Přepišme dějiny, GiFi přenáší data rychlostí 5 Gbps!

2

Australští vědci zdárně dokončili vývoj nové bezdrátové technologie, kterou pojmenovali GiFi. Brzy bude možno posílat data do telefonu neskutečnou rychlostí až 5 Gbps! Cena čipu se pohybuje na velmi nízké úrovni.

Výraz GiFi značí, že by mohlo jít o jakousi nadstavbu Wi-Fi. A skutečně tomu tak je, rychlost, s jakou nová technologie přenáší data je bezkonkurenční. Jediným omezením může být dosah, který u Wi-Fi zůstává větší. CMOS čip využívá pásma 60 Ghz a dokáže přenést až 5 Gbps na vzdálenost 10 metrů. Využívá anténu o velikosti 1 mm a zesilovač o velikosti několika mikronů. Spotřeba se pohybuje na hranici 2 W. Pro komerční využití ho vývojáři vypustí do jednoho roku. Odhadovaná cena kusu přitom bude činit 9 dolarů.

Diskuze ke článku
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Vzhledem k provedení a dosahu bych o GiFi mluvil spíše jako o "nástupoci" Bluetooth, než Wi-Fi.
Galovie
Ja si tiež myslím,že by šlo skor o Bleutooth ako o nadstavbu Wi-Fi...-keby bola vzdialenosť aspoň o niečo večšia...ale tým pádom by to bolo ako bleutooth a jeho nadstavba,ktorá by bola najrýchlešia v dátovej komunikácii...nech sa ešte posnažia Austrálčania-nebude to na škodu.
Galovie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze