Nokia 3120 classic: levný všeuměl s 3G
recenze

Nokia 3120 classic: levný všeuměl s 3G

5

Nokia 3120 classic je kompaktní mobilní telefon klasické konstrukce, který nabídne QVGA displej, hudební přehrávač, FM rádio, 2 Mpx fotoaparát s možností nahrávat CIF video, slot pro paměťové karty microSD, EDGE a také podporu 3G včetně videohovorů. VIDEO

Finský výrobce připravil na léto velmi zajímavého zástupce střední třídy - Nokii 3120 s přídomkem classic. Označením se jedná o nástupce dřívějšího modelu 3120 z roku 2004. Klasický uhlazený design, příjemné rozměry a hmotnost, kvalitní výbava, … to vše navíc za příjemnou cenu. Pokud chcete držet krok se světem a nechcete si pořídit drahý telefon, pak by mohla být právě Nokia 3120 classic tou správnou volbou pro vás.


Nokia 3120 classic - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry111 x 45 x 13,4 mm
Hmotnost85 gramů
Konstrukceklasická
Barevné provedeníčerné (Graphite), fialové (Plum), červené (Mocca)
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2 palce
Paměť24 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až do velikosti 4GB, není součástí balení)
Operační systémne / (vlastní UI Series 40 5th Edition s Feature Packem 1)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, stopky, odpočítávací měřič, kalkulačka, záznamník, převodník, světový čas, hlasové příkazy, flight-mód
Multimédia128-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, eAAC+), FM rádio s funkcí Visual Radio, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, Yahoo! Go, přeinstalovaný internetový prohlížeč WidSets a Opera Mini 3.1.8
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), přisvětlovací LED dioda, až 8x digitální zoom, režim (portrét, na šířku), samospoušť, sekvence snímků, noční režim, vyvážené bílé, efekty
nahrávání CIF videa (352 x 288 px) s rychlostí 30 snímků/s
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-Ion 1 000 mAh
Doba hovoru: až 3 hod 20 min (GSM), 2 hod 45 min (UMTS), pohotovostní režim: až 300 hodin
Cena a dostupnost4 500 Kč
červen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku AC-3
  • mobilní telefon Nokia 3120 classic
  • baterii BL-4U
  • headset HS-40


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia 3120 classic

Pro koho je Nokia 3120 classic?

  • pro všechny, kteří chtějí držet krok se světem a nechtějí si pořizovat cenově drahý telefon
  • pro lidi, kteří hledají kompaktní telefon s dobrým poměrem cena/výkon a podporou 3G

Design a konstrukce: konzervativec mnoha tváří

Telefon klasické konstrukce působí čistě konzervativním dojmem. Podobný uhlazený design jsme u finského výrobce mohli spatřit za poslední rok už nespočet krát. Nyní výrobce tento model oživuje alespoň trojicí barevných provedení, ve kterých bude telefon na trhu dostupný na přelomu května a června. Jedná se o černé (Graphite), fialové (Plum) a červené (Mocca) provedení. Nokia 3120 classic mile potěší kompaktními rozměry, které činí 111 x 45 x 13,4 milimetrů a také příjemnou hmotností 85 gramů. V ruce se telefon drží velmi dobře, na čemž mají zásluhu i zakulacené hrany.


Nokia 3120 classic se v ruce drží bezproblémově díky kompaktním rozměrům a hmotnosti

Nokia 3120 classic je vyrobena z měkkého plastu, který na sebe perfektně lícuje. Nepříjemné pazvuky se proto neozývají ani při nadměrném stisku. Kryt baterie drží doslova jako přibitý. Za konstrukční zpracování si tedy výrobce zaslouží značnou pochvalu. Přední strana telefonu je zhotovena z lesklého plastu, který působí jako úspěšný lapač otisků prstů. Zbylé strany jsou na tom lépe. Černý matný plast je lehce pogumovaný a zabraňuje výskytu nežádoucích nečistot.


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu

Na přední straně nad displejem Nokie 3120 classic najdeme logo výrobce, kamerku pro videohovory a reproduktor. Pod displejem se nachází navigační čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem, dvojice kontextových kláves, tlačítka pro příjem nebo ukončení hovoru a klasická numerická klávesnice. Na pravém boku se uchytila pouze dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti, jenž poslouží také pro spuštění PTT (Push To Talk). Na protějším boku žádný prvek nenajdeme. Horní strana přináší pouze tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje. Spodní strana skýtá mikrofon, 2 mm konektor pro připojení nabíječky, dírku pro uchycení šňůrky, 2,5 mm konektor Jack pro připojení headsetu a microUSB konektor chráněný plastem. Na zadní straně se rozprostírá objektiv fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou a reproduktor.


Boky Nokie 3120 classic...na levém boku nic nenajdeme, zbylé boky jsou na tom ale lépe

Baterie a výdrž: Li-Ion s kapacitou 1 000 mAh

Nokia 3120 classic nabízí baterii BL-4U typu Li-Ion s kapacitou 1 000 mAh. Při standardním zatížení nám telefon vydržel v GSM sítích zhruba 3 až 4 dny. Následné nabíjení na 100% trvalo přibližně 2 hodiny a 15 minut. Oficiální údaje výrobce hovoří o max. době hovoru až 3 hodiny a 20 minut v sítích GSM nebo 2 hodiny a 45 minut v sítích UMTS. Pohotovostní režim činí až 300 hodin v obou sítích. K baterii se dostaneme po vyjmutí zadního krytu. Pod baterií se nachází slot pro SIM kartu, ke kterému se dá dostat bez sebemenších problémů. Slot pro paměťovou kartu microSD je umístěn na pravém boku přístroje pod krycím plastem. Karty můžeme měnit i za běhu, není tedy nutné telefon restartovat.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie...na posledním obrázku slot pro paměťové karty microSD

Klávesnice: kvalitní klasika

Klávesnice se skládá celkem z 12-ti jednotlivých tlačítek, která jsou dostatečně velká, oddělená od sebe a s dobrou odezvou. Jejich povrch je vyveden, stejně jako celá přední strana, v lesklém kabátku. Otisky prstů se tedy celkem dobře uchycují. Na námi testované černé variantě telefonu to však nebylo příliš patrné. Celkově ale můžeme klávesnici jedině pochválit. Zprávy se píší velmi dobře, stisk numerických tlačítek je jistý a překlepy téměř nenastanou. Podsvícení je rovnoměrné a s dostatečnou intenzitou.


Numerická klávesnice ve dne a v noci...intenzitu podsvícení můžeme pochválit, až na absenci regulace

Displej: 16 milionů na pochodu

Nokia 3120 classic obdržela od svého výrobce aktivní TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 bodů) a schopností zobrazit až 16 milionů barev. Úhlopříčka činí 2 palce. Čitelnost displeje na přímém slunci je standardní, žádný propadák, ale ani zázraky se nekonají. V nastavení telefonu lze zvolit motiv (v telefonu naleznete motivy: Abstract, Graphite, Mountains a Simple), tapetu v podobě obrázku na pozadí, barvu písma v pohotovostním režimu, spořič displeje, velikost písma a je možné také vypnout logo operátora. Co nás ale zamrzelo, v Nokii 3120 classic není možné změnit úroveň jasu. Telefon tak například v noci zbytečně moc oslňuje a ubírá tedy i značné množství na výdrži baterie. Chybí také hodiny úsporného režimu.


Aktivní pohotovostní režim...|...motivy...|...spořiče displeje...|...nastavení displeje

Hlavní menu, ovládání: nic nového pod sluncem

Hlavním ovládacím prvkem je navigační čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem. Tomu sekunduje dvojice kontextových tlačítek a tlačítka pro příjem nebo ukončení hovoru. Ovládání je bezproblémové. Po stisknutí tlačítek je slyšet mírné cvaknutí. Podsvícena jsou všechna tlačítka kromě navigační klávesy. Nokia 3120 classic nabízí uživatelské prostředí Series 40 5th Edition s Feature Packem 1. Hlavní systémová nabídka se zobrazuje buď ve formě matice ikon (s nebo bez popisků), v podobě seznamu nebo záložek. Podnabídky jsou poté zobrazované pouze jako seznam. Nokia 3120 classic nabízí aktivní pohotovostní režim. Telefon také podporuje směrové zkratky na navigační klávese, seznam rychlé nabídky v podobě volby „jdi na“ a automatický zámek klávesnice (lze nastavit časové rozmezí 1 sekunda až 60 minut a 59 sekund). Klávesnice se jinak manuálně zamyká/odemyká stisknutím středu navigační klávesy a následně hvězdičky.


Zobrazení hlavního menu...|...tabulka s popisky...|...seznam...|...záložky

Zábava: hudba na každém kroku

Veškerý multimediální obsah se skrývá ve složce galerie a je dále tříděný na obrázky, videoklipy, hudební soubory, motivy, grafiku, tóny, nahrávky a přijaté soubory. V případě, že se v telefonu nachází paměťová karta, objeví se také její obsah mezi těmito složkami. V galerii lze jednoduše vyhledávat soubory pomocí postupného zadávání znaků. Nokia 3120 classic disponuje vnitřní pamětí o velikosti 24 MB. Tu je dále možné rozšířit paměťovými karty microSD až do velikosti 4GB. Karta však není součástí základního balení, budete si ji tedy muset případně dokoupit. Slot výrobce umístil na pravý bok přístroje pod ochranný kryt baterie, není proto nutné telefon po výměně karet vypínat a zapínat.


Prostředí hudebního přehrávače...|...nastavení...|...seznam skladeb

Hudební přehrávač je velice povedený. Skladby umí třídit podle ID3 tagů na jednotlivé interprety, alba a žánry. Hudební soubory však lze procházet i neroztříděné, tedy všechny pohromadě. Nechybí možnost vytváření vlastních playlistů. V hudebním přehrávači se také nachází přehrávač videa, který podporuje režim videa přes celý displej (na šířku). Telefon dokáže přehrát hudební soubory ve formátech MP3, MP4, AAC, eAAC+ a disponuje 128-mi hlasou polyfonní melodií. Nokia 3120 classic dokáže přehrávat skladby náhodně nebo opakovaně (pouze aktuální skladbu, všechny skladby, žádnou) a hudebnímu přehrávači není cizí ani minimalizace na pozadí či zobrazení obalu desky, který je vždy připojený k mp3 souboru. V nastavení nechybí ekvalizér (normální, pop. Rock, jazz, klasika, sada 1 a sada 2) s možností vlastního nastavení, rozšíření sterea nebo volba motivu přehrávače (standardní nebo podle nastaveného motivu v telefonu). Hudební funkce doplňuje FM stereo rádio s funkcí Visual Radio. Na RDS se bohužel opět pozapomnělo, to je v dnešní době výsada pouze dražších Nokií. K telefonu je dodáván mono headset HS-40, který se připojuje do 2,5 mm konektoru, nikoliv standardního 3,5 mm Jacku. Není však problém si přikoupit redukci.


Přehrávač hudby...|...FM rádio...|...ekvalizér

Fotoaparát: pro okrasu

Nokia 3120 classic disponuje vestavěným fotoaparátem s rozlišením dnes již podprůměrných 2 Mpx (1600 x 1200 px). Objektiv fotoaparátu bohužel není chráněn krytkou, je proto potřeba si dávat větší pozor na jeho poškrábání. Výsledné fotografie pomáhá zlepšit, v temnějším prostředí, přisvětlovací LED dioda. Výrobce však zapomněl na velmi důležitý autofocus. Prostředí fotoaparátu naběhne zhruba do dvou sekund od aktivace pomocí příslušné položky v menu, zkratce či ikonky v aktivním pohotovostním režimu.


Dvoumegapixelový fotoaparát Nokie 3120 classic v akci

V nastavení nalezneme volbu pro přepnutí režimu fotoaparát/video, režim (na šířku, na výšku - portrét), nastavení úrovně jasu, noční režim, blesk (zapnout, vypnout, automaticky), samospoušť, sekvence obrázků, efekty (normální, odstíny šedé, hnědá, negativ), vyvážení bílé, volbu rozlišení (1600 x 1200, 1280 x 960, 1152 x 864, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 px), nastavení zvuku fotoaparátu (vypnout, zapnout) atd. Nokia 3120 classic nabízí až 8x digitální zoom. Pořízený snímek se ukládá zhruba 3 vteřiny, poté lze fotit dále. S přední kamerkou není možné pořizovat fotografie ani video, slouží pouze pro videohovory.

Zkušební fotografie - Nokia 3120 classic:


Exteriér za dobrých světelných podmínek...|...zamrzí časté slévání barev, což je dobře vidět na prostřední fotografii


Makro v podání Nokie 3120 classic...|...ukázka efektu negativ

U zkušebních fotografií je znatelný mírný šum, rozostření a hlavně slévání barev, což je dobře vidět například na snímcích se zelenými lístky stromů. Největším handicapem fotoaparátu je absence autofocus. Proto nemáte s telefonem sebemenší šanci pořídit ostré snímky ze vzdálenosti méně než půl metru. Pokud však fotíte na delší vzdálenost než pár metrů a navíc v místě s dostatkem světla, pak máte velkou šanci pořídit celkem kvalitní fotografie.


Prostředí fotoaparátu a různá nastavení

Finský výrobce v technických informacích těsně po oficiálním představení tohoto telefonu zmiňoval nahrávání videa "ve vysoké kvalitě". Doufali jsme tedy ve video s VGA (640 x 480 px) rozlišením, jako tomu je u jiných Nokií. S telefonem je však nakonec možné pořídit video v nižším a poměrně nepraktickém rozlišení CIF (352 x 288 px) s 30 snímky/s. Video se ukládá do paměti telefonu či na paměťovou kartu microSD ve formátu 3GP. Jeho maximální délka je přímo úměrná velikosti volné paměti. Potěšilo nás, že během nahrávání videa je možné použít postupný zoom. Škoda jen, že nejde u nahrávání videa použít přisvětlovací LED diodu.

Zkušební video 1 (3gp, 1 169 KB, 352 x 288 bodů)
Zkušební video 2 (3gp, 1 158 KB, 352 x 288 bodů)

Telefonování a telefonní seznam: až 2000 kontaktů a hlasové vytáčení

Paměť telefonu pojme až 2000 kontaktů. V telefonním seznamu lze zobrazit kontakty pouze v telefonu, pouze na SIM kartě anebo všechny kontakty dohromady. Ke každému kontaktu lze přidělit kromě čísla také adresu PTT (Push To Talk), e-mail, video, tón, webovou adresu, název firmy, pracovní zařazení, přezdívku, poštovní adresu, datum narozenin, poznámku, obrázek a další. V telefonu najdeme klasické vyzváněcí profily, které lze rychle během dne měnit po stisknutí tlačítka pro vypnutí/zapnutí telefonu na horním boku přístroje. Potěší i možnost ovládání telefonu hlasem (tzv. hlasové vytáčení). Tuto funkci však můžete použít také pro rychlé načtení profilů, rádia, záznamníku, zpráv, atd. Povely se již dopředu nemusí namlouvat. Telefon také nabízí možnost nahrávání hovorů, vytváření skupin či zrychlenou volbu vytáčení, kdy se přidělíte k jednotlivým tlačítkům numerické klávesnice (od 2-9) dané telefonní číslo, tedy kontakt. V nastavení si dále můžete nastavit zobrazení jména (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) nebo velikost písma. Nokia 3120 classic nabízí i Push To Talk, které však zatím využijete pouze u operátora O2.


Push to talk...|...nastavení...|...zrychlená volba...|...skupiny kontaktů

Zprávy: se slovníkem T9, co nezkracuje

Nokia 3120 classic nabízí jako úložný prostor pro zprávy celou vnitřní paměť, která činí 24 MB. Nechybí český prediktivní slovník T9, který výslednou zprávu nezkracuje, předdefinované šablony, zapnutí doručenky nebo zprávy více příjemcům najednou. Nokia 3120 classic dokáže v editoru zpráv na displej zobrazit až 7 řádků textu. Odpočítávání znaků začíná od prvního zadaného textu. V okamžiku, kdy do SMS zprávy vložíte obrázek, zvuk, video atd., se editor SMS změní na editor multimediální zprávy MMS. Maximální velikost MMS zpráv je 300 kB. Telefon také nabízí klienta pro správu e-mailů.


Vytváření zpráv...|...textový editor...|...přidat příjemce...|...prediktivní vkládání textu


Nastavení zpráv...|...vložení obsahu..|...po vložení obrázku se automaticky zpráva převede na MMS

Organizační a datové funkce: vrchol střední třídy

Telefon poskytne základní organizační funkce jako například budík, kalendář, seznam úkolů, poznámky, kalkulačku, odpočítávací měřič, stopky, záznam zvuku (diktafon), převodník a světový čas. Budík je možné nastavit s pravidelným opakováním v určitých dnech týdne, lze zvolit tón signalizace (standardní, rádio nebo vlastní hudební soubor z telefonu) a potěší i možnost prodlevy opětovného buzení. Kalendář nabízí volbu měsíčního, týdenního a denního zobrazení. Lze přidávat opakované upomínky, jednání, narozeniny, připomenutí komu zavolat nebo jednoduché poznámky, které se zobrazí v pohotovostním režimu. Nechybí možnost nastavení libovolných tónů výstrah. Velmi mile nás potěšila kalkulačka, která se skládá z klasické standardní kalkulačky, vědecké kalkulačky a kalkulačky půjček.


Budík s možností opakování v určitých dnech týdne...|...kalendář a jeho nastavení


Diktafon...|...kalkulačka...|...odpočítávací měřič...|...stopky

Nokia 3120 classic přináší programovací jazyk JAVA MIDP 2.0. Do telefonu je tedy možné nahrávat libovolné JAVA aplikace a hry. Výrobce předinstaloval aplikace: internetový prohlížeč Opera Mini ve verzi 3.1.8, WidSets a Yahoo! Go ve verzi 2.0.75. V telefonu se nachází šestice her: Backgammon II, Golf Tour, Hihgroller Casino, Rally 3D, Snake III a Sudoku. Někomu může scházet paměť kódů a to, že nejsou podporovány formáty dokumentů Word a Excel. Z hlediska datových funkcí přináší Nokia 3120 classic trojici datových služeb GPRS, EDGE a 3G. Pro propojení s okolím také poslouží bezdrátové Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) a kabel USB 2.0, který však není dodáván v základním balení.


JAVA hry a aplikace..|...internetový prohlížeč Opera Mini 3.1.8...|...Yahoo! Go...|...WidSets


JAVA hry: Snake III...|...Rally 3D...|... Hihgroller Casino


JAVA hry: Golf Tour...|...Backgammon II...|...Sudoku

Zhodnocení: levné 3G pro všechny

Nokia 3120 classic ve mně zanechala skrze jen a jen dobré dojmy. Zalíbily se mi především kompaktní rozměry a hmotnost telefonu, kvalitní základ výbavy navíc s podporou 3G, dlouhá výdrž a také příjemná cena, která nepřekročí hranici 4 500 Kč včetně DPH. Proto by se mohl stát tento model velmi úspěšnou novinkou léta.

nokia-3120-classic
Klady
  • kompaktní rozměry a hmotnost;kvalitní QVGA displej;hudební přehrávač a
Zápory
  • horší fotoaparát;v balení pouze mono handsfree;lesklý displej je lapač
Diskuze ke článku
veronika
ano je super mobil
kačka
je 21.12. 2008 tenhle mobil dostanu na vanoce . . . . tak vam napišu jaky je papapáááááááááááááááááá
kačka
tak jo je 25.12. 08 a mobilmam, takze 1. fotak neni opravdu moc pekny ale blesk ma o de me 100 procent
2.zvuk neni moc cisti ale dotacujici na poslouchani
3.je to opravdovy lapac otisku prstu :-( ale jinak doporucuji je supééééééééééééééééééér
Jarda
Dobrý den, můžu se zeptat, jakej má tento telefon reprák?? Uvažuju o jeho koupi. Dík moc...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze