Opera 9.5 beta: vyzkoušeli jsme funkčnost

Dlouho očekávaná verze mobilního prohlížeče Opera se rozrůstá o verzi 9.5 beta, která je určena pro všechna zařízení s operačním systémem Windows Mobile. Vyzkoušeli jsme funkčnost a dělíme se s vámi o první dojmy.

Uživatelé, kteří využívají např. Symbian, mají prozatím smůlu. My jsme se ihned po vydání beta verze rozhodli otestovat ji v telefonu HTC Touch Dual.
Ze stránek www.opera.com/products/mobile jsme nejprve stáhli instalační soubor mající 4,16 MB. Telefon provedl instalaci během několika sekund. Hned poté se objevila kýžená domovská stránka Opery 9.5.

Opera 9.5 beta: vyzkoušeli jsme funkčnost

Je třeba v úvodu vývojáře pochválit za velice dobře vypadající vzhled, který ničím neruší, naopak působí až neskonale prvotřídním. Načítání stránek bylo, alespoň v našem případě, celkem svižné. Vykreslování je postupné, můžete tedy bez problémů číst již načetlý kus stránky, aniž by byla otevřená celá. Horní a dolní panel mizí automaticky. Přesun po stránce je až neuvěřitelně plynulý. Přiblížení části stránky docílíme dvojklikem, stejně tak i jeho případnému oddálení.

Šipka na dolním panelu směřující vzhůru je hlavním vodítkem nejen do nastavení prohlížeče. Nalézáme tu hlavní nastaveni, záznamy o stáhnutých souborech, informace o otevřené stránce, historii, uložené stránky, pomoc a ukončení prohlížeče. V hlavním nastavení můžeme měnit domovskou stránku, zobrazení, velikost písma, nebo např. blokování některých vyskakovacích oken.

Horní panel slouží k zadávání požadované adresy, přičemž sám nabízí již použité odkazy. Dolní panel nese pětici ikon, řečeno zleva – předchozí stránka, oblíbené, otevření nového okna nebo přechod na jiné otevřené okno, domovská stránka a již zmíněné nastavení. Do pěti sekund od nečinnosti se prohlížeč sám přepne do režimu zobrazení přes celý displej.

Opera 9.5 beta je opravdu povedeným prohlížečem. Nejsme si ovšem jisti, zdali uživatelé raději nesetrvají u již využívaných prohlížečů Opera Mini nebo Internet Explorer. Rychlostí a paměťovou zátěží se bohužel nová Opera 9.5 nemůže nikterak přehnaně honosit. Vývojáři navíc oznámili, že nelze počítat s podporou ActiveX, občas si Opera nerozumí s prediktivním vkládáním znaků, mohou nastat problémy s ostatními jazyky (kromě angličtiny), či při instalaci prohlížeče na paměťovou kartu nemusí fungovat vše jak má. Prostě beta verze pár much má, s tím se muselo počítat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze