Sony Ericsson T280: s hrdostí naklonovaný otrok
recenze

Sony Ericsson T280: s hrdostí naklonovaný otrok

1

Novinkový model T280i vychází z již dřívějšího modelu T250i. Pod elegantním obalem se skrývá barevný TFT displej, Bluetooth 2.0, FM rádio, 10 MB vnitřní paměti a 1,3 Mpx fotoaparát. Opět se setkáváme s pro low-endy typickým ovládáním pomocí kláves se zeleným a červeným telefonkem.


Oficiální fotografie - Sony Ericsson T280i

Model T280 jako by z oka vypadl svému předchůdci, jehož očíslování je o tři desítky nižší - T250i. Jak ukáže náš test, novinek přináší tak málo, že bychom je spočítali na prstech jedné ruky. Pokud vás osloví stylový design a cena pod dvěma tisíci korun, pak je vše v pořádku. Mobilní trh však je, zdá se, již poměrně zahlcen podobnými low-endy, dokonce pak většinou od stejného výrobce.

Technické parametry

Rozměry100 x 45 x 13 mm
Hmotnost82 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení stříbrno-černé, měděno-černé
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
DisplejTFT, rozlišení 128 x 160 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 1,7 palce
Paměť10 MB
Otevřený operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkcekalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, budík, synchronizace s PC, SMS, MMS, paměť pro 1000 kontaktů
Multimédia48-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (mp3), FM rádio, JAVA, WAP 2.0
Fotoaparát1,3 Mpx (1280 x 1024 px), až 4x digitální zoom
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třída 10)
Baterie a výdržLi-Pol 780 mAh
Doba hovoru: 7 hodin
Pohotovostní režim: 300 hodin
Cena a dostupnost 2 000 Kč
květen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem

Pro koho je Sony Ericsson T280?

  • pro ty, co potřebují levný telefon se základními funkcemi
  • koupí si ho především starší občané, kterým sedne

Pro koho naopak není Sony Ericsson T280?

  • pro lidi, kteří potřebují funkcemi našlapaný telefon
  • nekoupí si ho ti, kteří lpí na slotu pro paměťové karty a přehrávači

Design a konstrukce: kovová linie

Vzhled nepřináší nového takřka nic. Opět se jedná o kovový design s lehce zaoblenými hranami, u něhož hrají prim příjemné rozměry 100 x 45 x 13 mm a hmotnost 82 gramů. Zadní strana telefonu dostala 1,3 Mpx fotoaparát, což je takovou nouzovkou v krizových situacích bez klasického fotoaparátu. Nelze upřít snahu výrobce o podmanění části zákazníků toužících po levných telefonech, avšak měl by se stejnou vervou nasazovat i funkcemi prošpekované modely. Zatím převažuje spíše evoluce výměnných krytů.

Na modelu T280 nás na přední straně upoutá spíše pohodlná klávesnice, než malý displej se zastaralým rozlišením, které používá snad už jen hrstka výrobců. Černo-stříbrná kombinace barev jasně vymezuje hranici mezi částí tlačítek a displeje. Hrany jsou mírně zkosené, přitom neostré, což působí dobře při držení v ruce. Jediný port se nalézá na horní hraně telefonu a je to ten důvěrně známý nacvakovací plochý, často proklínaný zanesením a nefunkčností.

Baterie a výdrž: s větrem o závod

Baterie telefonu je typu Li-Ion a přísluší jí kapacita 780 mAh. Telefon nemá vysoké energetické požadavky, proto je taková hodnota dostačující. Řečí čísel vydrží přístroj v pohotovostním režimu až 300 hodin, při volání nepřetržitě až 7 hodin. My jsme jej při využívá, což se rovnalo několika vyřízeným hovorům, poslaným sms zprávám a poslechu FM rádia (1-2 hodiny) udrželi při životě zhruba tři dny. Tato -hodnota rapidně klesne využíváním fotoaparátu, proto ji berte spíše jako orientační. K baterii se dostanete snadno po odejmutí zadního krytu. K tomuto účelu jsou v bocích konstrukce dvě prohlubně, za které kryt sejmete. SIM karta je umístěna nad baterií, její samostatné vyjmutí bez předchozí manipulace s baterií je však vyloučeno.

Ovládací blok a klávesnice: potvrzovací střed schází

Jak už bylo řečeno, telefon je nekompromisní kopií svého předchůdce, proto i v sekci klávesnice nedošlo k žádné změně. Jednotlivé tlačítkové plošky jsou umístěné lehce nad povrch, zároveň je šikovně vyřešen rozestup, který dociluje bezproblémového psaní. Pro majitele dražších telefonů bude psaní zpočátku únavné, klávesy jsou značně tuhé při dotecích. Hlavní ovládací prvek, čtyřsměrné tlačítko, má předdefinovány směry v podobě zkratek, které nejdou navolit samostatně - nahoru je fotoaparát (popř. i jeho spoušť), doleva možnost napsat novou SMS či MMS, dole jsou kontakty a napravo rádio. V tomto bodě jsme čekali od výrobce nápravu, opak je pravdou. Do menu se dostáváme levých funkčním tlačítkem, pravé funkční představuje bránu ke kontaktům. Zamykání se provádí podobně jako u nejnižších Sony Ericssonů - hvězdičkou a levou kontextovou klávesou. Pohyb v menu je vcelku rychlý, i když minimálně zlomek sekundy si počkáte vždy. Úděsné tři vteřiny ale budete muset čekat například na zobrazení fotky.

Displej: 1,7 palce opravdu málo

Použitým displejem jsme se zabývali již v samém úvodu našeho testu. Nyní tedy ještě specifikujeme, že se jedná o TFT displej s 65 tisíci barev, jehož rozlišení je pouhých 128 x 160 px, přičemž úhlopříčka činí 1,7 palce. Sklíčko chránící displej od poškrábání je položené v jedné rovině s předním krytem, proto se nedivte snadnějšímu poškrábání a ušpinění. V nastavení upravíte hodnotu jasu, avšak výsledný dojem to rozhodně nevylepší. Pokud měl model T280 být nástupcem, očekávali bychom změnu např. i v displeji, za nějaký s vyšším rozlišením.

Prostředí telefonu, ovládání: úspěchem jest jednoduchost

Změny se neudály ani v hlavním menu, které zůstalo v podobě matice 3 x 3. Své místo tu nalézají neanimované ikony: doplňky, internet, rádio FM, budíky, zprávy, fotoaparát, hovory, kontakty, nastavení. O ovládání bylo řečeno dost už v předešlých sekcích. Nemělo by nikomu činit problémy. Vše důležité si dokážete upravit v nastavení telefonu.

Fotoaparát: jinak, než nutně, nefotit

Fotoaparát je u podobně zaměřených telefonů spíše rarita, kterou občas majitel hrdě využije. T280 může nabídnout 1,3 Mpx fotoaparát, který postrádá autofocus. Snímky umí pořizovat s různými efekty (černobílý, negativ, sépiový odstín), umožňuje nastavit noční režim, kvalitu pořízené fotografie i velikost obrázku. Zamrzí snad jen absence natáčení videa, které by v podobných rozlišeních, jaké má např. displej, bylo stejně tragické.

Telefonování, telefonní seznam a zprávy: 300 kontaktů a 450 SMS

Telefonní seznam vás omezuje maximálně třemi položkami pro jedno jméno, přičemž položky mohou být pouze a jen telefonní čísla. Celkem je prostor pro uložení až 300 kontaktů. Pro Sony Ericsson je typické řazení jmen s háčkem na konec seznamu, nic jiného nečekejte ani u modelu T280. Slovník T9 připouští diakritiku, před odesláním SMS zprávy ji ořeže. Editor SMS nemá zásadnější chybu, za připomenutí stojí snad jen to, že by se hodilo více velikostí písma. Počet SMS je limitován 450, MMS mohou mít maximální velikost 100 kB a ukládají se do sdílené paměti.

Organizační a datové funkce: FM rádio a Bluetooth

Trochu vzhledově pozměněná amatérská kalkulačka bez pořádných funkcí dává opět tušit, že tudy cesta nevede. Desítky měsíců spatřujeme tutéž kalkulačku, ovšem nyní již ve třetí kosmetické a barevné úpravě. Dále nechybí kalendář s denním zobrazením událostí, časovač, stopky a hry. Dvojici her (JC Does Texas, QuadraPop) máte předinstalovanou, další JAVA hry by mohly jít doinstalovat. poslední zmínka padá o složce Moje soubory, ve které se ukrývají fotografie, obrázky, zvuky, schémata. Zapomenout nesmíme ani na FM rádio. S datových funkcí podporuje telefon bezdrátový přenos Bluetooth 2.0 včetně A2DP profilu pro stereo poslech, USB 2.0 a z datových přenosů GPRS (třída 10).

Zhodnocení: Brát či nebrat?

V otázce využití nás telefon přesvědčil a obstál, ale představovali jsme si alespoň více dílčích změn, než jen přidaný Bluetooth 2.0 oproti předchůdci. Vzhledové telefony jsou sice "IN", ale zasloužily by si tento fakt podtrhnout i lepší výbavou, kterou, zdá se, Sony Ericsson stále schovává do budoucna. Není se pak čemu divit, že jeho zisky a prodej začínají jít opačným směrem, než by jeho zástupci chtěli. Pokud máme vyslovit ortel, jestli model T280 pořídit, či nikoliv, pak se v prvé řadě zamyslete, komu model bude určen. Starším lidem se zájmem jen o volání a napsání sms, i občasnému focení, bude bezesporu vyhovovat. Cena se pohybuje ke konci srpna na hranici 2 tisíc korun, prodává se jak u operátorů, tak v běžných obchodech s mobilními telefony.

sony-ericsson-t280
Klady
  • kompaktní tělo
  • kovový ráz
  • jednoduché ovládání
  • základní funkce
  • podsvícení tlačítek
  • FM rádio
  • 1,3 Mpx fotoaparát
  • Bluetooth 2.0
Zápory
  • displej (128 x 160 px)
  • tvrdší tlačítka