Sony Ericsson Z770i: andílek s ďáblem v těle
recenze

Sony Ericsson Z770i: andílek s ďáblem v těle

2

Sony Ericsson Z770i je nové stylové véčko, které nabízí 2 Mpx fotoaparát, hudební přehrávač Walkman, MegaBass, FM rádio s RDS, vnější OLED displej a datové přenosy HSDPA. Byl podroben důkladnému dvoutýdennímu testování, jehož výsledky se dočtete v této obsáhlé recenzi. Zaručeně vás nenechá jen tak klidnými. 1 x VIDEO

Telefon s véčkovou konstrukcí, šarmantním vzhledem a nespočtem funkcí vybočujících ze základní výbavy jiných modelů, takový je Sony Ericsson Z770i. Přináší velice oblíbený hudební přehrávač Walkman, jemuž nechybí ani MegaBass, navíc s přibalenými sluchátky HPM-62. Použitý vnější OLED displej vás vždy informuje o nepřijatých hovorech, sms zprávách, zapnutých aplikacích, času i připojení. K zachycení momentek poslouží 2 Mpx fotoaparát, který by si ovšem zasloužil důstojnější místo, než několik milimetrů nad povrchem přední strany. Celkově je telefon opravdu zajímavý, což se následně dočtete v naší recenzi.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu Z770i

Technické parametry - Sony Ericsson Z770i

Rozměry93 x 48 x 15,5 mm
Hmotnost91 gramů
Konstrukce véčková
Barevné provedení červené (Vogue Red), černé (Graphite Black) a zlaté (Exquisite Gold)
SítěTri - band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 2100 MHz
Vnější displejOLED, rozlišení 36 x 128 px
Hlavní displejaktivní, typu TFT, rozlišení 240 x 320 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2 palce
Paměť32 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (až 8GB)
Operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, flight-mode
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP4, AAC, AAC+, eAAC+, MP3, M4A, 3GPP, AMR-NB, AMR-WB, WAV, G-MIDI 1, SP-MIDI, RealAudio 8, iMelody, XMF, WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D, webový prohlížeč NetFront 3.4, Google Maps, PlayNow
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 pixelů), až 2,5 x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, panorama, x-Pict Story (prezentace fotografií)
nahrávání videa (240 x 320 pixelů)
Datové funkceUSB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Ion 930 mAh
Hovor: 8,5 hodin(GSM), 4,5 hodin (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 340 hodin/350
Cena a dostupnost 6 340 Kč
duben 2008 (zahajovací cena)


Oficiální fotografie Sony Ericssonu Z770i

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 930 mAh
  • CD se softwarem
  • headset HPM-62
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • stylový vzhled
  • okouzlující podsvícení
  • vnější OLED displej
  • Google Maps
  • USB s podporou Mass Storage
  • RSS čtečka na pozadí telefonu
  • hudební přehrávač
  • MegaBass
  • dobrá výdrž

Sony Ericsson Z770i Demo video

Design a konstrukce: stylový úzký kvádřík

Do rukou se nám dostal Sony Ericsson Z770i, který se vyznačuje líbivým designem s véčkovou konstrukcí a řadou nadstandardních funkcí. Nabízen je ve dvou barevných variantách, z nichž právě černá s prvky stříbrné působí vznešeněji. Mezi použitými materiály nalézáme plast i kov (hliník), díky nimž je výsledná hmotnost telefonu na přijatelné úrovni 91 gramů.

Při zavřeném telefonu vás na první pohled osloví vnější displej, který je při nečinnosti spíše jakýmsi zrcátkem pro ženy. Teprve po jeho aktivaci bočními tlačítky hlasitosti se objeví základní údaje z telefonu a vy nemusíte přístroj otevírat. Horní část přední strany telefonu si rezervoval mírně vystoupivší fotoaparát, dolní část naopak reproduktor, který je zbarven do modré linie a zasunut pod úroveň krytu.

Slot na paměťové karty Memory Stisk Micro i tlačítka ovládání hlasitosti jsou umístěna na pravém boku telefonu. Otvor pro paměťovou kartu chrání gumový proužek, který lehce odklopíte do strany. Hlasitost budete ovládat oblým dvojtlačítkem hlasitosti, zbarveným do stříbrna, a umístěným na boku přesně na úroveň vnějšího displeje. Otevírací kloub dává možnost mít telefon uchycen na svém oblíbeném poutku.

Levý bok telefonu je osazen zdířkou pro nabíječku či sluchátka. Je umístěn stejně šikovně, jako např. u modelu W380i, tedy v horní části, kde nepřekáží při držení telefonu v rukou. Zamrzí snad jen stálá absence 3,5 mm Jacku pro připojení vlastním sluchátek, čímž se Sony Ericsson doposud netrápí. Teprve model Xperia X1 jej na svém těle ponese.

Kryt zadní strany lze jednoduše sejmout pohybem k dolní hraně. Je konstruován tak, aby při nasazení nikterak nevrzal. Plocha nad ním je tradičně určena pro logo Sony Ericsson. Celkově tedy lze vzhled jen chválit, vše je umístěno přesně tam, kde očekáváme.

Baterie a výdrž: spokojený uživatel

K telefonu dostanete přibalenou baterii typu Li-Ion s kapacitou 930 mAh. Řečí výrobce to znamená až 340 hodin pohotovostního režimu nebo 8,5 hodiny volání. My jsme telefon zaměstnávali dva týdny, v průměru nám při denním poslechu hudby, prohlížení internetu, volání i focení vydržel více než dva dny, než žádal nabití. Při běžném využívání tedy můžete počítat klidně se třemi a více dny. To je poměrně dobrá hodnota.

SIM karta je umístěna nad baterií, zasouvá se naležato, nelze ji ovšem vyndat bez odejmutí baterie. Zároveň telefon nelze zapnout bez SIM karty, jako tomu bývá u telefonů řady Walkman.

Klávesnice: modré překvapení

Právě se dostáváme k části telefonu, která je velmi netradičně provedená, alespoň co se podsvícení týče. Jak si lze všimnout na fotografiích, kolem tlačítek jsou vedeny zářezy, z nichž proniká osvit tlačítek, který je díky modré cloně daleko příjemnější, než klasický bílý. Celá klávesnice je jednolitá oblast, ze které vystupují jen kontextová tlačítka, pětisměrné tlačítko a tlačítko určené k zapnutí/vypnutí telefonu.

Pokud máte obavy, že na povrchu zůstávají otisky, tak pouze plané. Použitý materiál – hliník, má matný povrch a je dobře stlačitelný na jednotlivých ploškách tlačítek. Rozestavení tlačítek je totožné s jinými modely, hlavním ovládacím tlačítkem je tedy pětisměrné, které doplňuje dvojice kontextových, tlačítka hovorů, zkratek a mazání. Trochu zbytečné nám přijde samostatné tlačítko v pravém dolním okraji, kterým se telefon zapíná/vypíná a mění profily.


Modré podsvícení klávesnice testované verze a žluté podsvícení prototypu

Zvuk: véčko s MegaBassem

Jak už jsme avizovali v sekci konstrukce, reproduktor se nalézá na přední straně telefonu. Je ztvárněn úzkou štěrbinou v modré barvě. Dokáže produkovat kvalitní hudební tok, a to i při vyšších hlasitostech. Samozřejmě k poslechu hudby využijete raději přibalená sluchátka HPM-62, nebo některá špuntován. Ta můžete sehnat např. na oficiálním internetovém obchodu Sony Ericsson.

Displej: 2,2 palce výhodou

Sony Ericsson nabízí u mobilních telefonů z vyšší kategorie již nějakou dobu pořád ten samý displej, který je samozřejmě aktivní a typu TFT. Parametry o rozlišení 240 x 320 pixelů a zobrazení až 262 tisíc barev nás proto nikterak nepřekvapí. Jediné, co se vždy mění, je úhlopříčka displeje. Sony Ericsson Z770i se jistě nemusí bát nějaké kritiky, vždyť údaj odpovídá 2,2 palcům.

Čitelnost displeje na přímém slunci je nadstandardní. Všechny informace lze v pohodě přečíst. Tady si zaslouží testovaná novinka od nás pochvalu. U displeje však čitelnost můžete ještě trochu zvýšit nastavením jasu. (Poznámka: jasnější osvětlení displeje zkracuje dobu výdrže telefonu v pohotovostním režimu). U Sony Ericssonu Z770i dále můžete nastavit různá schémata, tapetu, spořič obrazovky, úvodní obrazovku (obrázek, videoklip, výchozí, žádné), velikost hodin (malé, velké). Škoda jen, že nelze nastavit i kontrast.

Citelně někomu může chybět úsporný režim, nebo-li možnost mít zobrazené hodiny i na „zhasnutém“ displeji. Sony Ericsson Z770i však není jediným telefonem výrobce, který tuto možnost postrádá. Poslední podporovaný model výrobce jsme potkali již před více něž rokem, tehdy to byl Sony Ericsson K800i.

Sony Ericsson Z770i nabízí tato témata:


Schémata Fiber, Maple a Neon

Co v telefonu ještě naleznete:

Hlavní menu, ovládání: tak, jak znáte

Do hlavního menu se dostanete přes prostřední tlačítko v pohotovostním režimu. Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 4 položky nebo formou do půlkruhu rotujících ikonek. Z pohotovostního režimu se dále můžeme dostat přes pravé kontextové tlačítko do kontaktů či přes levé do nabídky média. V nastavení lze již tradičně nastavit čtyři směrové zkratky pro čtyřsměrné ovládací tlačítko.

Fotoaparát: fotím 2 Mpx

Fotoaparát v Sony Ericssonu Z770i je 2 Mpx (1600 x 1200 px) a pořízené fotografie jsou na přijatelné úrovni (oproti jiným 2 Mpx fotoaparátům téhož výrobce). Pokud fotografie srovnáme s výsledky 2 Mpx fotomobilů jiných výrobců, nedopadnou nejhůře a zařadí se k průměru či mírnému nadprůměru. Nejen, že telefonu chybí autofocus, makro režim a zrcátko pro autoportréty, ale absentuje i LED dioda či xenonový blesk. Ve tmě vám přisvětlení supluje alespoň noční režim. Sony Ericsson u tohoto modelu nemá ani krytku fotoaparátu.

Fotoaparát se aktivuje buď v menu telefonu nebo přímo předdefinovanou zkratkou, kterou je směr nahoru na pěti-směrném tlačítku. Doba aktivace fotoaparátu odpovídá přibližně 1,5 sekundě. Poté se objeví, u Sony Ericssonu dost netradiční, prostředí. S telefonem se fotí na výšku. Pro přiblížení poslouží směr nahoru/dolů na pěti-směrném tlačítku. Bohužel 2,5x digitální zoom je možné použít pouze pro VGA rozlišení (640 x 480 px), při jiné velikosti vám to telefon prostě nedovolí.

Fotografie se pořizují potvrzovacím středem na pěti-směrném tlačítku. Následné uložení proběhne do 2 sekund při nejvyšší kvalitě fotky. To si od nás zaslouží pochvalu. Na úkor toho se ale uživatel musí obejít bez pokročilejších funkcí jako je autofocus, stabilizátor obrazu, makro režim nebo měření expozice. Sony Ericsson Z770i však nabízí různé efekty (černobílý, negativ nebo sépiový odstín), režim snímání (normální, panorama, rámečky nebo shlukové snímání), nastavení velikosti obrázku (2 Mpx, 1 Mpx nebo VGA), noční režim, samospoušť, vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka nebo žárovka), kvalitu fotografie (normální nebo vysoká), zvuk závěrky, čas a datum nebo místo uložení.

Fotoaparát se sám po 1 minutě vypne do úsporného režimu. Pokud jej chcete ještě před touto dobou vypnout sami, stačí se buď vrátit tzv. „vracečkou“ nebo jen zavřít telefon. Při následném prohlížení vašich pořízených obrázků je možné až 32x násobného přiblížení. Obrázek můžete také odeslat do aplikace PhotoDJ a podle svého gusta opravit například světelné vyvážení, jas, kontrast, použít efekt, otočit obrázek či odstranit červené oči.

Zkušební fotografie a video:

UKÁZKOVÉ VIDEO (20s) ZDE (MP4, 999 KB, 240 x 320 px)

Přehrávač hudby: k Walkmanu velmi blízko

V telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který je téměř k nerozeznání od Walkmanu. Umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází i obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit ručně či přebasovaný režim MegaBass. Dodávaná sluchátka HPM-62 hrají velmi kvalitně, bohužel však neobsahují konektor na 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth.

V Sony Ericsson Z770i se nachází i stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani funkce RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z Walkman telefonů stejné značky. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpeta a alba. Služba funguje spolehlivě a pozná i některé české a méně mainstreamové skladby.

Telefonování a telefonní seznam: jednoduše bez výhrad

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, video, apod. Záznamy si dále můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty.

Sony Ericsson Z770i nabízí způsob řazení kontaktů podle jména nebo příjmení. Informace o vašich přátelích můžete později jednoduše odeslat pomocí bezdrátové technologie Bluetooth na jiný telefon. V novince lze vytvořit skupiny volajících či volbu rychlé vytáčení (k číslu 1-9 přiřadit určitý kontakt ze seznamu). Telefonu nechybí ani klasické vyzváněcí profily. Zamrzí ovšem absence kamerky na videohovory.

Zprávy: zobrazuji RSS čtečku na pozadí

Paměť telefonu je připravena pokrýt až celkem 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.


U zpráv se toho moc jiľ dlouho dobu nemění...

Samozřejmostí u multimediálního Sony Ericssonu Z770i je také podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Menších změn doznala čtečka RSS kanálů. Tu je možno nastavit tak, aby byla v pohotovostním režimu umístěna na pozadí telefonu. Jednotlivé zprávy poté samostatně přeskakují a informují majitele o všech novinkách, které chtěl získat.

Datové funkce: na EDGE jsem zanevřel

Sony Ericsson Z770i přináší podporu datových přenosů: GPRS, UMTS a HSDPA. Poslední jmenovanou technologii však využijete na našem uzemí pouze u operátora Telefónica O2. Samozřejmostí je Bluetooth 2.0 s podporou profilu A2DP. Archaický Infraport již ale nehledejme. Telefon na závěr nabízí i možnost připojit PC na internet přes datový USB kabel, který je součástí balení.

Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet i plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: formáty Office nepřelouskám

Sony Ericsson Z770i nabídne přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Přesto by určitě alespoň hrstku lidí potěšila trochu pokročilejší kalkulačka.

Uvnitř telefonu dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou tři hry – Brain Juice, Investigators a Tennis Multiplay. Mezi aplikacemi pak dominuje oblíbené Audible, AccuWeather.com a také Google mapy. Jejich funkčnost jsme vyzkoušeli, jo ovšem nutno říci, že je to pouhá náplast na ostatní zabudované GPS navigace s mapami Nokia nebo Tele Atlas. Nejen že budete závislý na datovém přenosu, ale aplikace trochu postrádá větší přehlednost a možnosti úprav.

Telefon také nabídne tzv. JAVA multitasking (jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně). Chybět nemůže ani diktafon, PhotoDJ, MusicDJ a VideoDJ. Bohužel si však model Z770i neporadí se soubory typu word (.doc) a excel (.xls).

Zhodnocení:

Brilantně střižené véčko vás jednoduše oslní. Ve výbavě nepostrádá snad nic, co by běžný uživatel od mobilního telefonu střední třídy očekával. Nad rámec vyčnívá kvalitní hudební přehrávač s MegaBassem nebo také vylepšená RSS čtečka fungující i v režimu na pozadí telefonu. Snímky pořídíte s 2 Mpx fotoaparátem, který postrádá autofocus, za což lze výrobce pouze kárat. Velkým plusem je i vnější OLED displej, který zobrazuje všechny potřebné informace o stavu telefonu. Displej s úhlopříčkou 2,2 palce je dostatečně velkým na zobrazení internetových stránek pomocí prohlížeče NetFront nebo Opera Mini. Kdo si potrpí na véčkový telefon s povedeným vzhledem a řadou funkcí, pak by po modelu Z770i sáhnout mohl.

sony-ericsson-z770i
Klady
  • stylový vzhled
  • okouzlující podsvícení
  • vnější OLED displej
  • Google Maps
  • USB s podporou Mass Storage
  • RSS čtečka na pozadí telefonu
  • hudební přehrávač
  • MegaBass
  • dobrá výdrž
Zápory
  • 2 Mpx fotoaparát bez autofocusu
  • samovolné odpojování sluchátek
  • vnější displej zanechává otisky prstů
Diskuze ke článku
tydlifajka
Ahoj, chtěla bych si tenhle telefonek koupit, podle recenze je to super, tak bych chtěla nějaké doporučení, jestli to má smyl. Našla jsem ho například na http://mobily.x-store.cz/sony-ericsson-z770i-black/detail.aspx , tak není ani drahý a na fotkách je docela pěkný.
Kateee
Ahoj, chtěla bych si tenhle mobil koupit, takže mám takovou otázku: Platí se za Google Maps™ v tom mobilu? Nerada bych totiž přišla o všechen kredit až to budu zkoumat, díky za odpověď :) Mějte se fajn :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze