Vodafone 226: cenově vás určitě nezničí
recenze

Vodafone 226: cenově vás určitě nezničí

Na trhu se potuluje velké množství low-endů. Mezi ty opravdu nejlevnější se řadí Vodafone 226, který je povedený vzhledově, má dlouhou výdrž, paměť na 250 kontaktů a 100 sms, budíky a nechybí dokonce ani hra MySudoku. Za cenu pár set korun po přečtení recenze sami posuďte jeho zakoupení či odmítnutí.

Vodafone 226 se už nějaký čas na trhu prodává. Pamatujete na jeho předchůdce, model 225, který se svého času krčil v regále každého supermarketu Tesco? Novější z dvojice superlevných telefonů pochází od francouzského výrobce Sagem. Za cenu na hranici 700 Kč, za kterou se toto léto prodává, získáte přístroj na volání i psaní zpráv. Ideální společník pro méně zručné uživatele nebo jako záložní mobil na vaši druhou SIM kartu.


Oficiální fotografie - Vodafone 226

Technické parametry

Rozměry 103 x 46 x 11 mm
Hmotnost 65 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě GSM 900 / 1800 MHz
Displej pasivní, typu CSTN, rozlišení 128 x 128 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 1,5"
Paměť -
Operační systém ne / (vlastní UI)
Organizační funkce kalendář, kalkulačka, převodník měn, opakovaný budík, SMS, slovník T9, hra MySudoku
Multimédia -
Datové funkce -
Baterie a výdrž Li-Ion 670 mAh
Doba hovoru: až 3 hodiny, pohotovostní režim: až 240 hodin
Cena a dostupnost 699 Kč (nedotovaná cena u Vodafonu k 25. červenci 2008)
srpen 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku

Pro koho je Vodafone 226?

  • pro lidi, kteří dražší přístroj nešetří od nárazů a poškození
  • pro všechny, co shánějí záložní telefon pro alternativní SIM kartu

Design a konstrukce: superlevný telefon, který se designově povedl

Mobilní telefon pod tisíc korun? Žádný problém! Jedním takovým je Vodafone 226, o kterém jsme v polovině července psali v souvislosti se speciální akcí za 777 Kč. Podíváme-li se na telefon z hlediska konstrukce, zjišťujeme, že je více než průměrná, spíše lehce nadprůměrná, pevná. U telefonu v této cenové relace bychom očekávali samotné mobilní dno, ale ono tomu tak vůbec není.

Hrany na sebe dobře lícují, kryty nevržou. Jsme mile překvapeni, co Sagem s tak ultralevným telefonem vyvedl za kousky. Trochu problematičtější je snad jen sejmutí krytu baterie, který vypadá jak kůže obojživelníka. Přední strana je navržená jako správný fotbalový trávník. Okraje jsou položeny o nepatrný kousek níže, než prostředek telefonu. Na hřišti to zapříčiní správné odvodnění plochy, co ale u telefonu? Zřejmě jen kosmetická úprava pro snazší zalíbení telefonu budoucím majitelům.

Boky jsou lemovaný chromem, který je přerušen jen jedinou zdířkou na těle telefonu, a to pro nabíječku. Zároveň je správně kryt gumou, která zapadá do mezery. Překvapily nás také rozměry telefonu, zejména jeho štíhlost, která se pohybuje na úrovni 11 mm. Ostatní rozměry 103 × 46 mm jsou očekávané. Hmotností pouhých 65 gramů nebudete čas od času vědět, že jej vůbec v kapce nosíte.

Baterie a výdrž: uspokojivá kapacita si s telefonem tyká

Telefon je napájen Li-Ion baterií o kapacitě 670 mAh, kterou však ne každý dokáže vyndat tak snadno. Zmíněný zadní kryt je dosti složitou překážkou. V pohotovostním režimu vám přístroj setrvá až 240 hodin, při volání počítejte se 3 hodinami. Při našem testu jsme se pohybovali kolem třech dnů provozu. SIM karta se nalézá vedle baterie a její vyjmutí je oproti sejmutí krytu hračka. Kdo by hledal slot pro paměťové karty, zřejmě by chtěl od telefonu za tak banální cenu příliš.

Ovládací blok a klávesnice: překvapivě jednoduché, ale schází vyvýšení tlačítek

Hlavním ovládacím prvkem je pětisměrné tlačítko, jehož lemuje stříbrná linie mírně nadzvednutá, to kvůli snazšímu potvrzování daných směrů tlačítka. Celá klávesnice je v jedné rovině s okolním krytem, takže psaní není až zas tak jednoduché. Na pohled sice působí přijatelně, po několika dotycích názor rychle změníte. Stlačení kláves nemusí být nijak razantní, mírné vyvýšení nám ale scházelo. Povrch je matný a neulpívají na něm otisky prstů, což samozřejmě chválíme. Podsvícení je světle modré, ne ovšem tolik intenzivní, okraje tlačítek jsou špatně čitelná. Použitým materiálem je plast, který se vyskytuje na celém obalu telefonu vyjma postranní linie a středového tlačítka.

Displej: zas tak pasivně na mě nemusíte, prosím

Použitým „oknem“ do telefonu je displej s 65 tisíci barev, který má malé rozlišení 128 x 128 px, a je pasivní. Barvy tedy působí zašedle a neostře, což ostatně poznáte z následujících screenů. Kontrast lze upravovat v nastavení telefonu. Mrzí nás otisky prstů, které lehko ulpívají na průhledném krytu displeje, čímž kazí nejen čitelnost. Tu omezuje přece jenom více slunce, na kterém si budete marně louskat zuby, když bude potřeba cokoliv přečíst. Šetřič obrazovky nečekejte, displej se po pár vteřinách nečinnosti sám vypne a k jeho znovurosvícení je nezbytné aktivace kterýmkoliv tlačítkem.

Prostředí telefonu, ovládání: naučíte ovládat i batole

Snadněji už to nejspíš nejde. Takové heslo se šíří všemi kouty prostředí modelu 226. Nabídka je rozdělena do šestice ikon, a to kontakty, zprávy, volání, nastavení, doplňky a budík. Jednoduché obrázky znázorňují každou ikonu, přičemž po posunu na další se pokoušejí o animaci. Zamykání provádíme tlačítkem s hvězdičkou, které přidržíme asi dvě sekundy, odemknutí provede kliknutím na totožné tlačítko a následně levé kontextové.

Telefonování a telefonní seznam: správa pár kontaktů mu problém nedělá

Složka kontakty je hned první v menu. Dá se v ní přidat kontakt, a to až do kapacity 250 čísel v telefonu. Můžete např. kontakty hromadně kopírovat nebo mazat, vytvářet skupiny volajících, sledovat zaplnění místa v telefonu i na SIM kartě. Užitečné jsou přednastaveného skupiny volajících, mezi nimiž nechybí rodina, přátelé, práce a ostatní. Ve výpise volání nalézáme jak čísla volaná, přijatá a zmeškaná, tak i informaci o délce hovoru. Nic víc běžný uživatel v tomto směru nepotřebuje, u tak levného telefonu obzvlášť.

Zprávy: podivme se, umí odpočítávat znaky od začátku psaní

Prostor v telefonu určený pro zprávy dokáže pojmout rovných 100 sms. Psaní nové zprávy je v jednoduchém okně, jemuž nechybí odpočítávání znaků hned od začátku psaní, včetně zobrazení počtu sms, do kterých se zpráva rozdělí. Celkem je možno napsat až pět částí – sms. K dispozici je také slovník T9, jenž snadno vypnete, pokud vám nevyhovuje. Nastavení zpráv umožňuje měnit dobu platnosti zprávy, potvrzení a preferované uložení. Vodafone 226 neumí pracovat s MMS, stejně tak si zuby vyláme s žádostí emailového klienta. Nic takového opravdu nehledejte.

Organizační a datové funkce: zcela neposkvrněn daty

Minimum nabídne telefon z hlediska organizace. Připraven je jednoduchý kalendář, do něhož lze vepisovat důležité záležitosti, dále kalkulačka, která by možná předčila roky stejnou v podání Sony Ericssonu, převodník měn, jehož smysl a využití moc uživatelů neocení. Probuzení zařídí jeden za tří připravených budíků. Na závěr nesmíme zapomenout ani na šikovnou hru určenou pro chvíle nudy – MySudoku. Po spuštění nastavíte úroveň hry a honička s časovým rekordem může začít.

V otázce datových funkcí se příliš rozepisovat nebudeme. Ne, že bychom telefonu chtěli škodit, nýbrž není o čem psát. Přístroj není určen k prohlížení webových stránek. Nemá datové přenosy (GPRS, EDGE). Také sluchátka bychom nepřipojili, stejně tak i telefon k počítači.

Zhodnocení: Vodafone 226 za pakatel

Z prvotního kontaktu s telefonem jsme měli trochu strach, že nebudeme mít v podstatě co otestovat. Přístroj vypadal až moc jednoduše. Při bližším prozkoumání menu se ovšem nalezlo hned několik důvodů, proč si naši pozornost získal. Vše je velice jednoduché, snadno přístupné i naprostým mobilním zavrhovatelům. Nechybí přeinstalovaná hra MySudoku, kalendář a kalkulačka. Ani vzhledově se Vodafone 226 nenechá zahanbit. Sagem, který jej pro operátora vyrobil, si dal opravdu záležet na kvalitním provedení. Zdali koupit či ne, pak jako záložní telefon v nouzi klidně, stejně tak bude sloužit i těm, kteří s telefonem příliš neumějí a stačí jim jen volat a napsat nějakou zprávu čas od času.

vodafone-226
Klady
  • nízká hmotnost
  • cena
  • výdrž
  • 3 budíky
  • 250 kontaktů
  • 100 sms zpráv
  • hra MySudoku
Zápory
  • pasivní displej
  • klávesnice
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze