečně snižují ceny za volání a sms v EU

Nové, nižší ceny roamingového volání splňující podmínky Evropské unie nabídne T-Mobile svým zákazníkům již od této soboty 30. srpna. Tarifní zákazníci mohou toto účtování využít prostřednictvím roamingového zvýhodnění EU, majitelům Twist karet bude účtování upraveno automaticky. Ceny klesnou o více než tři koruny v případě odchozích volání, u přijatých hovorů o necelé dvě koruny. Za rok existence si zvýhodnění EU aktivovalo 1,3 milionu tarifních zákazníků. Všem uživatelům předplacených karet bylo "evropské" účtování hovorů zavedeno automaticky.

Od 30. srpna bude stát tarifní i Twist zákazníky minuta odchozího hovoru v rámci zemí Evropské unie 11 korun bez DPH (13,09 Kč s DPH), příchozí volání přijde na 5,20 Kč bez DPH (6,19 Kč s DPH). Ceny ostatních služeb v roamingu (SMS, MMS, datové přenosy, hovory mimo EU) jsou účtovány sazbami základního roamingového ceníku - Happy roaming.

Kromě regulovaných "evropských" cen je v nabídce T-Mobile pro tarifní zákazníky i nadále roamingové zvýhodnění Cestovatel, které se vyplatí zejména při delších hovorech a vyniká výhodnými cenami všech služeb - nejen volání, ale i SMS a datových přenosů. Navíc se vztahuje i na USA a na turisty oblíbené Chorvatsko, které zatím čeká na vstup do unie. Zvýhodnění EU je naopak vhodné pro zákazníky využívající jen hlasové služby a cestující po Evropě.

Že Cestovatel má své místo roamingové nabídce, dokládá i desítka zemí, kde zákazníci T-Mobile nejvíce používají svůj mobil:

1. Německo 6. Francie
2. Slovensko 7. Polsko
3. Rakousko 8. Španělsko
4. Itálie 9. Maďarsko
5. Velká Británie 10. Nizozemí

Roamingové zvýhodnění EU

Ceník Ceny v Kč/min bez DPH Ceny v Kč/min s DPH
Odchozí hovory
11 Kč
13,09 Kč
Příchozí hovory
5,20 Kč
6,19 Kč
Poznámka: Nabídku EU nelze kombinovat s dalšími roamingovými zvýhodněními, například s Cestovatelem.

O2 pokračuje ve snižování cen za roamingové služby

Operátoři konečně snižují ceny za volání a sms v EU

Od 29. srpna 2008 mohou všichni zákazníci O2, kteří mají aktivovaný Eurotarif, volat o vice než 20 % levněji. Snížení cen odchozích a příchozích hovorů se dotkne hovorů v rámci EU zóny a do České republiky. Minuta odchozího hovoru nově vyjde na 13,10 s DPH (o 3,50 Kč s DPH méně). Na příchozím hovoru ušetří zákazníci 1,90 Kč s DPH. Ceny SMS a MMS zpráv zůstávají beze změny.

O2 Eurotarif se aktivuje automaticky všem zákazníkům (paušálním i uživatelům předplacených služeb), kteří si nově požádají o službu hlasového roamingu. Pokud měli již v minulosti hlasový roaming aktivní, pak jim byl O2 Eurotarif aktivován nejpozději do 30.9. 2007.

U zákazníků, kteří měli aktivovaný některý ze speciálních tarifů, jako např. O2 Smart Roaming, k automatické aktivaci nedojde. O2 Eurotarif si pak sami mohou aktivovat některým ze způsobů uvedených na www.cz.o2.com.

O2 Eurotarif

Ceník Původní ceny v Kč/min s DPH Nové ceny v Kč/min s DPH
Odchozí hovory
16,60 Kč
13,10 Kč
Příchozí hovory
8,15 Kč
6,25 Kč

Země zóny EU
Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenątejnsko, Litva, Lotyąsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Vatikán, Velká Británie
Diskuze ke článku
Tomáš
Data - Balíčky Platnost Volné MB Cena / měsíc Cena za 1MB
s DPH bez DPH s DPH bez DPH
2 MB Celý svět 2 107,10 90,00 53,55 45,00
4 MB Celý svět 4 214,20 180,00 53,55 45,00
10 MB Celý svět 10 357,00 300,00 35,70 30,00
50 MB Celý svět 50 1487,50 1250,00 29,75 25,00
EURODATA 250 MB EU 250 2368,10 1990,00 9,47 7,96

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze